Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V prihodnjega pol leta bo TVS vodila Natalija Gorščak

Položaj v. d. direktorja Televizije Slovenije bo prevzela Natalija Gorščak.
Seja programskega sveta RTV Ljubljana 24.9.2018 [Seja programskega sveta RTV] Foto Tomi Lombar/delo
Seja programskega sveta RTV Ljubljana 24.9.2018 [Seja programskega sveta RTV] Foto Tomi Lombar/delo
Mojca Boštele
1. 10. 2018 | 11:37
1. 10. 2018 | 18:36
5:18
Ljubljana – Programski svet RTVS je danes dal soglasje za imenovanje Natalije Gorščak na položaj vršilke dolžnosti direktorja Televizija Slovenija. Položaj bo prevzela za največ šest mesecev. Zanjo je glasovalo 23 od 24 navzočih članov programskega sveta, proti ni bil nihče. Potrebovala je 15 glasov sicer 29-članskega sveta.

Gorščakova se je po pridobitvi soglasja zahvalila za zaupanje in izrazila upanje, da ga bo s kolegi tudi upravičila. Član programskega sveta Mitja Rotovnik je sicer še pred glasovanjem poudaril, da gre za začasno imenovanje in da naj Gorščakove ne dojemajo kot »slamnate direktorice«.

Generalni direktor Igor Kadunc je moral kandidatko za v. d. direktorja TVS najti potem, ko je Katja Šeruga prejšnji teden ostala brez soglasja za imenovanje na položaj direktorice. Zanjo je glasovalo 12 svetnikov, torej trije premalo, da bi lahko prevzela položaj.

Natalija Gorščak je bila pomočnica direktorice v času, ko je Televizijo Slovenija vodila Ljerka Bizilj. Po odstopu Biziljeve aprila letos je prevzela položaj v. d. pomočnice. Vršilca dolžnosti direktorja TVS imenuje generalni direktor RTVS, a mora pred tem pridobiti soglasje 15 članov sicer 29-članskega programskega sveta.

Programski svet na današnjem nadaljevanju seje razpravlja še o dveh odmevnih vprašanjih – pozivu Združenja novinarjev in publicistov k razrešitvi varuhinje pravice gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski in prijavi Igorja Kadunca KPK.


Programski svet bo počakal na odločitev KPK in ministrstva


Kot že omenjeno, programski svet danes obravnava tudi prijavo Igorja Kadunca protikorupcijski komisiji zaradi suma konflikta interesov. Generalni direktor RTVS je na seji programskega sveta ponovil, da so, kar se tiče očitanega v prijavi na KPK, »stvari absurdne«. Dejal je, da se ni vmešaval v razpis, ampak se je samo seznanil s postopkom razpisa, saj da je to njegova odgovornost. »Ali bi moral ostati izločen, bo morala odločiti KPK.«

Andrej Grah iz nadzornega sveta je pojasnil, da je glavno vprašanje predvsem, ali je bila možnost konflikta interesov dovolj dobro obvladovana. Igor Kadunc se je namreč sam izločil iz postopka razpisa, saj je sodeloval oziroma še vedno sodeluje z neodvisnimi producenti, pozneje pa se je seznanil z vsebino pritožbe enega od prijavljenih in zavrnjenih (Arsmedia).

Programski svet je sklenil, da bo sklepe sprejel, ko bodo pristojni organi sprejeli odločitev.

Nadzorni svet RTVS je Igorja Kadunca prijavil, ker naj bi se ta poskušal vmešavati v razpis za neodvisne filmske producente, ki je potekal decembra lani. Domnevno naj bi poskušal vplivati na spremembo odločitve v korist producentskega podjetja Arsmedia, ki na razpisu ni bilo izbrano in se je nato pritožilo na postopek izbire.

Iz dokumenta, ki smo ga prejeli, je prebrati, da se je na razpis za neodvisne filmske producente prijavilo 43 projektov neodvisnih producentov – skupno naj bi od RTV za sofinanciranje njihovih projektov namenil okoli 1.700.000 evrov. Tri programske komisije so potrdile 20 projektov, 23 so jih zavrnile. Med zavrnjenimi se je na postopek odločitev pritožila samo produkcijska hiša Arsemedia.

Nadzorni svet RTV je Kadunca zaradi sumu domnevnega konflikta interesov prijavil komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Od tam so za Delo sporočili, da so prijavo dobili, a da obravnava zadeve še poteka. V interesu objektivne in nepristranske obravnave pa da dodatnih informacij en morejo posredovati.

Kadunc je na družbenem omrežju facebook prejšnji teden vsakršne očitke zanikal. »Očitek je smešen. Iz postopka sem se ravno zaradi te bojazni že vnaprej izločil. Res pa je, da sem se kot generalni direktor ob prispeli pritožbi na izvedeni razpis pozanimal o dogajanju, saj je to moja dolžnost.«

Pritožbo je zdaj prevzelo ministrstvo za kulturo, kar pomeni, da bo imelo na koncu ministrstvo zadnjo besedo o tem, ali je pritožba tudi opravičena. O sumu konflikta interesov pa bo odločal KPK.


Obsodba napadom na avtorje in uredništva


Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski je v odzivu na poziv Združenja novinarjev in publicistov dejala, da ulica ni tista, ki bi smela ali bi morala poskušati vplivati na kadrovanje RTVS. V povezavi s poročilom v zadevi Intervju/Dežman je ponovila, da intervju ni najboljši žanr, ko gre za teme, v katerih bi bilo treba soočiti mnenja.

Programski svet RTVS je po – občasno tudi žolčni – razpravi sprejel tri sklepe – da so se seznanili s poročili varuhinje, da programski svet naroča vodstvu RTVS, naj uresniči priporočila in da zavrača vse oblike napadov na avtorje, uredništva ter varuhinjo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine