Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V poslanskih skupinah različno o predlogu Dolenca za guvernerja Banke Slovenije

Za ocene, ali bo Primož Dolenc ob glasovanju v DZ dobil zadostno podporo, je glede na prve odzive prezgodaj.
Primožž Dolenc bo moral prepričati vsaj 46 poslancev. FOTO: Blažž Samec/Delo
Primožž Dolenc bo moral prepričati vsaj 46 poslancev. FOTO: Blažž Samec/Delo
V. U., STA
19. 9. 2018 | 17:28
19. 9. 2018 | 17:57
3:28
V poslanskih skupinah so se odzvali na odločitev predsednika republike Boruta Pahorja, da za guvernerja Banke Slovenije predlaga Primoža Dolenca, viceguvernerja, namestnika guvernerja in člana Sveta Banke Slovenije. V nekaterih skupinah bodo stališče do kandidata oblikovali prihodnji teden.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je že danes povedal, da Dolenc ni bil njihova prva izbira, pač pa druga. Prihodnji teden ga bodo poklicali na pogovor in se na tej podlagi odločili glede podpore.
 

»Kratkomalo izguba časa«


Podpredsednica LMŠ in poslanka stranke Jerca Korče pa je popoldne na družbenem omrežju Twitter zapisala, da sicer ne želi ocenjevati Dolenca kot kandidata, se pa ji zdi »kratkomalo izguba časa«, da predsednik republike predlaga nekoga, ki vsaj glede na pogovore ne izkazuje potrebne parlamentarne večine.

Tudi v DeSUS so spomnili, da je bil Dolenc njihova druga izbira. Zanje je torej sprejemljiv, se bodo pa o tem še pogovorili, so navedli. V SD in SNS Dolenca podpirajo.

V SDS so ponovili, da ne podpirajo nobenega kandidata, torej tudi Dolenca ne. Prav tako Levica po besedah koordinatorja Luke Mesca vztraja pri stališču, da Dolenca ne podpira. V NSi bodo svoje stališče sporočili na seji DZ, na kateri bodo poslanci odločali o njegovi kandidaturi. Odgovora SMC in SAB pa STA še ni prejela.


 

Pahor predlagal Dolenca kljub zavesti, da v tem trenutku nima zagotovljenih glasov


Pahor je danes sporočil, da za guvernerja Banke Slovenije predlaga sedanjega viceguvernerja Dolenca, čeprav se zaveda, da v tem trenutku v DZ nima zagotovljene večine glasov. A je ocenil, da bo Dolenc »po prepričljivi javni predstavitvi utegnil dobiti potrebno podporo v DZ«. Ta bo predvidoma v ponedeljek.

Na Pahorjev poziv so se prijavili še sedanji viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak, predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl.

Po posvetovanjih pri Pahorju v začetku septembra je kazalo, da imata največ možnosti Bošnjak in Dolenc. V LMŠ so takrat dali prednost Bošnjaku, druga izbira je bil Dolenc. Enako sta zagovarjala poslanca narodnih skupnosti. V SMC in SD so podpirali oba, v SNS bolj Dolenca. Izrazito proti njemu in proti Jošarju so bili v Levici, v SDS niso podprli nikogar. V SAB in NSi so čakali na Pahorjev uradni predlog.

DZ mora glasovati o predlaganem kandidatu v 30 dneh po predložitvi predloga. Glasovanje je tajno. Če kandidat ni potrjen, predsednik DZ o tem takoj obvesti predsednika države, ki v 14 dneh sporoči predsedniku DZ svojo odločitev o nadaljnjem postopku za izvolitev člana sveta Banke Slovenije oz. v tem primeru guvernerja centralne banke.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine