Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Hojs ob napovedi interpelacije: Zdaj nisem pomemben jaz, ampak Slovenija

Notranjega ministra, kot vse kaže, čaka nova, že druga interpelacija.
Eno interpelacijo je Hojs v tem mandatu že prestal. FOTO: Matej Družnik/Delo
Eno interpelacijo je Hojs v tem mandatu že prestal. FOTO: Matej Družnik/Delo
12. 10. 2021 | 11:45
12. 10. 2021 | 18:58
4:09
Prvaki LMŠ, SD, Levice in SAB so se na svojem opoldanskem sestanku dogovorili, da bodo vložili interpelacijo proti notranjemu ministru Alešu Hojsu, ki so jo spisali v Levici. Ostale stranke so do konca tedna pozvali k dopolnitvi, vložiti pa jo nameravajo prihodnji teden.

V interpelaciji mu očitajo odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi, policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, protiustavno omejevanje človekovih pravic z nepravilnim izvajanjem 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije ter njeno politizacijo in militarizacijo.

Podpisani trdijo, da vlada načrtno ustvarja izredne razmere, »kolovodja« pa je poleg predsednika vlade prav minister Hojs. FOTO: Blaž Samec/Delo
Podpisani trdijo, da vlada načrtno ustvarja izredne razmere, »kolovodja« pa je poleg predsednika vlade prav minister Hojs. FOTO: Blaž Samec/Delo
Kot je v današnji izjavi za medije dejal poslanec Levice Matej T. Vatovec, pa nameravajo v interpelacijo dopolniti tudi z očitki o njegovem nespoštljivim odnosom do javnosti ter policijskih sindikatov in zaposlenih v policiji. Na očitke o soliranju, ki so se pojavile po objavi napovedi interpelacije v medijih, je Vatovec odvrnil, da so osnutek opozicijskim partnerjem poslali včeraj in da jo bodo po uskladitvi vložili vsi skupaj ter da je to skupna interpelacija.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je dejal, da namen predvsem priti do predčasnih volitev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo<br />
 
Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je dejal, da namen predvsem priti do predčasnih volitev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
 
»O interpelaciji smo se v opoziciji pogovarjali že prejšnji teden. Ali je prišla prekmalu ven? Moj odgovor je da, vendar pa to ne spremeni dejstva, da tudi v LMŠ menimo, da je potrebno interpelirati ministra Hojsa,« pa je komentiral vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović in potrdil, da v opoziciji potekala tudi debata o vnovičnem poskusu vložitve ustavne obtožbe, ki pa še ne prinese predčasnih volitev, in interpelaciji celotne vlade. »Veste pa, da če želimo glasovati o interpelaciji vlade, je potrebno vložiti protikandidata za mandatarja. To bi bilo smisleno, če bi imela Koalicija ustavnega loka imela nedvoumno 46 glasov in če bi se našala oseba, ki bi bil slamnati kandidat in bi nedvoumno povedal, da ne bo sestavljal vlade, ampak gremo potem na volitve,« je še odgovoril Golubović.

»Naš četvorček odreagira in bo oreagiral na vse nepravilnosti, ki jih bodo ministri do konca mandata storili. Ta moment drugega orodja nimamo, če želimo demokratičnost v tej državi obdržati,« pa je dejal vodja poslancev SD Matjaž Han.



Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB so prvo interpelacijo proti ministru predlagale sicer že junija lani – takrat predvsem zaradi odločitve ministrstva, da ugodi pritožbi proti ponovni prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru  –, a mu poslanci v septembru niso izglasovali nezaupnice. Za je glasovalo 38 ministrov, proti jih je bilo 43.

Na vprašanje, ali računajo, da imajo realne možnosti za uspeh interpelacije, je vodja poslanske skupine Levice, ki je prvopodpisana pod drugim predlogom za interpelacijo Hojsa, dejal, da ne bo špekuliral. Dodal pa je, da se nadeja tega, da bi morda uspeli prepričati katero od opozicijskih poslanskih skupin, ki sicer podpira vlado, a nima pretiranih simpatij do Hojsa.

Da je v razmerah, ko imaš viseči parlament in imaš takšnega ministra, ki dela poteze, ki marsikoga zmotijo, ne samo nas v opoziciji, je seveda vredno poskusiti, če bo ta interpelacija uspela, pa je ocenila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

image_alt
Zaplinjenje Ljubljane

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine