Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V novem predlogu zakona o debirokratizaciji ni več socialne kapice

V predlogu zakona je bila višina plače, od katere se prispevki ne bi več povečevali, nastavljena na 6000 evrov bruto.
Gospodarstvo zahteva socialno kapico, več organizacij pa ji nasprotuje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Gospodarstvo zahteva socialno kapico, več organizacij pa ji nasprotuje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
B. T., STA
21. 9. 2021 | 18:00
21. 9. 2021 | 18:03
2:18
Vlada je iz besedila novega predloga zakona o debirokratizaciji umaknila določbo o uvedbi socialne kapice. Zanjo namreč ni dovolj podpore, izhaja iz gradiva, objavljenega na spletnih straneh vlade. Uvedba socialne kapice za plače nad 6000 evrov bruto je bila sicer ena od ključnih novosti zakona, ki so jo najbolj nestrpno pričakovali v gospodarstvu.

Gospodarstvo je letos večkrat poudarilo, da je socialna kapica nujna, k njeni uvedbi so tudi večkrat pozvali. So si pa prizadevali, da bi bila meja nižja - pri 2,5-kratniku povprečne plače oziroma pri plači 4600 evrov bruto. Toda vlada zdaj socialne kapice ne namerava uvesti.



Poleg tega je iz novega predloga zakona, ki ga je sprejela v ponedeljek zvečer na dopisni seji, črtala tudi spremembe zakona o javnem naročanju, zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, zakona o davčnem potrjevanju računov in zakona o visokem šolstvu, ker bi blokirali zakonodajni postopek.

Zaposlenim, ki prispevajo k višji dodani vrednosti izdelka ali storitve, ostane premajhen znesek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Zaposlenim, ki prispevajo k višji dodani vrednosti izdelka ali storitve, ostane premajhen znesek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


V novem besedilu vlada tudi ne predlaga več razveljavitve zakona o načinu glasovanja in ugotavljanju izida glasovanja na referendumu o volilnem sistemu, ker bi bila po razlagi DZ potrebna dvotretjinska večina glasov navzočih poslancev za celoten zakon.

image_alt
Z razbremenitvijo plač do vrhunskih kadrov in luknje v blagajni


Vlada je sicer predlog zakona o debirokratizaciji, katerega namen je poenostaviti življenje državljanom in poslovanje podjetjem, sprejela že marca letos, zakonodajni postopek pa bi se moral s prvim branjem zakonskega predloga začeti v sredo. Tega zdaj zaradi sprejema predloga novega oz. dopolnjenega zakona verjetno ne bo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine