Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

V Istri se zdaj borijo za vsak liter vode

Župan Aleš Bržan pričakuje od ministra Uroša Brežana intervencijo: »Vodni vir je naša ustavna pravica, ki je Istranom kratena že 40 let«.
Presušeni vodni izvir Rižana. FOTO: Boris Šuligoj
Presušeni vodni izvir Rižana. FOTO: Boris Šuligoj
19. 7. 2022 | 06:00
19. 7. 2022 | 07:16
6:52

V nadaljevanju preberite:

»Gre za naravno katastrofo, časa je zmanjkalo. Ne morejo nas podučevati, da se moramo Istrani zmeniti s Kraševci. Vodni vir je naša ustavna pravica, ki nam je kratena že 40 let. Tudi obljube o tem, da bodo štiri leta porabili za državni prostorski načrt, ne sprejmemo več. Naj pripravijo intervencijske ukrepe in to takoj,« je dejal župan Aleš Bržan pred današnjim obiskom okoljskega ministra Uroša Brežana v Kopru. Razlog je en sam: že naslednje dni pričakujejo redukcije vode in hude finančne posledice.

Precej hude krvi je v (slovenski) Istri povzročil položaj, zaradi katerega so tik pred uvedbo redukcij v oskrbi s pitno vodo. Kdaj se bo to zgodilo, nam nihče ne more natančno povedati.  Prekinitve dobave vode pričakujejo iz dneva v dan. In to navkljub zahtevanim strogim varčevalnim ukrepom v gospodarstvu, gospodinjstvih in prepovedi uporabe vode celo v kmetijske namene. Varčevanje z vodo so včeraj uvedli tudi v hrvaški  Istri.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine