Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Desusu se še naprej vidijo kot konstruktivna opozicija

Stališče poslancev in novega predsednika Ljuba Jasniča vse bolj usklajena, tudi pri demografskem skladu.
Na vprašanje, ali poslanci Desusa od zdaj naprej ne bodo več »solirali«, je Jasnič poudaril, da bodo še vedno bodo glasovali po svoji vesti, ko se bodo za to odločili. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Na vprašanje, ali poslanci Desusa od zdaj naprej ne bodo več »solirali«, je Jasnič poudaril, da bodo še vedno bodo glasovali po svoji vesti, ko se bodo za to odločili. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
29. 6. 2021 | 19:00
29. 6. 2021 | 19:04
3:25
Po prvem sestanku predsedstva Desusa z novoizvoljenim predsednikom stranke Ljubom Jasničem ta sporoča, da bo Desus še naprej konstruktivna opozicija. »Stranka se je opredelila, kot se je. Tega ne bomo spremenili,« je dejal Jasnič.

Novi predsednik Desusa pravi, da je s poslanci sklenil dogovor, da bo stranka skupaj z njimi o vseh vprašanjih, ki so na dnevnem redu državnega zbora, zavzela stališče. »Če ne bomo istega mišljenja, se bo to povedalo in bodo glasovali po svoji vesti,« je dejal Jasnič.

Najprej bi bil dosežen dogovor vodstva stranke in poslancev Desusa lahko na preizkušnji že pri sprejemanju zakona o nacionalnem demografskem skladu. Jasnič mu je v nagovoru ob svoji izvolitvi namreč ostro nasprotoval. A po pogovoru s poslanci, ki so predlog doslej podpirali, je povedal, da je vendarle potrebna analiza dobrih in slabih strani, ki jih demografski sklad prinaša. »Kot jaz razumem, ne glede na to, ali se bo sprejel zakon o demografskem skladu, so v njem še vedno varovalke, kjer državni zbor lahko rečene ne,« je umiril retoriko Jasnič, ki pričakuje, da bo stranka svoje dokončno mnenje o zakonu, ki ga v parlamentu prihodnji teden čaka le še zadnja potrditev, izoblikovala v dnevu ali dveh.

Je pa tako kot Jasnič željo vsakokratnih največjih vladajočih političnih strank po obvladovanju gospodarskih družb v državni lasti takoj po kongresu izpostavil tudi vodja poslancev Franc Jurša, ki kljub temu meni, da do demografskega sklada mora priti. »Tokrat nastaja nova oblika demografskega sklada, ki res ni takšna, kot je bila naša. A če nič nimaš in nič ne sprejmeš, potem ne moreš nič popravljati,« je še dejal Jurša.

Da so poslanci stranke in predsednik Jasnič vendarle pripravljeni vsaj na nekakšno obliko sodelovanja, pa kaže tudi napoved njihovih skupnih obiskov terena in nato klavzure septembra. Tam naj bi dorekli izhodišča za pripravo na volitve prihodnje leto in za nadaljevanje dela stranke. Kot osrednji cilj si je Jasnič zastavil, da Desus ostane parlamentarna stranka. »Imamo svojo vsebino in to bomo naprej zagovarjali. Nam gre za to, da upokojenci dobijo pravega zaščitnika, to, kar je stranka Desus že nekoč bila, preden je, v narekovajih, zapustila upokojence,« je še dejal.

Jasnič pravi, da se ne obremenjujejo z delovanjem nekdanjega predsednika Desusa Karla Erjavca, ki naj bi dejavno pomagal SD pri poskusih prevzemanja stranke. Kot smo poročali, je po besedah več nepovezanih virov na terenu odprl veliko vrat do članov in operativcev stranke Desus.

Jasnič še vedno načrtuje tudi pogovore z ostalimi parlamentarnimi strankami, a glede na izjave vseh vpletenih tudi po njegovem prevzemu predsedniškega položaja spremembe stališča stranke v parlamentu, ko gre za možnost zrušenja vlade Janeza Janše, vsaj v kratkem ni za pričakovati.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine