Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Desusu dokončen razdor

Če ne bo odšla Aleksandra Pivec, bosta šla po svoje poslanska skupina in minister za zdravje Tomaž Gantar.
Minister za zdravje Tomaž Gantar je prepričan, da se bo zgodba z Desusom slabo končala, če bo stranko še naprej vodila Aleksandra Pivec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Minister za zdravje Tomaž Gantar je prepričan, da se bo zgodba z Desusom slabo končala, če bo stranko še naprej vodila Aleksandra Pivec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Suzana Kos, Barbara Eržen
18. 8. 2020 | 06:00
5:02
Ljubljana – »Kot sem izjavil, Aleksandra Pivec ne razume politike. Poti nazaj ni. Poslanska skupina se noče več pogovarjati z njo in nanjo sploh ne računamo več. Niti slučajno se ne bomo usklajevali z nobenim podpredsednikom, ki naj bi ga pooblastila za sodelovanje z nami. Upam, da bodo člani sveta stranke dovolj modri, da bodo odločili, kot je prav,« je razmere v stranki komentiral vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša.

Sejo sveta stranke bo predsednik sveta Tomaž Gantar zaradi napovedane četrtkove popoldanske seje vlade sklical prihodnji torek in ne ta četrtek, kot je bilo sprva predvideno. A zaradi različnih stališč Pivčeve in Gantarja, ki se sklicujeta na različna pravna mnenja, še ni jasno, ali bodo glasovali o njeni zaupnici. Včeraj je Gantar dejal, da ob dvomu ne bo vztrajal z glasovanjem, temveč bi ga lahko izvedli šele na kongresu.

»Upam, da bodo člani sveta stranke dovolj modri, da bodo odločili, kot je prav,« pravi Franc Jurša. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Upam, da bodo člani sveta stranke dovolj modri, da bodo odločili, kot je prav,« pravi Franc Jurša. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Če spremembe v vodstvu ne bo, bomo potegnili ustrezne poteze,« je napovedal Jurša, ki ga je presenetil oster napad nanj in Gantarja v izjavi Aleksandre Pivec za včerajšnje Delo. Med drugim je ocenila, da ji želijo nekateri posamezniki ukrasti mandat, ki ji ga je dal januarski kongres. Vodja poslancev Desusa se o novih razmerah s predsednikom vlade Janezom Janšo še ni pogovoril, pričakuje pa, da bosta v kratkem govorila o tem.



Vsaj za zdaj poslanska skupina kot tudi predsednik sveta dajejo signale, da njihovo nadaljnje sodelovanje v tej koaliciji tudi ob morebitnem odhodu Aleksandre Pivec ni vprašljivo. K vztrajanju v vladi jih je včeraj pozval tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik in poudaril, da bi si sam brez Desusa težko predstavljal zastopstvo v državnem zboru oziroma vladi. »Nam je v interesu, da se Desus konsolidira, kdo pa je predsednik, nas ne zanima,« je dejal Sušnik in nadaljeval, da bi bil v njihovem interesu obstanek vlade, sicer bi znova nastal zastoj pri sprejemanju zanj ključnih sprememb. Tudi na primer zakona o dolgotrajni oskrbi, o katerem je Tomaž Gantar napovedal, da ga bo predstavil javnosti še ta teden.
 

​O položaju ministrov odloča predsednik vlade​


Bi pa ob morebitnem obstanku Aleksandre Pivec na vrhu Desusa podobno kot poslanska skupina lahko naredil »ustrezne poteze« tudi minister Tomaž Gantar, ki je priznal, da se je iskreno trudil in prispeval k temu, da je postala predsednica, in tako je zdaj tudi iskreno prepričan, da se bo zgodba z Desusom slabo končala, če bo stranko še naprej vodila Aleksandra Pivec. Pa bi lahko ob morebitnem odhodu s predsedniškega položaja ostala na ministrskem položaju? O položaju ministrov odloča predsednik vlade, je bil jasen in hkrati dodal, da že zdaj v vladi nista veliko sodelovala, tudi pred sejami vlade se nista slišala. Bi pa bile po njegovih besedah okoliščine gotovo »čudne«.
 

Marjan Podobnik, predsednik SLS, dvomi v množične prestope iz SLS v Desus. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Marjan Podobnik, predsednik SLS, dvomi v množične prestope iz SLS v Desus. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Poskusi zavlačevanja?


V kuloarjih je zakrožilo, da si želi Pivčeva z odlašanjem in prestavljanjem odločitve o njeni zamenjavi na kongresu in ne svetu stranke pravzaprav zavlačevati, v vmesnem času naj bi poskušala spremeniti razmerja sil z novimi člani iz vrst SLS. Pri tem naj bi ji aktivno pomagali nekateri nekdanji člani te stranke. »Zakoncema Vöroš želim vse dobro v njuni novi stranki, ne verjamem pa, da bi v Desus lahko pripeljala več kot za en osebni avtomobil ljudi, članov SLS,« je komentiral govorice predsednik te zunajparlamentarne stranke Marjan Podobnik.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine