Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ustanovljen je strateški svet za socialno politiko

Njegov namen je spremljanje področja ter predlagati spremembe za pravičnejši in preglednejši sistem.
Novi svet naj bi pomagal zagotoviti sistem, ki bo posameznikom zagotavljal čim višjo stopnjo socialne varnosti. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Novi svet naj bi pomagal zagotoviti sistem, ki bo posameznikom zagotavljal čim višjo stopnjo socialne varnosti. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
M. Bi.
24. 4. 2021 | 11:43
24. 4. 2021 | 11:59
2:51
Vlada se je ustanovila Strateški svet za socialno politiko, ki je posvetovalna skupina predsednika vlade. Njegov namen je spremljati, analizirati in predlagati spremembe pravnih ter informacijskih podlag in organizacije poslovanja na področju socialne varnosti. Cilj je zagotoviti bolj pravičen, pregleden in enostaven sistem, ki bi posameznikom zagotavljal čim višjo stopnjo socialne varnosti, so sporočili iz urada vlade za informiranje.

Svet bo spremljal delovanje sistema socialnega zavarovanja in zagotavljanja socialne varnosti, socialnega varstva posameznikov in družin na podlagi socialnih transferov in ostalih prejemkov, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih. Prav tako bo spremljal delovanje in mrežo socialnih zavodov in institucij, ki skrbijo za zagotavljanje socialne varnosti itn. druga področja povezana z zagotavljanjem socialne varnosti. Deloval bo na nacionalni in lokali ravni.

Člani bodo spremljali učinkovitost delovanja sistema socialne varnosti, za predsednika vlade pripravljali mnenja k vprašanjem, pobudam ali predlogom, povezanim  povezanimi z delovanjem sistema socialne varnosti, spremljali zakonodajne predloge ter sami predlagali spremembe, ki bi prispevale k racionalizaciji področja, spremljali uveljavljanje ukrepov.

image_alt
Zelena knjiga o staranju – za solidarnost med generacijami

 

Svet bo delo opravljal brezplačno


Strateški svet je vezan na mandat predsednika vlade, imenovani so lahko kot predstavniki institucij ali kot zunanji sodelavci, delo pa opravljajo brezplačno.

Za predsednico je bila imenovana Romana Tomc, člani pa so: profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Jaka Cepec, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za delo Patricia Čular, nekdanji minister za delo Vlado Dimovski, direktorica gorenjskega centra za socialno delo Urška Repar Justin, Anamarija Kejžar z ljubljanske fakultete za socialno delo, Tomaž Merše, Luka Mišič s katedre za delovno in socialno pravo ljubljanske pravne fakultete, direktorica Inštituta za dolgotrajno oskrbo Alenka Oven, direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež, specialistka zakonske in družinske terapije Andreja Poljanec, predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka Jože Ramovš, dekanica fakultete za socialno delo Liljana Rihter, vodja trboveljskega zavoda za zaposlovanje Vilma Strniša, direktorica Inštituta za socialno varstvo Barbara Kobal Tomc in predstojnik katedre za delovno in socialno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Luka Tičar.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine