Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zaposleni v karanteno, vlada po pomoč k upokojencem

Sprejela je predlog interventnega zakona, s katerim bi upokojencem dovolili več delati.
Upokojenci bodo lahko delali več. FOTO: Shutterstock 
Upokojenci bodo lahko delali več. FOTO: Shutterstock 
29. 1. 2022 | 19:59
29. 1. 2022 | 21:02
1:42

Zaradi velikega števila odsotnih zaposlenih zaradi karanten in bolniških se vlada na pomoč obrača k upokojencem. Sprejela je namreč predlog interventnega zakona, s katerim bi upokojencem dovolili več delati.

Predlog Zakona o interventnih ukrepih za podporo trgu dela bo vlada posredovala v državni zbor po nujnem postopku. S tem vlada rešuje posledice obsežne bolniške odsotnosti zaposlenih ter odsotnosti zaradi odrejenih karanten tako zaposlenih kot njihovih družinskih članov, so sporočili po seji vlade: »Tako nastale odsotnosti, ki se izražajo v pomanjkanju delovne sile, se lahko začasno omili s povečanim obsegom občasnega in začasnega dela upokojencev, ki ga ureja zakon o urejanju trga dela.«

Ta zakon določa, da lahko upokojenec opravlja največ 60 ur začasnega ali občasnega dela v mesecu oziroma največ 90 ur v mesecu, vendar največ tri mesece v letu, pri čemer seštevek ur dela v letu ne sme preseči 720 ur.

S predlogom interventnega zakona bi se upokojencem dovolilo, da v koledarskem mesecu opravijo največ 90 ur začasnega ali občasnega dela oziroma tudi največ 120 ur v koledarskem mesecu, vendar največ trikrat v koledarskem letu, pri čemer seštevek ur dela letu ne sme preseči 1080 ur.

Ta ukrep naj bi veljal do konca leta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine