Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Türk in Pahor zaupala sebi, Pirc Musarjeva svetovalcem

Ker je v nasprotju s predhodniki šibkejša v mednarodnih odnosih, se je okrepila s številnimi svetovalci na tem področju.
Svetovalna ekipa za zunanje odnose je bila tako pri Janezu Drnovšku kot njegovih naslednikih, Danilu Türku in Borutu Pahorju, ožja in manj številna, kot je pri Nataši Pirc Musar. FOTO: Črt Piksi/Delo
Svetovalna ekipa za zunanje odnose je bila tako pri Janezu Drnovšku kot njegovih naslednikih, Danilu Türku in Borutu Pahorju, ožja in manj številna, kot je pri Nataši Pirc Musar. FOTO: Črt Piksi/Delo
4. 7. 2023 | 05:00
0:24

V nadaljevanju preberite:

Na začetku julija se je za polni delovni čas kot svetovalec za mednarodne odnose pri predsednici republike zaposlil profesor mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede UL dr. Zlatko Šabič. Mesec dni pred tem se je predsednica na zunanjepolitičnem področju okrepila s svetovalcem za evropske zadeve dr. Zoranom Stančičem. V uradu predsednice pa na zunanjepolitičnem področju delujeta še dve diplomatki – Mirjam Možgan kot svetovalka za zunanje zadeve in Eva Tomič, svetovalka za podnebne politike in človekove pravice.

Medtem ko Zoran Stančič, bivši vodja predstavništva evropske komisije v Sloveniji, deluje kot pro bono svetovalec, ki urad predsednice obiskuje po potrebi, so vsi drugi zunanjepolitični svetovalci zaposleni za polni delovni čas. Na uradu pojasnjujejo, da se bosta predvsem Šabič pa tudi Možgan prednostno ukvarjali s slovenskim članstvom v Varnostnem svetu OZN za obdobje 2024–2025.

Mednarodni politolog s Fakultete za družbene vede UL dr. Marko Lovec krog svetovalcev za zunanje zadeve razširi še na Tatjano Bobnar, ki pokriva področje človekove varnosti, in Natašo Dolenc, ki je pristojna za nacionalno varnost. »To je koncept, ki je zelo povezan z mednarodnimi odnosi, človekovimi pravicami in temami, kot so migracije. Svetovalka za nacionalno varnost pa ima ekspertizo, ki je zelo povezana z zunanjimi grožnjami in misijami,« pojasnjuje Lovec.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine