Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Turistični avtobusni prevozniki brez dela

Poroštvo države za likvidnostna bančna posojila.
V tovornem prometu stoji kar sedem desetin zmogljivosti. FOTO:  Leon Vidic/Delo
V tovornem prometu stoji kar sedem desetin zmogljivosti. FOTO:  Leon Vidic/Delo
A. S.
26. 5. 2020 | 06:00
2:09
Vzpostavitev posojilnega sklada s poroštvom države v vrednosti 35 milijonov evrov je finančna pomoč tistemu delu prevozniškega sektorja, ki še opravlja prevoze, ne rešuje pa malih avtobusnih prevoznikov, ki opravljajo turistične storitve, ugotavlja Peter Pišek, predsednik prevozniške sekcije v obrtno-podjetniški zbornici. Je pa korak v pravo smer, zato protestov za zdaj še ne bo.

Posojilni sklad je država vzpostavila v sodelovanju z banko SID, denar pa bo namenjen financiranju tekočega poslovanja podjetij iz prevozniškega sektorja. A turistični avtobusi stojijo že od februarja, tako da jim takšno posojilo ne pomaga. Prav bo prišlo morda tistim prevoznikom, ki še imajo, čeprav v skrčenem obsegu, delo. Tudi plačilo čakanja na delo do konca junija je lahko le začasna rešitev, kajti turističnih avtobusnih prevozov bo letos do konca leta kaj malo.

Posojila bodo upravičenci lahko namenili financiranju stroškov dela, materiala, storitev, drobnega inventarja, trgovskega blaga in (ne)opredmetenih sredstev, ki so nastali po 1. februarju, pojasnjujejo na infrastrukturnem ministrstvu. Program pa bo zaživel šele po prijavi sheme državne pomoči, predvidoma do konca junija. Mala in srednje velika podjetja bodo lahko že s samo sklenitvijo kreditne pogodbe pri poslovnih bankah in banki SID pridobila posojila s poroštvom države v višini do 80 odstotkov, velika pa do 70 odstotkov.
Prevozniški sektor ustvari 17 odstotkov slovenskega BDP. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prevozniški sektor ustvari 17 odstotkov slovenskega BDP. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Slovenski prevozniki z okoli 30.000 zaposlenimi ustvarijo približno 17 odstotkov slovenskega BDP. V nasprotju z javnim potniškim prometom so drugi avtobusni prevozi, tudi večina šolskih, praktično ustavljeni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine