Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Italijanska smučišča ostajajo zaprta

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Smučišča v Italiji se še ne bodo odprla. FOTO: Miguel Medina/AFP
Smučišča v Italiji se še ne bodo odprla. FOTO: Miguel Medina/AFP
Be. B., Ka. M, STA
14. 2. 2021 | 07:27
14. 2. 2021 | 21:39
20:39


21.30 Italija: Smučišča bodo še naprej zaprta

Italijanska vlada se je tik pred napovedanim odprtjem smučišč v državi odločila, da do tega ne bo prišlo. Minister za zdravje Roberto Speranza je danes podaljšal prepoved ponujanja storitev na smučiščih za običajne potrošnike, poroča tiskovna agencija dpa. Minister je kot razlog za podaljšanje prepovedi obratovanja smučišč navedel nevarnost novih različic novega koronavirusa, ki so bolj nalezljive. Zaradi teh različic je italijanska vlada uvedla tudi strožji nadzor za vse potnike iz Avstrije, kjer predvsem na avstrijskem Tirolskem velike težave povzroča južnoafriška različica. Na območje naj bi prišla ravno preko smučišča, ki je bilo odprto za turiste. V Italiji se sicer splošno stanje v pandemiji covida-19 relativno izboljšuje. Večina države je v t.i. rumeni fazi, ki med drugim dovoljuje tudi obratovanje smučišč. Odprla naj bi se v ponedeljek, a se to zdaj ne bo zgodilo.

18.45 Češka vlada za dva tedna podaljšala izredne razmere

Češka vlada je danes kljub nasprotovanju parlamenta še za 14 dni podaljšala izredne razmere v državi zaradi epidemije covida-19. Kot je sporočil premier Andrej Babiš, so se tako odločili tudi zaradi prošnje predstavnikov vseh 14 administrativnih regij in prestolnice Prage, piše tiskovna agencija dpa. Odločitev vlade o podaljšanju izrednih razmer bi zdaj lahko prišla pred ustavno sodišče. Predsednik senata Miloš Vystricil je opozoril, da je vlada s svojo odločitvijo »spodkopala parlamentarni nadzor«. 

Razmere na Češkem so sicer močno zaostrene na območjih mest Cheb in Sokolov ob meji z Nemčijo ter na območju mesta Trutnov v bližini meje s Poljsko. Ta tri območja so popolnoma zaprta. Češko zdravstveno ministrstvo je včeraj poročalo o 8782 novih okužbah s koronavirusom, s čimer je skupno število v državi s skoraj 11 milijoni prebivalcev preseglo milijon. 

16.50 V Združenem kraljestvu cepili več kot 15 milijonov ljudi

V Združenem kraljestvu so doslej proti covidu-19 z vsaj enim odmerkom cepili več kot 15 milijonov ljudi, je danes sporočila britanska vlada. Premier Boris Johnson je to označil za »pomemben mejnik«. Vlada je tako izpolnila obljubo, da bo do ponedeljka cepivo ponudila vsem iz prvih štirih prednostnih skupin, ki so jih določili v nacionalnem programu cepljenja. To so najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci, stanovalci in zaposleni v domovih za ostarele, starejši od 70 let in klinično zelo ranljivi ljudje. Po podatkih britanskega ministrstva za zdravje je kar 88 odstotkov vseh ljudi, ki so umrli za covidom-19 iz teh štirih skupin. Jutri bodo začeli cepiti še starejše od 65 let, navaja britanski BBC.

14.22 Japonska odobrila prvo cepivo proti covidu

Japonska, ki se pripravlja na poletne olimpijske igre v Tokiu, je danes odobrila prvo cepivo proti covidu-19. »Zdravstveni minister je danes izdal posebno dovoljenje za Pfizerjevo cepivo,« so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz kabineta japonskega premierja Yoshihida Suge. Cepljenje proti covidu-19 bodo tako v državi predvidoma začeli v sredo. Najprej bodo cepili med 10.000 in 20.000 zdravstvenih delavcev. Od aprila pa naj bi bilo na voljo še več cepiva, ko bodo poleg zdravstvenih delavcev na vrsti tudi starejši. Vlada mora še pripraviti natančno časovnico cepljenja drugih prebivalcev v 126-milijonski državi, ki se pripravlja na olimpijske igre v Tokiu. Te bodo predvidoma potekale med 23. julijem in 8. avgustom letos.

FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters
FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters


13.58 Srbija Severni Makedoniji podarila več tisoč odmerkov cepiva

Srbija je Severni Makedoniji podarila 4680 odmerkov cepiva proti covidu-19. Tako je svoji južni sosedi omogočila, da začne cepiti svoje prebivalce. Srbski predsednik Aleksandar Vučić in makedonski premier Zoran Zaev sta se sestala na mejnem prehodu Tabanovce, kjer je Vučić Zaevu simbolično predal škatlo s cepivom, poročajo tuje tiskovne agencije.
Srbija je svoji južni sosedi podarila 4680 odmerkov cepiva, ki sta ga razvila ameriško podjetje Pfizer in nemški BioNTech. Vučič je dejal, da so za donacijo dobili dovoljenje Pfizerja.

13.57 Več kot četrtina Izraelcev že dvakrat cepljena proti koronavirusu

Več kot četrtina od okoli 9,3 milijona Izraelcev je že prejela drugi odmerek cepiva Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19, je danes sporočil minister za zdravje Juli Edelštajn. Skupaj je bilo doslej cepljenih okoli 3,8 milijona Izraelcev, skoraj 2,5 milijona pa tudi z drugim odmerkom, je pojasnil na Twitterju. Ob tem je pozval tudi druge Izraelce, naj se cepijo. »Kaj pa vi? Boste lahko šli v telovadnico in na kulturne prireditve ali boste ostali zadaj? Pojdite se cepit,« je zapisal. Izraelska vlada pod vodstvom Benjamina Netanjahuja naj bi danes razpravljala o novem sproščanju omejitev, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Obrambni minister Beni Ganc si želi bolj pogumnega in hitrejšega odpiranja družbe, Netanjahu pa na drugi strani ostaja previden, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

13.45 S spletnimi karnevalskimi aktivnostmi namesto zime odganjali koronavirus

Epidemija covida-19 je letos preprečila izvedbo tradicionalnih karnevalov in pustnih sprevodov. V Cerknici in na Ptuju pa so se odločili, da jih to ne bo ustavilo, zato so gledalcem prek spleta in družbenih omrežij pripravili program, na katerem so obujali spomine na minula leta in dogodke. V Cerknici so Butalci namesto zime odganjali koronavirus.

13.29 Parlamentarne volitve na Kosovu potekajo brez večjih težav

Na Kosovu danes potekajo predčasne parlamentarne volitve. Z volišč ne poročajo o večjih težavah. Glas je oddala tudi že večina vodij strank, ki so pozvali k udeležbi na volitvah. Kosovska volilna komisija je sporočila, da so volilni material pravočasno dostavili na vsa volišča kljub slabemu vremenu. V državi namreč danes vladajo prave zimske razmere.
V nevladni organizaciji Demokracija v akciji, ki spremlja volitve, so medtem navedli, da treh odstotkov volišč niso odprli pravočasno, poročajo tuji mediji in tiskovne agencije. Z volišč sicer ne poročajo o večjih težavah. Je pa na volišču v kraju Prekaz prišlo do incidenta. Spopadla sta se opazovalca volitev iz gibanja Samoopredelitev in Demokratske stranke Kosova. Posredovati je morala policija.

12.32 V Kataloniji ob strogih zaščitnih ukrepih odprli volišča na parlamentarnih volitvah

V španski regiji Katalonija so se danes ob 9. uri odprla volišča na predčasnih parlamentarnih volitvah, pri čemer zaradi epidemije covida-19 veljajo strogi zaščitni ukrepi. Pri vzpostavitvi volišč je prišlo zgolj do manjših zamud, do zdaj pa so se odprla že vsa. Tako se niso uresničile bojazni, da se zaradi pomanjkanja članov lokalnih volilnih komisij, volišča ne bi odprla pred 10. uro. Če se namreč volišča ne odprejo do takrat, morajo volitve na njem preložiti za dva dneva.

Na voliščih so v veljavi posebni varnostni protokoli. Med drugim morajo biti ob vhodih nameščena razkužila, obvezno je tudi ohranjanje medsebojne razdalje. Nekatera volišča so vzpostavili kar v športnih dvoranah, da bi omogočili dovolj prostora. FOTO: Albert Gea/Reuters
Na voliščih so v veljavi posebni varnostni protokoli. Med drugim morajo biti ob vhodih nameščena razkužila, obvezno je tudi ohranjanje medsebojne razdalje. Nekatera volišča so vzpostavili kar v športnih dvoranah, da bi omogočili dovolj prostora. FOTO: Albert Gea/Reuters


12.10 Ekonomisti opozarjajo, da je treba storiti vse za pospešitev cepljenja

Vsak dan zamude pri okrevanju je zelo drag, zato je treba storiti vse za pospešitev cepljenja, je izpostavila skupina ekonomistov ob predstavitvi poročila o gospodarstvu in covidu-19, objavljenega minuli teden. Opozorili so tudi na učinek pandemije na izobraževanje in na erozijo socialnega kapitala ter pozvali k izboljšavam načrta za okrevanje. »Vemo, da je vsak dan zamude pri okrevanju izjemno drag. Za Nemčijo se ocenjuje, da vsak teden stane tri do štiri milijarde,« je izpostavil predsednik inštituta za ekonomska raziskovanja ifo Clemens Fuest na virtualni predstavitvi poročila z naslovom Onkraj koronavirusne krize: Vlaganje v vzdržno prihodnost, ki ga je objavila evropska skupina za svetovanje na področju gospodarstva (EEAG).

11.53 Od ponedeljka treningi za okrog 70.000 športnikov, dovoljena rekreacija

Vlada je v četrtek sprejela odlok o sproščanju športnih dejavnosti. Treningi bodo od ponedeljka dovoljeni ne ne le nekaj več kot 1000, ampak skoraj 70.000 registriranim športnikom ter tudi rekreacija individualno ali v skupini desetih z ohranjanjem dveh metrov medsebojne razdalje. »Odlok je časovno omejen, določila se začnejo uporabljati v ponedeljek in veljajo do 19. februarja, Verjamem, da bodo tudi po izteku epidemiološke razmere podobne in bo vlada ukrep podaljšala,« je na posvetu, posvečenemu temu odloku, povedal Zvijezdan Mikić, višji svetovalec na direktorat za šport na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

Za športne programe se lahko uporabljajo vsi športni objekti tako na prostem kot v dvoranah vključno s šolskimi športnimi objekti. Ohranjanje medsebojne razdalje na treningih registriranih športnikov ni potrebno, razen za določene panoge glede na navodila nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za ostale velja omejitev na skupine desetih ob tem da tisti, ki vodi vadbo, ni vključen v to število, sicer pa je treba upoštevati 20 kvadratnih metrov, ki naj bodo na voljo na posameznika. Ob upoštevanju tega je mogoče imeti v prostoru tudi več kot deset oseb v fitnesih in podobnih centrih, je navedel Mikič.

Vlada je v četrtek sprejela odlok o sproščanju športnih dejavnosti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vlada je v četrtek sprejela odlok o sproščanju športnih dejavnosti. FOTO: Jure Eržen/Delo


11.16 V novozelandskem Aucklandu zaradi treh primerov okužbe ustavljajo javno življenje

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes zaradi treh primerov novega koronavirusa odredila ustavitev javnega življenja v največjem novozelandskem mestu Auckland. Tridnevna ustavitev bo začela veljati opolnoči. Nazadnje so tovrsten ukrep v tem mestu uvedli avgusta lani. Skoraj dva milijona prebivalcev Aucklanda bo moralo tako biti najmanj tri dni doma. Zaprte bodo šole, trgovine in podjetja z izjemo nujnih storitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Močno bo omejeno tudi gibanje iz oziroma v mesto.

10.44 Ministrstvo: Tudi v športu sedemdnevni rok veljavnosti testov

Vlada je v četrtek sprejela odlok o sproščanju športnih dejavnosti, ki je bil nato objavljen v uradnem listu, v katerem pa je navedena potrebna 24-urna veljavnost testov na novi koronavirus. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je pojasnilo, da tudi v športu velja sedemdnevna veljavnost testov kot za druge dejavnosti.

10.38 Češka vlada po zavrnitvi v parlamentu išče rešitev za podaljšanje izrednih razmer

Potem ko je češki parlament zavrnil podaljšanje izrednih razmer zaradi epidemije covida-19, češka vlada išče rešitev, kako bi jih vseeno podaljšala. Število novih okužb namreč ostaja visoko. Izredne razmere se sicer iztečejo opolnoči. Češki poslanci so zavrnili podaljšanje izrednih razmer, ki predstavljajo pravno osnovo za ukrepe za zajezitev virusa, kot sta zaprtje trgovin in policijska ura. Vlada Andreja Babiša zdaj išče rešitev, kako bi vseeno podaljšala izredne razmere, ki se iztečejo opolnoči. O rešitvi razpravlja s predsedniki administrativnih regij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

10.34 V soboto potrdili 329 novih okužb

Ob 1848 testiranjih (od tega 5275 hitrih testov) so včeraj potrdili 329 novih okužb. Delež pozitivnih izvidov testov je znašal 17,8 odstotka. V bolnišnični oskrbi je 740 oseb, od tega jih je na intenzivni negi 139, je vlada sporočila na svojem twitter profilu. Umrlo je 12 bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje novih primerov znaša 823.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 12.907 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Doslej so sicer okužbo potrdili že pri 179.482 osebah. Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 70.752 oseb, z dvema pa 47.647.



09.45 V času ukrepov za omejevanje epidemije tudi upad premoženjskih kaznivih dejanj

Policija je novembra in decembra zaznala precejšen upad premoženjskih kaznivih dejanj glede na enako obdobje v preteklih letih. Na to so po ugotovitvah notranjega ministrstva v večji meri vplivali ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije covida-19. A če se je več kot prepolovilo število velikih tatvin, se je število kibernetskih napadov povečalo. Statistični podatki policije, ki jih v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca Predraga Bakovića iz SD navaja ministrstvo za notranje zadeve, kažejo, da je policija v zadnjih dveh mesecih lanskega leta obravnavala 2032 primerov tatvine (v enakem obdobju leta 2019 pa 3693). Najbolj je sicer upadlo število velikih tatvin, ki jih je bilo v zadnjih dveh mesecih lani 825, v enakem obdobju leta 2019 pa 1901. Ropov je bilo 11 manj (37/48), prav toliko manj je bilo tudi kraj motornih vozil (13/24), goljufij je bilo 571 (764 v zadnjih dveh mesecih 2019).

08.32 Pandemija covida-19 pristrigla prihodke nemških frizerjev

Omejitveni ukrepi, namenjeni preprečevanju širjenja novega koronavirusa, so močno prizadeli nemške frizerje. V prvih treh četrtletjih lanskega leta so prihodki v tej panogi glede na primerljivo obdobje predlani upadli za 11,8 odstotka, je ta teden poročal nemški statistični urad Destatis. V Nemčiji so frizerji pandemijo občutili bolj kot primerljive druge storitve. V širši skupini obrti za zasebne potrebe je namreč prihodek v prvih devetih mesecih lani upadel za 5,4 odstotka.

Nemška vlada je frizerske salone zaprla tudi v drugem valu pandemije covida-19. 1. marca bodo sicer lahko znova odprli vrata po osmih tednih zaprtja. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Nemška vlada je frizerske salone zaprla tudi v drugem valu pandemije covida-19. 1. marca bodo sicer lahko znova odprli vrata po osmih tednih zaprtja. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters


08.27 Italija uvedla strožji nadzor za potnike iz Avstrije

Italija je z današnjim dnem v boju proti novim različicam koronavirusa uvedla strožji nadzor nad potniki iz Avstrije, ki bodo morali v karanteno, obvezno se bodo morali tudi večkrat testirati. Strožje ukrepe je v soboto zvečer napovedal minister za zdravje Roberto Speranza, veljati pa so začeli z današnjim dnem. Kot je na Facebooku sporočil minister, se želi Italija zavarovati pred južnoafriško različico, ki kroži predvsem na avstrijskem Tirolskem.

08.23 Cene stanovanj na Dunaju lani kljub krizi še porasle

Cene tako novih kot rabljenih stanovanj na Dunaju so se lani še zvišale, je pa bila rast nekoliko pod dolgoletnim povprečjem. V nepremičninski družbi Otto Immobilien tudi za letos pričakujejo močno povpraševanje in rast cen, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Nova stanovanja v avstrijski prestolnici so se lani v povprečju podražila za 4,6 odstotka, rabljena pa za 4,5 odstotka. Rast je bila sicer nekoliko nižja od 10-letnega povprečja, ki za nova stanovanja znaša 5,2 odstotka, za rabljena pa 6,4 odstotka, APA navaja podatke družbe Otto Immobilien.

05.00 Tudi na pustno nedeljo dogajanje le na spletu

Tako kot na pustno soboto bomo lahko tudi na današnjo pustno nedeljo program v posameznih krajih zaradi epidemije covida-19 spremljali le prek spleta. Spletni program so pripravili tako na Ptuju kot v Cerknici in Cerknem. Na Ptuju, kjer se je na pustno nedeljo ob 13. uri tradicionalno začela osrednja mednarodna karnevalska povorka, so za danes pripravili etnografsko-zabavni televizijski program. Spremljati ga bo mogoče na spletu.

V Cerknici so pripravili veliki pustni karanteval pod naslovom Izganjanje hudiča v daljavo, ki si ga bo mogoče ob 12.32 ogledati na TV Oron ter na Facebook strani in Youtube kanalu Pustnega društva Cerknica. Kot so zapisali v društvu, bo letošnji karneval nekaj posebnega zato, ker bo lanski. Tudi laufarji v Cerknem so tradicionalno Laufarijo letos prenesli na splet. Obsodbo pusta pred cesarsko kraljevo sodnijo bodo danes prenašali na Facebooku in YouTube kanalu.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


00.30 Na Kosovu danes ponovno predčasne parlamentarne volitve

Na Kosovu danes na novih predčasnih volitvah volijo nov parlament. Volitve potekajo leto in pol po volitvah oktobra 2019 ter dveh vladah kratkega veka. Volišča so danes odprta od 7. do 19. ure. Prve rezultate naj bi objavili nekaj ur po zaprtju volišč. Ena prvih nalog novih poslancev bo izvolitev predsednika oziroma predsednice države.

00.30  V Kataloniji parlamentarne volitve v znamenju epidemije

V španski regiji Katalonija bodo danes potekale predčasne parlamentarne volitve. Epidemija covida-19 je zaznamovala že predvolilno kampanjo, vplivala pa bo tudi na potek volitev. Večino v parlamentu bi lahko glede na ankete osvojili zagovorniki neodvisnosti Katalonije od Španije, ki pa so močno razdeljeni. Katalonci morajo na predčasne volitve, potem ko je bil lani tedanji katalonski predsednik Quim Torra zaradi neposlušnosti kaznovan s prepovedjo opravljanja javnih funkcij in tudi avtomatično razrešen s položaja. A stranki Skupaj za Katalonijo (JxCat) in Katalonska republikanska levica (ERC), ki sestavljata regionalno vlado in zagovarjata neodvisnost od Španije, se na volitve podajata razdeljeni. Imata namreč različne poglede na to, kako doseči neodvisnost.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine