Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Cepivo AstraZenece bodo raziskovali še na otrocih

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Cepivo AstraZenece bodo začeli testirati tudi na otrocih. FOTO: Jens Schlueter/AFP
Cepivo AstraZenece bodo začeli testirati tudi na otrocih. FOTO: Jens Schlueter/AFP
M. Fe., M. B., STA
13. 2. 2021 | 07:17
13. 2. 2021 | 19:30
16:35


19.00 Strokovnjaki WHO želijo več podatkov od Kitajske

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so danes izrazili nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja dostopa do podatkov med nedavnim obiskom na Kitajskem. Poudarili so, da potrebujejo več podatkov, da bi lahko izsledili prve primere covida-19. Predstavniki ekipe WHO, ki so svojo enomesečno misijo v Wuhanu in nekaterih drugih kitajskih mestih ta teden zaključili, ne da bi izpolnili svoj glavni cilj, so v torek zatrdili, da še naprej ostaja najverjetnejša teorija, po kateri je virus na človeka preskočil z netopirja prek nekega drugega sesalca.

Obenem so kot skrajno neverjetno zavrnili možnost nastanka virusa v laboratoriju. So pa po drugi strani dopustili možnost, da bi se virus na Kitajsko prenesel od drugod preko t. i. hladnih dobavnih verig, o čemer se zadnje mesece širijo teorije na Kitajskem.
Misija WHO na Kitajskem je bila ves čas diplomatsko zelo občutljiva, ujeta med zahteve ZDA po čim bolj temeljiti preiskavi dejanskega izvora novega virusa na eni ter svarili Kitajske pred vmešavanjem v njene notranje zadeve na drugi strani. Zaradi vrste zapletov so jo izvedli šele dobro leto dni po samem izbruhu virusa in že samo zaradi tega mnogi dvomijo v njen smisel.

14.30 V Avstriji potrdii vel kot 1400 novih okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 1433 novih okužb z novim koronavirusom. Za covidom-19 je umrlo 25 ljudi, skupno doslej 8195. Na avstrijskem Tirolskem so medtem s sekvenciranjem genoma potrdili še 219 primerov južnoafriške različice novega koronavirusa, a so že vsi ozdraveli, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 1371 covidnih bolnikov, med njimi 262 na oddelkih za intenzivno nego. Doslej so proti covidu-19 cepili več kot 377.000 ljudi, med njimi jih je nekaj manj kot 137.800 prejelo že drugi odmerek cepiva. Največ novih okužb, 366, so v zadnjih 24 urah potrdili na Dunaju. Sledijo Spodnja Avstrija s 305, Štajerska s 179 in Zgornja Avstrija s 174 novimi primeri. Na avstrijskem Koroškem so potrdili 121 novih primerov, je pa tam najvišji delež pozitivnih izvidov testa na novi koronavirus - 26,7 odstotka.

Testiranje na Dunaju. FOTO: Alex Halada/AFP
Testiranje na Dunaju. FOTO: Alex Halada/AFP


11.17 Oxfordska univerza raziskuje učinkovanje cepiva AstraZenece pri otrocih

Raziskovalci na Univerzi v Oxfordu nameravajo z novo klinično študijo preveriti, ali cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca učinkuje tudi pri otrocih in mladostnikih. Preizkusili ga bodo na 300 prostovoljcih, starih od šest do 17 let.

»Treba je raziskati, kako se otroci in mladostniki odzivajo na cepivo, saj lahko cepljenje nekaterim koristi,« je danes sporočil Andrew Pollard z oxfordske univerze, ki je sicer sodelovala pri razvoju omenjenega cepiva.

Prve preizkuse naj bi izvedli še ta mesec. Do 240 prostovoljcem naj bi vbrizgali cepivo, ostalim pa kontrolno sredstvo.
Cepivo AstraZenece temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice.

Z njim že več tednov cepijo odrasle v Veliki Britaniji, uporablja pa se tudi v drugih državah. Namestnik glavnega britanskega epidemiologa Jonathan Van-Tam je nedavno sporočil, da trenutno poteka več raziskav v smeri razvoja cepiv za otroke.
Za covidom-19 sicer zbolevajo večinoma starejši ljudje, a po ocenah združenja britanskih pediatrov lahko ta bolezen povzroči težko obolenje tudi pri nekaterih otrocih. Kakšna je vloga otrok pri prenašanju virusa, še ni znano.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je konec januarja odobrila uporabo cepiva švedsko-britanske farmacevtske družbe AstraZeneca proti covidu-19 za osebe, starejše od 18 let. To je tretje cepivo proti covidu-19, ki ga je odobrila Ema. Decembra lani je odobritev dobilo cepivo Pfizerja in BioNTecha ter januarja cepivo Moderne. Ti sta za razliko od cepiva AstraZenece mRNA cepivi in zahtevata stroge pogoje za hranjenje.

10.20 V domovih na podlagi protikoronskega zakona nove zaposlitve

Na podlagi četrtega protikoronskega zakona, ki je predvidel sredstva za dodatne kadre v domovih za starejše v javni mreži, je bilo po podatkih za december sklenjenih 541 novih pogodb o zaposlitvi, 116 udeležencev pa se je vključilo v program javnih del, navaja minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Od konca avgusta do konca lanskega leta je bilo opravljenih 11.822 delovnih ur v okviru začasnega in občasnega dela, 186.874 delovnih ur pa so opravili študentje in dijaki, je minister odgovoril na pisno poslansko vprašanje Andreja Rajha iz SAB, ki je želel izvedeti več o prizadevanjih za boljše stanje v domovih za starejše.

Z delom je po ministrovih besedah začela tudi delovna skupina za kadrovske standarde in normative v sklopu domov za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodov, ki bo pripravila predlog za spremembo kadrovskega normativa.

9.44 Včeraj našteli 1005 novih okužb, 12 jih je boj z boleznijo izgubilo

Po podatkih COVID-19 Sledilnika so včeraj v Sloveniji ob opravljenih 23.097 testih skupaj potrdili 1005 novih okužb z novim koronavirusom. Bilo je 4458 PCR-testov, s katerimi so potrdili 742 novih okužb, v deležu pa je to 16,6 odstotka. Ob 18.639 izvedenih hitrih antigenskih testov so potrdili 263 okužb, pozitivnih je bilo 1,4 odstotka hitrih testov.

V primerjavi s četrtkom, ko je bilo sedemdnevno povprečje potrjenih koronavirusnih okužb 841, se je v petek malenkost povečalo in po vladnih podatkih doseglo 846. Še vedno pa je s tem Slovenija v oranžni fazi vladnega načrta sproščanja koronskih omejitev.

Še toliko bolj to velja, ker se število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 še naprej zmanjšuje. Trenutno je tako pri 763 in s tem za 26 nižje kot dan prej. Od tega se jih na intenzivni negi zdravi 172, kar pa je 18 več. Iz bolnišnice so v petek odpustili 91 oseb.

V petek je umrlo 12 covidnih bolnikov, medtem ko je bilo v četrtek število umrlih 15.




8.45 Med kršitvami izstopata krizni dodatek in pozivanje nazaj na delo

Inšpektorat za delo je pri nadzoru delovnih razmerij doslej ugotovil, da se kršitve v povezavi z epidemijo najpogosteje nanašajo na izplačilo kriznega dodatka in pozivanje nazaj na delo s čakanja na domu. Sindikati izpostavljajo predvsem onemogočanje odsotnosti zaradi višje sile ter prelaganje odgovornosti in stroškov za testiranje na delavce.

Kot so pojasnili na inšpektoratu, prijav statistično ne spremljajo po vsebini, zato ne vedo, koliko se jih nanaša na določene kršitve. Tako lahko podatke posredujejo le za že zaključene postopke nadzora.

Na podlagi teh ugotavljajo, da za zdaj izstopata dve kršitvi: glede kriznega dodatka in pozivanja delavcev nazaj na delo s čakanja na delo na domu brez predhodnega obveščanja zavoda za zaposlovanje. Kršitev glede izplačila kriznega dodatka so doslej odkrili 131, glede pozivanja nazaj na delo brez predhodnega obveščanja zavoda pa 67.

Inšpektorat na področju dela ugotavlja nepravilnosti v zvezi s kriznimi dodatki in pozivanjem nazaj na delo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Inšpektorat na področju dela ugotavlja nepravilnosti v zvezi s kriznimi dodatki in pozivanjem nazaj na delo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Glede izplačila kriznega dodatka nadzori sicer kažejo, da so bile prijave največkrat posledica nepravilnega razumevanja intervencijske zakonodaje - predvsem glede sorazmernega dela kriznega dodatka - ali pa so ugotovili zamik izplačila, so pojasnili.

V zadnjem času je slišati tudi opozorila, da nekateri delodajalci v delo silijo tudi zaposlene s potrjeno okužbo, vendar brez simptomov. Vendar pa na inšpektoratu opozarjajo, da pozitivni test še ne pomeni nujno tudi bolniške odsotnosti z dela. »Delodajalci lahko namreč v primeru pozitivnih testov organizirajo delovne naloge na način, da upoštevajo priporočila stroke in navodila strokovnega delavca za varnost in zdravje pri delu ter izvajalca medicine dela,« so pojasnili.

8.20 Drugi val epidemije z manjšim učinkom na nemško gospodarstvo

Drugi val epidemije covida-19 v zimi 2020-2021 duši nemško gospodarstvo. Dodana vrednost največjega evropskega gospodarstva se zaradi njega namreč vsak teden zmanjša za 1,5 milijarde evrov. A bo negativni učinek vseeno občutno manjši kot v prvem valu, je ta teden sporočil münchenski inštitut Ifo.

Makroekonomski učinek drugega vala bo občutno nižji kot učinek prvega vala spomladi 2020, je ugotovitve raziskave povzel vodja napovedi pri Ifu Timo Wollmershäuser. »Ekonomski donos se bo v negativno območje najverjetneje spustil le v storitvenih dejavnostih s strankami, kjer je stik pomemben del poslovnega modela,« je dodal.

Gre denimo za turistični sektor, kulturne ustanove, šport in prostočasne dejavnosti, pa tudi frizerske in kozmetične storitve. Te so v zadnjem lanskem četrtletju gibanje bruto domačega proizvoda (BDP) navzdol potegnile za okoli 0,5 odstotne točke, v prvem letošnjem trimesečju pa za skoraj odstotno točko.

V prvem četrtletju letošnjega leta bo realni ekonomski donos v teh sektorjih okoli 20 milijard evrov nižji kot v zadnjem četrtletju 2019, torej pred izbruhom krize. Vendar pa bo BDP, glede na to, da predelovalni in gradbeni sektor še naprej delata dobro, v začetku letošnjega leta prej stagniral kot pa se znižal, navaja Ifo.

7.10 Prireditve so zaradi protikoronskih ukrepov prepovedane

Današnja pustna sobota sicer zaradi epidemije covida-19 ne bo tako družabna, kot smo vajeni. Vendar se organizatorji nekaterih tradicionalnih pustnih prireditev niso vdali v usodo, ampak so se odločili za pustovanja v prilagojenih oblikah. Policija poudarja, da so zaradi protikoronskih ukrepov prireditve prepovedane.

Na Ptuju, kjer v okviru tamkajšnjega tradicionalnega kurentovanja na pustno soboto običajno poteka mestni pustni korzo, na katerem se po ulicah sprehodijo našemljeni meščani, so letos karneval prenesli na splet in v lokalne televizijske medije.

Karneval so na Ptuju letos prenesli na splet in v lokalne televizijske medije. FOTO: Franc Milošič/Delo
Karneval so na Ptuju letos prenesli na splet in v lokalne televizijske medije. FOTO: Franc Milošič/Delo


Pustno društvo Cerknica danes zvečer vabi na spremljanje njihove Facebook strani in Youtube kanala, kjer bo butalski DJ postregel z venčkom pustnih uspešnic od zimzelenih do najnovejših. Na tak način bomo svoje razpoloženje lahko iz pustega spremenili v pustno, so obljubili na svoji spletni strani.

Tudi Turistično informativni center Moravske Toplice je tradicionalno pustno rajanje na prostem preselil na splet. Z namenom, da najmlajšim ponudi kakovostne pustne vsebine in jim pričara posebno pustno doživetje, je pripravil spletni dogodek Virtualne norčije iz Moravskih Toplic.

image_alt
Pust 2021: maske so obvezne!


Zajema obilico pustnih video vsebin od učenja pustne poslikave obraza in izdelave pustne maske do peke krofov, niso pa pozabili niti na nagrade. Video vsebine bodo vse do torka na ogled na njihovi Facebook in Instagram strani.
Ponekod pa so razstavili fotografije pustovanj iz minulih let in tako spomnili na pust v času brez covida-19, tako denimo v Litiji in Mozirju.

Policija pa pred pustnim vikendom izpostavlja, da so še vedno v veljavi številni protikoronski ukrepi. Prireditve in druga praznovanja so prepovedana, prav tako pa tudi množično zbiranje ljudi, so navedli na Policijski upravi Koper. Spomnili so tudi, da voznik ne sme voziti s pustno masko, prav tako pa za volan ne sodijo alkohol in droge.

7.20 Beneški festival prvi v zgodovini prek spleta

Pust, ki je čas norčij ter številnih karnevalov in pustnih povork, bo tudi po svetu letos v znamenju pandemije covida-19. Sloviti beneški karneval tako prvič v zgodovini poteka prek svetovnega spleta. V brazilskem Rio de Janeiru so pustni karneval odpovedali.

V Benetkah so uro in pol dolg pustni program s številnimi umetniki pripravili že minuli teden. Večji del programa poteka iz znane palače Vendramin-Calergi. Drugi del prenosov se je začel v četrtek in bo trajal do 16. februarja.

Benetke običajno v pustnem času obišče več sto tisoč turistov. Pustni karneval s plesi v maskah, paradami gondol ter ognjemetov sodi med eno od najpomembnejših prireditev v tem mestu na severu Italije.

Lani se je pustni karneval v Benetkah še začel v živo, a so ga nato 23. februarja prekinili zaradi prvega večjega izbruha okužb z novim koronavirusom na severu države le nekaj dni pred tem.

V brazilskem Rio de Janeiru, ki je prav tako svetovno znan po svoji pustni povorki samba šol, so se letošnjemu karnevalu v živo prav tako odpovedali.

Sloviti sambodron, kjer potekajo svetovno znane pustne povorke brazilskih samba šol, so namesto tega spremenili v drive-in center za cepljenje proti covidu-19 za starejše. Mestne oblasti upajo, da bodo do konca marca lahko cepili vse, ki so starejši od 60 let.

Brazilija se sooča s hudim drugim valom okužb z novim koronavirusom vse od novembra. Na dan umre okoli tisoč bolnikov s covidom-19, doslej že skupno več kot 214.000, s čimer se država uvršča na drugo mesto, takoj za ZDA.

Podobno kot Benetke so se za virtualno pustno povorko odločili tudi v bližnji hrvaški Reki. Namesto velike mednarodne povorke v živo bo tako v nedeljo reški karneval prek svetovnega spleta predvajal posebne filme 70 karnevalskih skupin.

V sklopu programa Reka 2020 - Evropska prestolnica kulture so v Reki v pustnem času odprli razstavo Maske pred maskami, na katerih so prikazani otroški pustni kostumi ter figure tradicionalnih mask iz celotne Evrope.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine