Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Trije Slovenci 423 delavcev oškodovali za več kot dva milijona

Delavcem zavestno niso izplačevali plač ter poravnavali prispevkov, akontacij dohodnine in odpravnin.
Zlasti tuji delavci so pogosto žrtve zlorab. FOTO: Blaž Samec/Delo
Zlasti tuji delavci so pogosto žrtve zlorab. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
8. 6. 2021 | 16:31
8. 6. 2021 | 16:41
2:26
V Delavski svetovalnici so se ostro odzvali na današnje sporočilo celjskih policistov o ovadbi treh slovenskih državljanov, osumljenih oškodovanja 423 večinoma tujih gradbenih delavcev za najmanj 2,1 milijona evrov v devetih letih. »Kje ste, ko je treba zaščiti navadnega delavca,« sprašujejo ministre.

Kriminalistična preiskava v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev se je končala konec maja. Kot so danes sporočili celjski policisti, so delodajalci oškodovane delavce, večinoma iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije, v obdobju med letoma 2011 in 2019 zaposlovali in po določenem času prezaposlovali v vedno nove družbe, s katerimi so formalno upravljali t.i. slamnati direktorji, pri tem pa jim zavestno niso izplačevali plač ter poravnavali prispevkov, akontacij dohodnine in odpravnin.

»Kako za vraga je možno, da podjetje praktično devet let 423 delavcem ne plačuje zakonsko predpisanih socialnih prispevkov,« se sprašujejo v Delavski svetovalnici. »Očitno se država veliko raje posveča utrjevanju nadzora nad temi istimi delavci, ki se jim ne izplačuje plač in socialnih prispevkov, kot pa nad kriminalci delodajalci,« si odgovarjajo.

image_alt
Večino komunalnih delavcev prezaposlili, ostali kot »odsluženo blago«


Ministre za delo Janeza Ciglerja Kralja, za gospodarstvo Zdravka Počivalška in za finance Andreja Širclja sprašujejo, kje so. Kje ste, ko je treba zaščititi navadnega delavca, ne pa vaših »politik,« so zapisali.

Ob tem so spomnili, da so Finančno upravo RS in ministrstvo za pravosodje že pred skoraj dvema letoma pozvali, naj se zaposlenim omogoči neposreden vpogled v oddane REK obrazce v sistemu eDavki, ki se dotikajo njih. Prav tako so Zavod za zdravstveno zavarovanje pozvali, naj zaposlenim omogoči neposreden in celovit dostop do podatkov o njih. »Obe pobudi smo poslali tudi na strateški svet za digitalizacijo. Čakamo na konkreten odziv. Čakamo...,« so pripisali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine