Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Čez dan brez prehitevanja na avtocesti med Šentiljem in Koprom

Prepoved velja med 6. in 18. uro za težka tovorna vozila, in sicer za težja od 7,5 tone.
Prehitevanje tovornih vozil na avtocestah ali hitrih cestah je na določenih odsekih in v določenem času prepovedano že zdaj. Za kršitev je predpisana globa 300 evrov. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Prehitevanje tovornih vozil na avtocestah ali hitrih cestah je na določenih odsekih in v določenem času prepovedano že zdaj. Za kršitev je predpisana globa 300 evrov. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
15. 1. 2021 | 07:34
15. 1. 2021 | 08:28
2:22
Zaradi večje pretočnosti in varnosti je danes na avtocesti med Šentiljem in Koprom (A1) začela veljati prepoved prehitevanja za tovornjake.

Prepoved velja med 6. in 18. uro za težka tovorna vozila, in sicer za težja od 7,5 tone. Ta je določena s prometnim znakom prepovedano prehitevanje za tovorna vozila z dopolnilnima tablama, ki sta sestavni del prometnega znaka.

Slovenija ima na stari celini pomemben geostrateški položaj in tudi zaradi tega vsako leto večji obseg tranzitnega prometa. Na ministrstvu za infrastrukturo pravijo, da to pomeni vedno večji izziv pri zagotavljanju pretočnosti in varnosti cestnega prometa.

Prehitevanje tovornih vozil na avtocestah ali hitrih cestah je na določenih odsekih in v določenem času prepovedano že zdaj. Avtoprevozniki pa takšnemu ukrepu načeloma ne nasprotujejo.

Policija, ki je doslej nadzirala prepoved prehitevanja v prometnih konicah, bo izvedla poostren nadzor in ga ponavljala na območjih posameznih policijskih uprav. Za kršitev je predpisana globa 300 evrov.
 

Dovoljeno, kjer so trije pasovi


Da bi (tudi) na slovenskih cestah uvedli takšen ukrep, se je govorilo že vrsto let. V začetku lanskega novembra pa je infrastrukturni minister Jernej Vrtovec presenetil s tvitom, da so z Darsom glede tega že vse dogovorjeni. »Skupaj z Darsom smo se odločili, da bomo z začetkom prihodnjega leta na avtocesti A1 (od Šentilja do Kopra) tovornim vozilom, ki so težja od 7,5 tone, v dnevnem času prepovedali prehitevanje. Tako bomo zagotovili boljšo pretočnost in večjo varnost,« je zapisal.

Na agenciji za varnost prometa so voznike tovornih vozil pozvali k spoštovanju postavljene prometne signalizacije. Na AMZS pa voznikom svetujejo, naj za varno vožnjo predvidijo določene prometne situacije.

Tovornjaki bodo lahko še vedno prehitevali čez dan na odsekih, kjer so trije prometni pasovi, torej tudi pas za počasna vozila, ter v nočnem času.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine