Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tatjana Bobnar: Golob zahteval, da iz Policije odpustim določeno osebo

Notranja ministrica v Bruslju z ostrimi očitki premieru Golobu glede kadrovanja in vpletanja v Policijo.
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar ravnanje premiera Roberta Goloba razume kot poskus vplivanja na kadrovanje v Policiji. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar ravnanje premiera Roberta Goloba razume kot poskus vplivanja na kadrovanje v Policiji. FOTO: Jure Eržen/Delo
8. 12. 2022 | 18:05
8. 12. 2022 | 18:53
3:19

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar ravnanje premiera Roberta Goloba razume kot »tendenco po obvladovanju dela Policije«. Za dopisnike slovenskih medijev v Bruslju je pojasnila, da je svoje zapise o pogovorih, ki jih je imela, z navedenimi imeni in priimki poslala tožilstvu in Komisiji za preprečevanje korupcije.

Pojasnila je, da predsednik vlade ni želel potrditi njene ekipe. O Boštjanu Lindavu je premier po njenih besedah dejal, »naj ga niti ne predlagam za polni mandat, ker ni izpolnil pričakovanj in opravil 'čiščenja Policije'«. Zato bi kot vršilec dolžnosti lahko dobil le poskusno dobo.

Zahteva, naj odpustijo določeno osebo

Kot možnost povrnitve zaupanja ji je premier ponudil, da iz Policije odpusti »določeno osebo, ki ni povezana ne s protesti ne s kakršnimkoli mandatom, pridobljenim v preteklih dveh letih, in ne da bi obstajali kakršnikoli razlogi, da je delal nezakonito«. To je po njenem mnenju očitno zahteval zato, »ker se je nekdo zameril nekomu iz krogov predsednika vlade«. Tega Bobnarjeva ni hotela sprejeti.

To je razumela kot »pritisk, da v poskusni dobi opraviš, kar od tebe pričakuje nekdo tretji zunaj sistema brez argumentov, da bi dobil polni mandat«. Po njenih besedah je to le eden izmed pritiskov, ki kažejo »tendenco po obvladovanju Policije«.

Na dnevni red vlade sploh ni bil uvrščen predlog, da ta Slavka Koroša imenuje za generalnega direktorja direktorata za Policijo, čeprav je vrhunski strokovnjak, je pojasnila. Nazadnje je predstavil ugotovitve o ravnanju policije na protestih v zadnjih dveh letih, tudi nezakonitosti.

Podobno kot Janševi ultimati

Povedala je, da je Boštjan Lindav opozarjal na nepravilnosti prejšnjega vodstva policije in notranjega ministrstva. Na preiskovalni komisiji državnega zbora je po njenih besedah pričal, da je nekdanji generalni direktor od prejšnjega predsednika vlade dobil jasen ultimat ali navodilo, da bo postal generalni direktor, če bo premestil dva, Darka Muženiča iz NPU in Boštjana Lindava. Od njega se pričakuje delovanje na podoben način, je očitala premieru Robertu Golobu.

Opozorila je tudi, da ni mogla sestaviti svoje ekipe z ljudmi, ki jim zaupa in so strokovni. Tudi dela ni mogoče opravljati, »če drugi določajo, kdo naj bo tvoj najožji sodelavec. Zato se naše poti razhajajo.« Skupaj z Lindavom sta hotela končati s pogovorom, a zaradi namigovanj v javnosti sta se morala dodatno odzvati. »Čas vedno postavi vse stvari na svoje mesto,« je še sporočila.  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine