Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ta teden dobimo 46.290 enot cepiva

Če imamo možnost dobiti rusko cepivo, je v EU mogoče zbrati dovolj strokovnjakov za hitrejšo proučitev dokumentacije.
Tudi ruskim in kitajskim cepivom bi morali dati priložnost, je prepričana Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tudi ruskim in kitajskim cepivom bi morali dati priložnost, je prepričana Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
1. 3. 2021 | 06:00
1. 3. 2021 | 09:46
3:07
Ta teden v Sloveniji pričakujemo dve pošiljki cepiv proti covidu-19. Danes je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiva podjetja Pfizer-Biontech, v četrtek še predvidoma 26.400 odmerkov cepiva AstraZenece, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Cepivo Pfizer-Biontecha bo namenjeno starejšim od 75 let in tudi starejšim od 80 let, ki se do zdaj še niso cepili. Prejšnji teden je Slovenija prejela 47.430 odmerkov cepiv.

Da smo prej kot v enem letu dobili cepivo za nov virus, je preseglo vsa pričakovanja in je zdaj morda neupravičeno pričakovati, da bodo proizvajalci takoj zagotovili dovolj odmerkov za vse, je v pogovoru za STA povedala Bojana Beović, do nedavnega vodja vladne svetovalne skupine za covid-19, zdaj pa predsednica zdravniške zbornice. »Kar me moti, je odziv EU. Zdi se mi prepočasen. Prehitevajo nas države, ki niso v tej povezavi. To ni dobro,« je povedala.

S takim tempom do poletja ne bo mogoče precepiti 70 odstotkov prebivalstva, je opozorila Beovićeva. Če imamo možnost dobiti rusko cepivo, je v EU mogoče zbrati dovolj strokovnjakov za hitrejšo proučitev dokumentacije. Poleg ruskega bi bilo dobro pregledati tudi kitajska cepiva. »To so ljudje z znanjem in kilometrino pri razvoju cepiv. Morali bi se malo bolj odpreti,« je menila.

Beovićeva sicer ocenjuje, da se je slovenski zdravstveni sistem glede na zmogljivosti (in ozko grlo pri osebju) ob epidemiji covida-19 odzval vrhunsko. Tudi v jesenskem valu, ob veliko večjem pritisku na bolnišnice, so poskrbeli za vse bolnike. Na dobro delovanje zdravstva po njeni oceni kaže tudi število umrlih glede na število vseh okuženih, ki je pod povprečjem EU.

Da smo prej kot v enem letu dobili cepivo za nov virus, je preseglo vsa pričakovanja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Da smo prej kot v enem letu dobili cepivo za nov virus, je preseglo vsa pričakovanja. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Problematične nove različice virusa


Prve bolnike so v ljubljanski infekcijski kliniki, kjer Bojana Beović ostaja, sprejemali z velikim zanimanjem. Priznala je, da jeseni niso pričakovali tako velikega števila okužb z novim koronavirusom, zato so bili zelo veseli, ko so ukrepi za omejitev širjenja okužbe končno začeli delovati. »Zdelo pa se mi je, da bomo vsaj zaradi cepljenja imeli oddih. Kar se zdaj kaže kot problematično, so nove različice virusa in zaostanek v proizvodnji cepiva.«

Oblikovanje strokovne skupine, ki je na ministrstvu svetovala na področju epidemije, je ocenila kot dobro potezo. Meni, da je pomembno, da vodenje skupine prevzame nekdo, ki bo sposoben konkretnih predlogov in odločitev ter razume širino obvladovanje epidemije tako z javnozdravstvenega vidika kot tudi z vidika izvedbenih delov različnih ravni zdravstva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine