Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Orban se je cepil s kitajskim cepivom

V članku povzemamo relavantne informacije ob obvladovanju epidemije covida-19.
Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da je prejel prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinopharm. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP
Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da je prejel prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinopharm. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP
S. S., A. V., STA
28. 2. 2021 | 09:11
28. 2. 2021 | 17:39
12:27


17.30 V Avstriji prva letošnja nedelja z več kot 2000 novimi okužbami

V Avstriji so v zadnjem dnevu zabeležili 2123 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je sporočilo ministrstvo za zdravje. To je prvič letos, da v nedeljo poročajo o več kot 2000 novih primerih, kar je po besedah ministra za zdravje Rudolfa Anschoberja skrb vzbujajoč trend, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

17.20 V Združenem kraljestvu s prvim odmerkom cepili več kot 20 milijonov ljudi

V Združenem kraljestvu je prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu doslej prejelo več kot 20 milijonov ljudi, je danes sporočil britanski minister za zdravje Matt Hancock. Vsem, ki so se prijavili za cepljenje, se je zahvalil, saj »z vse večjo gotovosjo vemo, da vas cepivo ščiti, varuje našo družbo in pomeni izhod« iz pandemije. »Pot je še dolga, vendar delamo velike korake,« je dodal.

15.45 Policisti večjih kršitev na smučiščih ne zaznavajo

Policisti so v soboto poostreno preverjali spoštovanje ukrepov za zajezitev epidemije na smučiščih, a večjih kršitev niso zaznali. Skupno so nadzor nad spoštovanjem odlokov izvedli na 2574 krajih po Sloveniji in ugotovili 322 kršitev. V 257 primerih so izrekli opozorila, v 88 primerih pa izdali globo oz. uvedli prekrškovni postopek.

15:35 Češka zaprosila za rusko cepivo proti covidu-19

Češka je po besedah njenega predsednika Miloša Zemana zaprosila za dobavo ruskega cepiva Sputnik V. Zeman je za televizijo CNN Prima News v soboto dejal, da se je s prošnjo glede cepiva obrnil neposredno na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pričakuje, da bo njegova prošnja v kratkem odobrena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

14:50 Izpad prihodkov fitnes industrije v lanskem letu ocenjujejo na 75 odstotkov

Upad gibalne aktivnosti v preteklih mesecih bo imel daljnosežne negativne posledice na psihofizičnem zdravju otrok in odraslih, so opozorili v sekciji za fitnes, rekreacijo in regeneracijo pri GZS. Ob tem je fitnes industrija v Sloveniji utrpela ogromno gospodarsko škodo, izpad prihodkov panoge v letu 2020 ocenjujejo na 75 odstotkov.

14:31 Orban se je cepil s kitajskim cepivom

Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da je prejel prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinopharm. »Cepljen sem,« je zapisal Orban na Facebooku, kjer je objavil tudi fotografije in videoposnetek, s katerih je razvidno, kako mu zdravnica vbrizgava cepivo. Objavil je tudi fotografijo s škatlico, v kateri je steklenička s cepivom. Madžarska je v sredo postala prva članica EU, ki je začela množično cepljenje s kitajskim cepivom, pred tem pa je v program cepljenja že vključila tudi rusko cepivo Sputnik V. Ti dve cepivi sicer nimata dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU.

14.15 V Iranu novi koronavirus zahteval več kot 60.000 življenj

V Iranu je število mrtvih zaradi novega koronavirusa danes preseglo 60.000, je sporočilo iransko ministrstvo za zdravje. Oblasti opozarjajo, da se država sooča s četrtim valom epidemije, še zlasti pa so zaskrbljene zaradi britanske različice virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  V zadnjih 24 urah je v Iranu zaradi covida-19 umrlo 93 ljudi, skupaj pa je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo 60.073, je v televizijskem nagovoru dejala tiskovna predstavnica ministrstva za zdravje Sima Sadat Lari. Doslej so potrdili, da se je z britansko različico novega koronavirusa okužilo 112 ljudi, med katerimi jih je osem umrlo. To različico, ki je bolj nalezljiva, so potrdili v več provincah, pa tudi v prestolnici Teheran.

V ponedeljek je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha, v četrtek še predvidoma 26.400 odmerkov cepiv AstraZenece. FOTO: Leon Vidic/Delo
V ponedeljek je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha, v četrtek še predvidoma 26.400 odmerkov cepiv AstraZenece. FOTO: Leon Vidic/Delo


11.30 V soboto ob 2611 PCR testih potrdili 451 okužb z novim koronavirusom

V soboto ob naredili 2611 PCR testov in potrdili 451 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je 17,3 odstotka, navaja Sledilnik za covid-19.  Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 529 covidnih bolnikov, 93 na oddelkih intenzivne nege. V domačo oskrbo so odpustili 16 oseb, sedem jih je umrlo. Sedemdnevno povprečje okužb je 769. Sedemdnevno povprečje okužb je bilo tako v soboto za šest višje kot v petek. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19, je naraslo za 16, število tistih na oddelkih intenzivne nege pa se je zmanjšalo za dva.

Oba podatka državo še vedno uvrščata v oranžno fazo sproščanja ukrepov. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 10.651 aktivnih okužb.



9.30 Srečko Šestan: V času epidemije smo pridobili številne izkušnje

Čas aktualne epidemije novega koronavirusa za slovensko civilno zaščito pomeni tudi pridobivanje novih izkušenj, je v pogovoru za STA pred ponedeljkovim dnevom civilne zaščite povedal njen poveljnik Srečko Šestan. Kot je še povedal, praktično že leto dni podpirajo predvsem zdravstveni sistem, to pa bodo opravljali vse dokler bo potrebno.

Epidemija je sicer edina naravna nesreča po zakonu o varstvu pred nesrečami, ki je ne vodi civilna zaščita, saj so po zakonu o nalezljivih boleznih pristojnosti na tem področju razdeljene med vlado in ministrstvo za zdravje.
Vsekakor so si v teh razmerah pridobili vrsto novih izkušenj, predvsem tistih, za katere se doslej niso pripravljali oziroma usposabljali. Pri tem cilja zlasti na skladiščenje in delitev zaščitne opreme v prvem valu epidemije, ki so jo v ogromnih količinah delili na veliko različnih naslovov.

»Takrat smo razdelili več kot 35 milijonov tovrstnih artiklov, na kar se seveda nismo nikoli posebej pripravljali. Za to nalogo smo bili določeni s strani vlade in mislim, da je ta ravnala prav, zato upam, da smo doslej upravičili zaupanje,« je dejal Šestan. Ob tem je priznal, da jih je pandemija presenetila, a presenetila je praktično ves svet, saj o tem virusu ni bilo skoraj nič znanega. V prvi fazi so se zato pogovarjali zlasti o tem, kakšna oprema je potrebna, komu in podobno.

9.05 Prepočasno do cepiv

Zdaj že nekdanja vodja svetovalne skupine za covid-19 in nova predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović ocenjuje, da če bomo nadaljevali z obstoječim tempom cepljenja, ne bomo uspeli precepiti 70 odstotkov prebivalstva do poletja. Zato bi mnenju Beovićeve EU morala pospešiti postopke. Odziv EU se ji zdi prepočasen, je dejala za STA. Da smo prej kot v enem letu dobili cepivo za nov virus, po besedah Beovićeve presega vsa pričakovanja in je sedaj morda neupravičeno pričakovati, da bodo proizvajalci takoj zagotovili dovolj odmerkov za vse. »Kar me moti, je odziv EU. Zdi se mi prepočasen. Prehitevajo nas države, ki niso v tej povezavi. To ni dobro,« je dejala v nedavnem pogovoru za STA.

image_alt
Beovićeva: Epidemije še ni konec


S takim tempom do poletja ne bo mogoče precepiti 70 odstotkov prebivalstva, zato bi mnenju Beovićeve EU morala pospešiti postopke. Če imamo možnost dobiti rusko cepivo, meni, da je v EU mogoče zbrati dovolj strokovnjakov za hitrejšo preučitev dokumentacije. Poleg ruskega bi bilo dobro pregledati tudi kitajska. »To so ljudje z znanjem in kilometrino pri razvoju cepiv. Morali bi se malo bolj odpreti,« je menila. Predvideva, da so posredi tudi ekonomski zadržki.

Beovićeva sicer ocenjuje, da se je slovenski zdravstveni sistem glede na kapacitete, pri čemer je najožje grlo ravno kader, ob epidemiji covida 19 odzval vrhunsko. Tudi v jesenskem valu, ob veliko večjem pritisku na bolnišnice, so poskrbeli za vse bolnike. Na dobro delovanje zdravstva po njeni oceni kaže tudi število umrlih glede na število vseh okuženih, ki je pod povprečjem EU.

Prve bolnike so v ljubljanski infekcijski kliniki, kjer Beovićeva ostaja tudi po prevzemu vodenja zdravniške zbornice, sprejemali z velikim zanimanjem. Delo je naporno, je pa to velik in strokovno zanimiv izziv, je še opisala.

Priznava, da jeseni niso pričakovali tako visokih številk okužb z novim koronavirusom, zato so bili zelo veseli, ko so ukrepi za zajezitev širjenja okužbe končno začeli delovati. »Za naprej pa sem vendarle imela vtis, da bomo vsaj zaradi cepljenja imeli neke pavze. Kar se zdaj kaže kot problematično, so nove različice virusa in zaostanek v proizvodnji cepiva,« je opozorila.

9.00 Nove pošilje cepiva
 
V prihodnjem tednu v Sloveniji pričakujemo dve pošiljki s cepivi proti covidu-19. V ponedeljek je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha, v četrtek še predvidoma 26.400 odmerkov cepiv AstraZenece, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Cepivo Pfizerja bo v prihodnjem tednu namenjeno za starejše od 75 let, pa tudi vse starejše od 80 let, ki se doslej še niso cepili. V tem tednu so namreč zagotovili drugi odmerek cepiva proti covidu-19 vsem, ki so starejši od 80 let in so se prijavili k cepljenju. A ostajajo še vedno starejši od 80 let, ki še niso bili cepljeni. Če bi se odločili za to, bodo prednostno dobili cepivo, je zagotovil Milan Krek.

image_alt
Andrej Šter: Države bodo odločno omejile nenujna potovanja


V tem tednu so sicer v Slovenijo prišle tri pošiljke cepiv proti covidu-19. V ponedeljek je prišla pošiljka z 22.230 odmerki cepiv Pfizerja, v četrtek pa še pošiljki Moderne z 8400 odmeri in AstraZenece s 16.800 odmerki. S cepivom AstraZeneca sicer cepijo posebej ranljive kronične bolnike, mlajše od 65 let, nepokretne osebe na domu, zdravstvene delavce, mlajše od 65 let, ki še niso bili cepljeni, pa tudi institucionalizirane osebe, zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami, mlajše od 65 let.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine