Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Študentje napolnili glavni koprski trg

Študentska organizacija Univerze na Primorskem bo ponovila volitve, ki so jih prekinili v petek, več sto študentov pa je protestiralo.
Na koprskem glavnem trgu se je zbralo več sto študentov. FOTO: Klara Kopač
Na koprskem glavnem trgu se je zbralo več sto študentov. FOTO: Klara Kopač
Nataša Čepar, Sandra Hanžič
22. 10. 2019 | 15:20
22. 10. 2019 | 18:04
6:53
Nekaj sto študentov Univerze na Primorskem je danes okoli poldneva protestiralo proti volitvam za študentski zbor, ki jih je razpisala Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP), saj menijo, da gre za kršitev demokratičnih načel in uzurpacijo oblasti, za kar so odgovorni vodilni v študentski organizaciji. Protestniki so zbrani okoli Študentske lupe, ki ima svojo stran na facebooku. Zavrnjenih je bilo devet od 22 kandidatur za 12-članski študentski zbor.


Prižigali svečke pred sedežem ŠOUP


Potem ko so protestniki v petek izvedli diverzantsko akcijo s tem, da so volilno skrinjico na sedežu ŠOUP polili s črnilom in ukradli del volilnega imenika, je za danes vodstvo študentske organizacije sklicalo ponovljeno predčasno glasovanje, za v petek pa volitve.

»Zbralo se nas je okoli 300 in smo se s Titovega trga odpravili proti sedežu ŠOUP na Čevljarski ulici, kjer smo prižgali svečke. Poudarjali smo, da mora biti protest miren,« pojasnjuje Nina Klobas, ena izmed protestnic, ki je bila zavrnjena kot kandidatka za študentski zbor, saj so se njeni podporniki podvajali z drugim kandidatom. To pa je bilo po njenih besedah posledica spreminjanja pravil igre med volilnim postopkom.

FOTO: Nataša Čepar/Delo
FOTO: Nataša Čepar/Delo


Protestniki imajo deset zahtev. Tako se zavzemajo za razveljavitev celotnega volilnega postopka, ponovitev volitev pod zunanjim nadzorom Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), odstop predsednika ŠOUP in predsednika volilne komisije, javno objavo članov volilne komisije in članov volilne pritožbene komisije, novo vzpostavitev pritožbene komisije, uvedbo participatornega proračuna, transparentnost delovanja in celo začasno zamrznitev financiranja ŠOUP, ki ga je izvedel ŠOS.

Študentski shod so sicer varovali policisti.


ŠOUP: Za napadi stojijo nekdanji študentski funkcionarji


Na ŠOUP, ki ga vodi Jure Ciglar, poudarjajo, da je kandidacijski postopek zaključen, in zavračajo očitke, da so omejevali kandidature. »Kandidatura je bila omogočena vsakomur, ki je hotel kandidirati. Odpiranje vseh kandidatur smo posneli, posnetek si lahko ogleda vsakdo, ki to želi. Ena kandidatka, katere kandidatura je bila zavrnjena, si ja ta posnetek tudi že ogledala,« so navedli v sporočilu za javnost. Zagotavljajo tudi, da so volitve potekale transparentno in v skladu z odlokom.

FOTO: Nataša Čepar/Delo
FOTO: Nataša Čepar/Delo


»Od devetih zavrnjenih kandidatov sta se le dva pritožila na nadzorno komisijo ŠOS, iz česar izhaja, da se preostali z zavrnitvijo kandidature očitno strinjajo,« poudarjajo na ŠOUP. Prepričani so, da so napadeni, čeprav so menda dosledno spoštovali ustrezni odlok in zakonodajo. »Nekateri kandidati, ki imajo očitno velike težave z razumevanjem odloka, pa si demokracijo predstavljajo tako, da polivajo volilne skrinjice,« so navedli v sporočilu za javnost.

Ciglar je še zapisal, da organiziran napad nanje vodijo nekdanji študentski funkcionarji. »Sam se lahko soočim s predstavniki Študentske lupe, ko se bodo pod objave začeli podpisovati. Po mojem mnenju demokracije ni mogoče doseči z napadi na volišča in verbalnim nasiljem,« je sklenil.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine