Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

EU pripravlja mehanizem za prepoved izvoza cepiv

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Cepivo Astrazeneca. FOTO: Sai Aung Main/AFP
Cepivo Astrazeneca. FOTO: Sai Aung Main/AFP
Ka. M., M. B., STA
28. 1. 2021 | 07:30
28. 1. 2021 | 20:58
33:39



21.00 EU poslala inšpekcijo v tovarno AstraZenece

Belgijski inšpektorji so danes izvedli nadzor v tovarni za proizvodnjo cepiva proti covidu-19 švedsko-britanske družbe AstraZeneca na prošnjo Evropske komisije, je povedala tiskovna predstavnica belgijske agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Tovarna je sicer v središču spora med EU in AstraZeneco glede zamud pri dobavi cepiva. Tiskovni predstavnik Evropske komisije pa je za AFP povedal, da bodo rezultate inšpekcije analizirali skupaj s strokovnjaki iz drugih držav članic ter jih kasneje predstavili Evropski komisiji.

Belgijska tovarna je ena od štirih, iz katerih naj bi unija dobila cepivo. Dve sta v Združenem kraljestvu, ena pa v Nemčiji.
Predstavnik belgijskega ministrstva za zdravje je še pojasnil, da so želeli z inšpekcijo ugotoviti, ali pri AstraZeneci zamudo napovedujejo res zaradi domnevnih težav s proizvodnjo v belgijski tovarni. Tovarna Seneffe proizvaja s pomočjo licence cepiva za AstraZeneco. Z njo upravlja ameriško podjetje ThermoFischer, ki je prevzel tovarno od francoskega podjetja NovaSep 15. januarja.

Stavba AstraZenece v Bruslju. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Stavba AstraZenece v Bruslju. FOTO: Johanna Geron/Reuters


20.00 Na Danskem podaljšujejo ukrepe

Na Danskem so podaljšali stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa za tri tedne do 28. februarja, je danes sporočila premierka Mette Frederiksen. S tem ostajajo zaprti fitnesi, večina trgovin, nakupovalna središča in restavracije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zaprte ostajajo tudi šole, vendar bi se lahko mlajši učenci do četrtega razreda v učilnice vrnili že pred 28. februarjem, je pojasnila premierka. O tem bodo več vedeli prihodnji teden, je dodala. Še naprej bo omejen vstop na Dansko za večino tujcev. Ta je možen le izjemoma ob predložitvi negativnega testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 24 ur.

19.40 Rekordno število novih okužb na Portugalskem

Portugalska je danes zabeležila nov črni mejnik v pandemiji covida-19. V zadnjem dnevu so namreč potrdili rekordnih 16.432 novih okužb z novim koronavirusom, umrli pa so 303 ljudje, kar je največ od začetka epidemije. Vlada se je zato odločila, da omeji potovanja v tujino, poročajo tuje tiskovne agencije. Portugalska je postala ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Doslej je za posledicami te bolezni umrlo 11.608 ljudi, od tega več kot 3000 v zadnjih dveh tednih.

18.50 Bruselj bo razmislil o analnih brisih 

V Evropski komisiji so danes komentirali uporabo testov za diagnosticiranje covida-19 z analnimi brisi, ki jih izvajajo na Kitajskem. Na vprašanje o možnosti uporabe te metode v EU so odgovorili: »Šli bomo, kamor nas vodi znanost. Če nas znanost vodi v zadnjico, bomo premislili o tem.« K temu so v komisiji dodali še, da verjetno nihče ne pričakuje tehničnega brifinga o tem.
Na Kitajskem so po poročanju tujih medijev začeli v okviru boja proti novemu koronavirusu izvajati tudi teste z analnimi brisi, ki naj bi bili učinkovitejši. Povečali naj bi namreč možnost zaznave okužb, saj ostanki virusa ostanejo dlje časa v anusu kot v dihalnem traktu.

18.10 EU pripravlja mehanizem za prepoved izvoza cepiv

Evropska komisija v odziv na težave z dobavo cepiv proti covidu-19 pripravlja predlog za vzpostavitev mehanizma, ki naj bi zagotovil preglednost pri izvozu cepiv, v določenih primerih pa naj bi omogočil tudi prepoved izvoza cepiv, ki so po pogodbah EU s proizvajalci namenjena državljanom unije. V komisiji vztrajajo, da je bistvo mehanizma zagotoviti preglednost, ne prepovedati izvoza, vendar pa bo v določenih primerih, na podlagi določenih meril, ki jih bodo predstavili v petek, izvoz cepiv dejansko mogoče ustaviti. Tako prestrežena cepiva naj bi nato razdelili med članice unije v skladu z načrti, so pojasnili viri pri EU.

Ta mehanizem, podoben sistemu, ki ga je unija vzpostavila lani spomladi za nadzor izvoza zaščitnih mask in druge opreme, unija po navedbah virov dolguje ne le bolnikom s covidom, temveč tudi vsem davkoplačevalcem, saj je farmacevtskim podjetjem izdatno finančno pomagala pri proizvodnji cepiv, da bi si vnaprej zagotovila določeno količino odmerkov. Čeprav v Bruslju zatrjujejo, da gre za splošen ukrep, ki ni uperjen proti nobenemu konkretnemu podjetju ali državi, je dejstvo, da ga je komisija napovedala po izbruhu spora z britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca. Spor je sprožila napoved družbe, da bo unija v prvem četrtletju tega leta dobila le četrtino odmerkov, ki so predvideni po pogodbi.

17.35 AstraZeneca: Cepivo je varno tudi za starejše od 65 let

Švedsko-britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca in britanski premier Boris Johnson sta danes branila učinkovitost cepiva proti covidu-19, ki ga je AstraZeneca razvila z oxfordsko univerzo, potem ko ga je nemška komisija za cepiva priporočila le mlajšim od 65 let. AstraZeneca trdi, da je učinkovito tudi za starejše od 65 let. Tiskovni predstavnik AstraZenece je dejal, da zadnji klinični preizkusi potrjujejo, da je cepivo učinkovito tudi pri starejših od 65 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemška komisija za cepiva (STIKO) je cepivo AstraZenece danes priporočila le starim od 18 do 64 let, ker še ni dovolj podatkov o učinkovitosti cepiva pri starejših od 65 let. Komisija pri nemškem Inštitutu Robert Koch je še ocenila, da je z izjemo te starostne omejitve to cepivo varno za uporabo. Evropska agencija za zdravila (Ema) naj bi pogojno dovoljenje za promet s cepivom AstraZenece in Univerze v Oxfordu v EU predvidoma odobrila v petek. Izvršna direktorica Eme Emer Cooke je sicer ta teden v Bruslju v odzivu na navedbe o slabi učinkovitosti tega cepiva pri starejših dejala, da je mogoča odobritev cepiva za določeno, bolj omejeno starostno skupino.

16.55 Sindikati zaskrbljeni zaradi stanja socialnega dialoga

Sindikalne centrale, članice Ekonomsko-socialnega sveta, so pripravile vrsto dopolnil k predlogu osmega protikoronskega zakona. Poudarjajo, da so iz njega izpuščene tudi vsebine, ki so bile med socialnimi partnerji že usklajene. Stanje socialnega dialoga na nacionalni ravni v okviru ESS označujejo za zelo zaskrbljujoče in neprimerno.

S tem, ko je vlada za nedoločen čas prekinila sobotna pogajanja o vsebini osmega protikoronskega zakona s socialnimi partnerji, nato pa v ponedeljek popoldne sprejela predlog zakona in ga posredovala v zakonodajni postopek, je prekršila pravila o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), so zapisali v sindikalnih centralah. Prav tako je vlada prekršila poslovnik o načinu pogajanj o interventni zakonodaji, povezani s covidom-19, saj je predlog zakona sprejela še pred iztekom 72-urnega roka, ki bi moral biti na razpolago za pogajanja, so dodali. Reprezentativne sindikalne centrale so pravočasno in vnaprej tudi pisno jasno izrazile pričakovanja in predloge v zvezi z osmim zakonom, vladna stran pa se nanje ni odzvala in njihovih predlogov, razen nekaterih izjem, ni vključila v besedilo, so dodali.

16.40 Madžarska bo odobrila vse cepiva v uporabi po svetu

Madžarska, ki je kot prva članica EU že odobrila uporabo ruskega cepiva Sputnik V, pa tudi AstraZenece, bo odobrila uporabo tudi vseh drugih cepiv proti covidu-19, s katerimi so po svetu cepili več kot milijon ljudi in so bila drugod odobrena za nujno uporabo, je danes sporočil vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas. Gulyas je na redni novinarski konferenci izpostavil, da zaradi dolgotrajnih postopkov dobave cepiva, ki jih je kupila Evropska unija, ne bodo zadoščala za množično cepljenje. Madžarska želi čim prej doseči cilj cepljenja 70 odstotkov prebivalcev, ki ga je postavila Evropska komisija, zato bo potrebovala tudi cepiva iz drugih virov, kot so cepivo AstraZenece, Sputnik V ter cepivo kitajskega podjetja Sinopharm, je dejal.
Nobeno od teh cepiv sicer še ni dobilo dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU.

16.30 Poljska bo sprostila ukrepe

Poljska bo začela previdno sproščati ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. S ponedeljkom bodo odprli večino trgovin v nakupovalnih središčih, vrata bodo odprli tudi muzeji in galerije. Ostali ukrepi ostajajo v veljavi do 14. februarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na Poljskem bodo odpravili tudi posebne ure v trgovinah, ki so bile rezervirane za starejše. V veljavi med drugim ostaja pouk na daljavo za učence, ki so starejši od 10 let. Zaprti ostajajo še hoteli, smučišča, telovadnice in bazeni. Restavracije lahko nudijo le osebni prevzem ali dostavo. Po podatkih ministrstva za zdravje so v zadnjem dnevu potrdili 7156 novih okužb, umrlo je še 389 ljudi. Skupno je v povezavi s covidom-19 umrlo 36.400 ljudi. Medtem na Poljskem nadaljujejo kampanjo cepljenja. V državi z okoli 38 milijona prebivalcev so doslej cepili več kot milijon ljudi, od tega jih je okoli 150.000 prejelo drugi odmerek cepiva.

Cepljenje v Wroclavu. FOTO: Tomasz Pietrzyk/Agencja Gazeta via Reuters
Cepljenje v Wroclavu. FOTO: Tomasz Pietrzyk/Agencja Gazeta via Reuters


16.15 Afriška unija za svoje članice zagotovila 670 milijonov odmerkov cepiva

Afriška unija je za svoje države članice zagotovila dodatnih 400 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, je danes sporočil afriški center za preprečevanje in nadzor bolezni (Afrika CDC). Pred tem je že zagotovila 270 milijonov odmerkov cepiva.
V večini afriških držav množičnega cepljenja proti covidu-19 še niso začeli, saj nimajo finančnih sredstev za nakup cepiv, ki so jih večinoma že pokupile razvite države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Direktor omenjenega centra John Nkengasong je na novinarski konferenci pojasnil, da je Afriška unija dodatne odmerke cepiva zagotovila pri indijskem inštitutu Serum, ki po formuli za cepivo AstraZenece in oxfordske univerze izdeluje cepivo z imenom Covishield za Indijo in druge države v razvoju. Skupno število doslej zagotovljenih odmerkov cepiva pa je označil za zelo dober napredek. Tem odmerkom je treba dodati tudi tiste, ki bodo afriškim državam zagotovljeni v okviru mednarodne pobude Covax za pravično razdelitev cepiva proti covidu-19 v svetu. Po ocenah bodo afriške države potrebovale 1,5 milijarde odmerkov cepiva za cepljenje 60 odstotkov 1,3 milijarde prebivalcev. Za to bi potrebovale med sedem in deset milijard ameriških dolarjev.

15.05 Cepivo AstraZenece le za maljše od 65 let

Nemška komisija za cepiva (STIKO) je cepivo družbe AstraZeneca in oxfordske univerze proti covidu-19 danes priporočila le starejšim od 18 in mlajšim od 65 let. Kot je pojasnila, še ni zadostnih podatkov o učinkovitosti cepiva pri starejših od 65 let, poročajo tuje tiskovne agencije. Komisija pri nemškem Inštitutu Roberta Kocha je še ocenila, da je z izjemo te starostne omejitve to cepivo varno za uporabo.

Izvršna direktorica Evropske agencije za zdravila Emer Cooke je sicer ta teden v Bruslju v odzivu na navedbe o slabi učinkovitosti tega cepiva pri starejših dejala, da je mogoča odobritev cepiva za določeno, bolj omejeno starostno skupino. Cepivo AstraZenece in oxfordske univerze je sicer v raziskavah izkazalo manjšo učinkovitost od predhodno odobrenih cepiv, a je njegova prednost v tem, da ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih, in to celo do šest mesecev. Je tudi bistveno cenejše.

V nasprotju z Biontechovim in Pfizerjevim cepivom ter cepivom ameriške Moderne to švedsko-britansko cepivo ni mRNA cepivo. Aktivna sestavina tega cepiva je AZD1222 in temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice.

14.20 Mineva eno leto od prve potrditve novega koronavirusa v Italiji

Mineva eno leto, odkar so v Italiji potrdili prvi primer novega koronavirusa pri kitajskemu paru, ki je prišel na potovanje po državi iz Wuhana. Par so 30. januarja lani zaradi simptomov covida-19 sprejeli v bolnišnico v Rimu. Vlada je razglasila izredne razmere, država pa je kmalu zatem postala eno najhujših žarišč v Evropi.

Prizor s centra za cepljenje v Rimu. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Prizor s centra za cepljenje v Rimu. FOTO: Yara Nardi/Reuters


14.15 »Pandemični paradoks« v Evropi

Evropski urad WHO je opozoril, da je zaradi pojava novih različic novega koronavirusa in visoke stopnje prenosa okužb še prezgodaj za sproščanje ukrepov v Evropi, čeprav je v več državah upadlo število okužb, piše tiskovna agencija AFP. Direktor evropskega urada WHO Hans Kluge je na virtualni novinarski konferenci dejal, da je v 30 od 53 evropskih držav pomembno upadla 14-dnevna kumulativna incidenca, da pa je še vedno stopnja prenosa okužb z novim koronavirusom po Evropi zelo visoka. Poudaril je, da so samo pri treh odstotkih prebivalcev v evropski regiji WHO že potrdili okužbo z novim koronavirusom, tako da so območja, ki so že bila močno prizadeta v pandemiji, lahko znova močno prizadeta. Sedanje razmere je opisal kot »pandemični paradoks«. Medtem ko cepljenje proti covidu-19 prinaša izjemno upanje, pomenijo nove različice novega koronavirusa večjo negotovost in tveganje. Različico koronavirusa, ki so jo najprej ugotovili v Veliki Britaniji, so potrdili v 33 državah, južnoafriško pa v 16.

13.55 EU sprejela smernice glede dokazil o cepljenju

Članice EU so sprejele smernice za dokazilo o cepljenju za zdravstvene namene, so danes sporočili v evropski komisiji. Namen smernic je podpreti usklajenost potrdil o cepljenju, smernice pa predvidevajo ureditev, ki bo vključevala tako fizične kot digitalne dokumente, zagotovila prožnost in skladnost z obstoječimi nacionalnimi rešitvami ter ustrezno varstvo osebnih podatkov. Komisarka za zdravje Stella Kiriakides je pri tem poudarila pomen sodelovanja z WHO za zagotovitev ustrezne globalne ureditve potrdil o cepljenju.

13.40 Hrvaški osnovnošolci se vračajo v šole

Hrvaška vlada je s 1. februarjem napovedala pouk v šolah tudi za učence višjih razredov osnovne šole. Kot je na današnji seji vlade pojasnil hrvaški premier Andrej Plenković, bodo od 1. februarja pouk na daljavo imeli le še dijaki, ki niso v zaključnih letnikih srednje šole. Učenci nižjih razredov osnovne šole ter dijaki zaključnih letnikov so se namreč v šolske klopi vrnili 18. januarja. Plenković je s 1. februarjem napovedal tudi odprtje športnih centrov za aktivnosti na prostem, športne dvorane pa bodo ostale zaprte. Izjeme so bazeni in baloni za športne dejavnosti, pri katerih ni neposrednega telesnega stika. Tudi skupnih prostorov v športnih objektih, kot so slačilnice in kopalnice, ne bo dovoljeno uporabljati, je pojasnil notranji minister Davor Božinović.

13.30 Ponovno zaprtje šol v dveh regijah

Šole v zasavski in obalno-kraški regiji so dobile okrožnico ministrstva o tem, da se s ponedeljkom vračajo na pouk na daljavo. Otroci prve triade so se v šole znova vrnili šele v torek.

image_alt
V dveh regijah spet šolanje na daljavo, v ponedeljek doma vsi


13.10 OZS opozorila na neenako obravnavo podjetij

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so razočarani, da vlada tudi ta teden ni odprla storitvenih dejavnosti in specializiranih trgovin. Pri tem opozarjajo, da lahko velika podjetja v času koronskih omejitev nemoteno delajo, mala pa več mesecev čakajo na izboljšanje epidemiološke slike. OZS je v imenu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prav tako ponovno pozvala samozaposlene in mikro podjetja z enim do štirimi zaposlenimi k prevzemu brezplačnih zaščitnih mask. Poziv je podaljšan do 5. februarja, na voljo pa je še 1,2 milijona mask.  

13.00 Belgijski regulator začel preiskavo proizvodnega obrata AstraZenece

Potem ko so iz AstraZenece sporočili, da zaradi težav pri proizvodnji Evropski uniji ne bodo dostavili količin cepiva v roku, ki je bil po zagotovilih Unije dogovorjen v pogodbi s podjetjem, je na pobudo evropske komisije zvezna belgijska agencija za zdravila začela preiskavo v tovarni za izdelavo cepiva AstraZenece. Uslužbenci belgijske agencije so včeraj obiskali proizvodi obrat v kraju Seneffe južno od Bruslja, kjer so med drugim vzeli vzorce in si ogledali poročila, navaja britanski Guardian. Medtem ko se spor glede pogodbenih zavez o dobavi cepiva med Brusljem in AstraZeneco nadaljuje – v Bruslju vztrajajo, da bi v EU morali prispeti odmerki, proizvedeni v Veliki Britaniji –, se odobritev cepiva AstraZenece, ki je v pristojnosti evropske agencije za zdravila, pričakuje jutri.

12.45 Skupina strokovnjakov v Wuhanu zapustila hotel po koncu karantene

Skupina 13 strokovnjakov s pooblastilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se jim je danes v kitajskem Wuhanu končala 14-dnevna karantena, bo po poročanju kitajske državne televizije, ki jo povzema nemška tiskovna agencija DPA, preiskavo začela jutri. Strokovnjake, ki so nosili zaščitne maske, so iz hotela, kjer so bili v karanteni, odpeljali z avtobusom. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni znano, kje in kdaj natančno bodo začeli preiskavo. Na kitajskem zunanjem ministrstvu so novinarjem pojasnili, da želi skupina strokovnjakov sodelovati na seminarjih ter izvajati tudi obiske na terenu. Po poročanju DPA naj bi opravili več pogovorov ter obiskali bolnišnice in tržnico v Wuhanu, ki velja za verjetno prvo žarišče novega virusa.

Strokovnjaki WHO po tem, ko so zapustili karanteno. FOTO: Hector Retamal/AFP
Strokovnjaki WHO po tem, ko so zapustili karanteno. FOTO: Hector Retamal/AFP


12.15 V Lekarniški zbornici podprli cepljenje

V Lekarniški zbornici Slovenije podpirajo cepljenje proti covidu-19 in menijo, da predstavlja najučinkovitejši ukrep za zaščito zdravja vseh. Pojasnili so tudi nekaj dejstev o šestem odmerku Pfizerjevega cepiva. V eni steklenički cepiva je uradno pet odmerkov cepiva, vseeno pa naj bi količina zadostovala za šest, kar je v smernicah ugotovila tudi Evropska agencija za zdravila. Vodja lekarne UKC Ljubljana Liljana Zwittnig Čop je povedala, da se po matematičnem izračunu 0,45 mililitra cepiva v steklenički doda 1,8 mililitra fiziološke raztopine, s čimer dobijo 2,25 mililitra cepiva za uporabo. To bi teoretično pomenilo več kot sedem odmerkov, a ima kombinacija različnih standardnih brizg in igel razmeroma velik volumen mrtvega prostora in je zato z njimi nemogoče izvleči šest odmerkov. Prav tako del vsebine ostane v sami steklenički.

11.45 Na Hrvaškem še naprej manj okužb v primerjavi s prejšnjim tednom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5994 testih potrdili 619 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 30 bolnikov s covidom-19. Podobno kot pretekle dni je tudi danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem nekoliko nižje, kot je bilo pred tednom dni, torej prejšnji četrtek, ko so ob 5735 opravljenih testih potrdili 776 novih okužb z novim koronavirusom. V četrtek, 14. januarja, so potrdili 980 novih okužb ob 6497 opravljenih testih. Na Hrvaškem je trenutno 3173 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1326 covidnih bolnikov, od tega je 128 oseb na ventilatorjih.

11.40 V ZD Idrija razdelili 86 odmerkov cepiva zunanji populaciji

V Zdravstvenem domu Idrija so cepili 86 ljudi s prvim odmerkom cepiva, do danes pa se je na splošni telefonski številki in mailu prijavilo skupaj 3030 ljudi. Kdaj lahko pričakujejo nove doze cepiva, ne vedo, saj jih o tem, ali ga bodo v tekočem tednu pripeljali ali ne, obveščajo za vsak teden sproti. A. I.

11.05 Zagotovilo proizvajalcev: Pfizer-Biontechovo cepivo učinkovito proti novim različicam novega koronavirusa

Cepivo proti covidu-19 Pfizerja in Biontecha pretežno ohranja učinkovitost tudi proti najbolj razširjenima novima različicama koronavirusa, britanski in južnoafriški, sta sporočili podjetji. Doslej testiranja niso pokazala potrebe po novem cepivu, če pa bi se katera od različic izkazala za odporno nanj, sta pripravljeni ustrezno ukrepati. Pfizer in Biontech se pri tem opirata na ugotovitve študije raziskovalcev z univerze v Teksasu in enega od Pfizerjevih raziskovalcev, ki sta jo podprli podjetji in so jo še pred pregledom drugi znanstveniki objavili na spletni strani bioRxiv.

10.25 Umrlo še 23 oseb s covidom-19

Včeraj so potrdili 1516 novih okužb, umrlo pa je 23 oseb s covidom-19. Kot je na novinarski konferenci povedala govorka vlade Maja Bratuša, se v bolnišnicah zdravi 1106 pacientov, intenzivno nego pa potrebuje 171 oseb s covidom-19. 



10.15 Zaradi pandemije bi lahko šolanje povsem opustilo 24 milijonov otrok

Šolski obroki so pogosto edini hranljivi in s tem najpomembnejši obroki v prehrani otrok. Od začetka pandemije so bili otroci po vsem svetu zaradi zaprtja šol prikrajšani za 39 milijard šolskih obrokov, poudarja najnovejše poročilo Unicefovega raziskovalnega centra Innocenti in Svetovnega programa za hrano (WFP). Podatki raziskave, izvedene pred pandemijo v 68 državah, kažejo, da je približno 50 odstotkov otrok, starih od 13 do 17 let, poročalo o pomanjkanju hrane in občutku lakote. Podatki iz 17 držav so pokazali, da je imelo v nekaterih državah do dve tretjini mladostnikov, starih od 15 do 19 let, prenizko telesno težo. Več kot polovica mladostnic v Južni Aziji je bila slabokrvnih.

Dezinfeciranje šole v Bankoku. FOTO: Mladen Antonov/AFP
Dezinfeciranje šole v Bankoku. FOTO: Mladen Antonov/AFP


»Otroci, ki so pri prehrani odvisni od šole, z njihovim zaprtjem niso prikrajšani samo za šolanje, temveč tudi za zanesljiv vir prehrane. Medtem ko se soočamo s pandemijo in čakamo na dobavo cepiv, moramo dati prednost varnemu odprtju šol /.../« je pozvala izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore. Najnovejše ocene kažejo, da bi lahko na globalni ravni šolanje povsem opustilo 24 milijonov šolarjev, s čimer bi izničili napredek, dosežen na področju vključevanja otrok v šole v preteklih desetletjih. Šolska prehrana namreč lahko spodbudi najbolj ranljive otroke, da se vrnejo v šolo in nadaljujejo izobraževanje.
 
10.00 Britanski nizkocenovnik z veliko manj prihodki

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je v zadnjih treh mesecih lani ustvaril 165 milijonov funtov (187 milijonov evrov) prihodkov, kar je 88 odstotkov manj kot pred letom dni. Prepeljal je le 2,9 milijona potnikov, piše tiskovna agencija AFP. Število prepeljanih potnikov je v zadnjem lanskem četrtletju glede na isto obdobje leto prej upadlo za 87 odstotkov, kapacitete pa je Easyjet zmanjšal za 82 odstotkov na 4,4 milijona sedežev. 

9.50 Inšpektorji opravili 3740 nadzorov, policisti na meji izdali 6419 napotitev v karanteno

Prejšnji teden je zdravstveni inšpektorat skupaj z drugimi inšpekcijskimi organi opravil 3740 nadzorov v zvezi z ukrepi za obvladovanje epidemije covida-19. Izrekli so 34 prekrškovnih sankcij. Policija pa je med 19. in 25. januarjem uvedla 473 prekrškovnih postopkov in izrekla 693 opozoril. Na meji so izdali 6419 potrdil o napotitvi v karanteno, kar je za 49 odstotkov več kot teden prej. Glede na državo prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (3923), Kosova (756), Hrvaške (482) in Srbije (352).

9.30 Delež pozitivnih PCR-testov je bil včeraj približno 23-odstoten

Včeraj so v Sloveniji skupno opravili 13.597 PCR-testov in hitrih antigenskih testov, potrdili pa so 1516 novih okužb, navaja sledilnik za covid-19. Med 4958 PCR-testi je bilo 1144 pozitivnih (kar znaša 23,1-odstotka), med 8639 hitrimi testi pa so našteli 372 novookuženih (delež pozitivnih hitrih testov je bil 4,3-odstoten). Trenutno imamo v Sloveniji 17.618​ aktivnih primerov okužbe. 

9.20 #Ostanizdrav posodobljena tudi za uporabnike operacijskega sistema iOS 

Posodobitev aplikacije #Ostanizdrav z oznako 1.10.1. je zdaj na voljo tudi za operacijski sistem iOS, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Posodobitev aplikacije med drugim prinaša odpravo stanja »neznano tveganje«, ki se je pojavilo v prvih 24 urah od namestitve aplikacije ter spremembo obarvanosti aplikacije, če je uporabnik izpostavljen nizkemu tveganju. Prav tako je dodana povezava na spletni obrazec NIJZ, kjer lahko uporabnik v primeru potrjene okužbe pridobi kodo TAN, in povezava na spletno stran gov.si, kjer je objavljena videopredstavitev aplikacije v znakovnem jeziku.

Evropska komisija bo prihodnjo sredo odobrila tudi delovanje interoperabilnosti v aplikaciji. Postopek vključitve traja tri dni, tako da na ministrstvu pričakujejo polno delovanje interoperabilnosti najpozneje v ponedeljek, 8. februarja. 

Pred hotelom The Jade Boutique Hotel, kjer so strokovnjaki WHO prestajali karanteno. FOTO: Hector Retamal/AFP
Pred hotelom The Jade Boutique Hotel, kjer so strokovnjaki WHO prestajali karanteno. FOTO: Hector Retamal/AFP


9.10 Proizvodnja v Pfizerjevih obratih teče normalno

Proizvodnja cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in Biontech po delni zamudi zaradi nadgradnje proizvodnih zmogljivosti znova teče normalno, so včeraj sporočili iz Pfizerja. Prejšnji teden in v začetku tega je bilo po njihovih navedbah dobavljenih »le« osem odstotkov manj odmerkov od predvidenih. Spomnimo, Pfizer je sredi meseca presenetil z napovedjo zamud pri dobavi cepiva državam članicam EU, ki naj bi glede na prvotne napovedi trajale več tednov. Razlog zanje je bila nadgradnja proizvodnih zmogljivosti v tovarni v belgijskem Puursu.

image_alt
Brez premirja v cepilni bitki


7.45 Vlada bo odločitev glede šol sprejela danes

Vlada je na včerajšnji seji sprejela več odlokov z ukrepi za obvladovanja epidemije covida-19. Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v določenih statističnih regijah ukinjajo posamezne izjeme, ki so se sprostile prejšnji teden. V obalno-kraški in zasavski regiji bodo znova odprte le nujne trgovine, kot velja za črno fazo. Končno odločitev glede šol bo vlada sprejela danes. 

image_alt
Končna odločitev glede šol v četrtek


Vlada se je odločila tudi za uvedbo izjeme pri prodaji potrebščin v tako imenovanih rdečih regijah: v prodajalnah, ki prodajajo pretežno živila, blago za osebno nego in čiščenje, bo dovoljena prodaja nogavic in perila. Odlok začne veljati 30. januarja in bo veljal do vključno petega februarja. 

7.25 Strokovnjaki WHO v Wuhanu vendarle začenjajo delo na terenu 

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki so pred dvema tednoma prispeli v Wuhan, da bi preiskovali izvor pandemije, danes zapuščajo karanteno in začenjajo delo na terenu, piše Reuters. Ekipo strokovnjakov vodi Peter Ben Embarek, strokovnjak WHO s področja živalskih bolezni, ki preskočijo na druge vrste. Po prestani karanteni bodo preiskovalci WHO na Kitajskem ostali predvidoma dva tedna.

7.20 Na Novi Zelandiji nova pravila prestajanja karantene

Na Novi Zelandiji bodo zaostrili pravila prestajanja karantene. Po novem osebam ne bodo dovolili, da hotelsko sobo, v kateri prestajajo karanteno, zapustijo po 12. dnevu, ko opravijo test na prisotnost virusa, temveč bodo lahko odšli šele po dveh tednih izolacije. Pristojni so se za zaostritev odločili po tem, ko so v Aucklandu potrdili dva primera južnoafriške različice novega koronavirusa. Osebi, pri katerih so potrdili okužbo, sta bili v karanteni, a sta sobo zapustili po tem, ko sta bili negativni na testu za novi koronavirus. 

7.00 Okrevanje mehiškega predsednika poteka dobro

Potem ko je konec tedna sporočil, da je zbolel za covidom-19, 67-letni mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador bolezen prestaja z lažjimi simptomi, kot sta vročina in manjši glavobol, je po Reutersovih navedbah sporočil namestnik ministra za zdravje Hugo López-Gatell. Obstajala je namreč bojazen pred zapleti, saj je bil mehiški predsednik dalj časa strasten kadilec. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine