Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Stranke s svojimi političnimi računicami glede konflikta v Gazi

Izraelski veleposlanik se ni vmešal v slovenske notranje zadeve, je pa še bolj razbil politične sile v državi pri stališčih do dogajanja v Gazi.
Predstavniki Gibanja za pravice Palestincev so se včeraj zbrali pred veleposlaništvom ZDA v Ljubljani z zahtevo po takojšnji prekinitvi napadov na Gazo.

Foto Blaž Samec
Predstavniki Gibanja za pravice Palestincev so se včeraj zbrali pred veleposlaništvom ZDA v Ljubljani z zahtevo po takojšnji prekinitvi napadov na Gazo. Foto Blaž Samec
12. 1. 2024 | 05:00
0:26

V nadaljevanju preberite:

Slovenska politika je glede izraelsko-palestinskega konflikta in vojne v Gazi razklana tako znotraj koalicije kot po ločnici vlada – opozicija. Zadnja je izrazito na strani Izraela. Razlike so se simptomatično izrisale ob neuspešnem poskusu predvajanja neobdelanih posnetkov napada na Izrael na pobudo izraelskega veleposlanika v Sloveniji Ze'eva Bokerja.   

Mednarodni politolog iz FDV dr. Marko Lovec namere izraelskega veleposlaništva ne ocenjuje kot poskusa vmešavanja v notranje zadeve. »Ta izraz navadno uporabimo, ko nekdo želi vplivati na procese, ki se tičejo domačih zadev, da bi si zagotovil lastno korist. Izraelski veleposlanik je najbrž želel poslancem predstaviti uradno izraelsko stališče, da bi vplival na slovensko politiko do Izraela, in ne zato, da bi vplival na to, kdo bo v Sloveniji prišel na oblast,« je pojasnil.

Pod črto pa se Lovec, ko opazuje dogajanje v slovenski politiki glede konflikta v Gazi, spomni »tistih dvignjenih rok ministrice, ko je bila Slovenija izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta OZN in smo se vedli, kot da smo zmagali na tekmovanju za miss sveta, medtem ko se naša zunanja politika zatakne že v nezrelih domačih razpravah«.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine