Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Spor med nadzorniki in občino o dokapitalizaciji Okolja Piran

Nadzorni odbor piranske občine je zahteval revizijo poslovanja komunalnega podjetja, ki bi ga občina dokapitalizirala z 1,3 milijona evrov.
Občlinski nadzorniki so zahtevali revizijo poslovanja Okolja Piran. FOTO: Igor Mali/Delo
Občlinski nadzorniki so zahtevali revizijo poslovanja Okolja Piran. FOTO: Igor Mali/Delo
5. 7. 2021 | 18:06
5. 7. 2021 | 21:27
3:37
»Z mesta predsednice občinskega nadzornega odbora sem danes odstopila,« je sporočila Divna Čelhar. Kot razlog je omenila stalne težave pri pridobivanju podatkov od občine ter s tem povezan neustrezen odnos piranske občinske uprave oziroma župana Đenia Zadkovića. V županovem kabinetu vidijo drugačno sliko.

image_alt
Zadković: »Za poštenega župana je oblast zelo grenka«


Nadzorni odbor piranske občine je konec junija podal pobudo na računsko sodišče za revizijo poslovanja javnega podjetja Okolje Piran, ki ga vodi Gašpar Gašpar Mišič. Obenem so župana pozvali, naj zadrži načrtovano dokapitalizacijo, v višini 1,3 milijona evrov, do prejema izsledkov revizije. Zadković je ne glede na to sklical sejo občinskega sveta, ki bo v četrtek, in na kateri je predvidena tudi obravnava predloga za dokapitalizacijo Okolja.
 

Niso dobili odgovorov na svoja vprašanja


»Nadzorni odbor se nikoli ni odločal za ali proti dokapitalizaciji, saj to ni v naši pristojnosti. Zahtevali smo le, da bi predhodno dobili odgovore na naša vprašanja ter da bi tako zagotovili gospodarno odločanje občinskim svetnikom,« pojasni zdaj že nekdanja predsednica nadzornega odbora Divna Čelhar. Med drugim nadzornike zanimalo tudi to, kako je Okolje lani poslovalo s 300.000 evrov dobička, danes  pa je na robu likvidnosti. Ob tem je sogovornica še omenila, da so jim sicer pred zadnjo izredno sejo odbora vodilni občinski uslužbenci bili pripravljeni vročiti gradivo, za katerega so jih prosili že več kot leto dni, a bi morali podpisati izjavo o varovanju podatkov. »To smo zavrnili, saj smo se že z nastopom svoje funkcije k temu zavezali, Gesto smo razumeli kot dodatno nespoštljivost,« je navedla sogovornica. Na občini so nato ta pogoj umaknili, a nadzorniki dokumentacije še niso prejeli (v županovem kabinetu sicer odgovarjajo, da gradivo nadzornike čaka v tajništvu).

V nadzornem odboru so poleg tega opozorili, da ima Okolje do občine in drugih dobaviteljev po zadnjih podatkih skupno odprtih 2,7 milijona evrov dolga. Ob načrtovani dokapitalizaciji pa bi pokrili le slabo polovico vsega, medtem ko bi bila potrebna celovita sanacija. Čelharjeva se tudi sprašuje, zakaj se Okolje, ki očitno posluje na robu likvidnosti, ne odloči za dezinvestiranje, pri čemer že obstaja predlog o pobotu z občino. Gre za zemljišča na Košti v Sečovljah (ovrednotena so na pol milijona evrov), kjer so bila v preteklosti načrtovana neprofitna stanovanja, a se to ni uresničilo.
 

Občina: Revizija traja predolgo


Župan je sklical sejo občinskega sveta, na kateri bo svetnike seznani s sanacijskim načrtom za Okolje, v okviru česar je predvidena tudi dokapitalizacija, pa so pojasnili v njegovem kabinetu. Sanacijski načrt, za katerega so dobili od resornega ministrstva zeleno luč šele nedavno, bo predvidoma pokrit tako z letošnjim proračunom kot tistim za prihodnje leto in obsega tudi občinski odkup zemljišča na Košti ter prodajo stavbe, ki je v lasti Okolja, na Fornačah.

Dokapitalizacija javnega podjetja po pojasnilih občine ne more čakati na zaključek revizije računskega sodišča, saj je, kot omenjeno, ta predvidena že v letošnjem proračunu. Dokapitalizacija je tudi namenjena pokritju stroškov za izvajanja javne službe, kajti cene komunalnih storitev ostajajo zamrznjene.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine