Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

WHO: Akutna faza pandemije bi se lahko končala do sredine leta

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je na današnji novinarski konferenci dejal, da bi se lahko akutna faza pandemije končala že letos. FOTO: Shelley Christians/Reuters
Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je na današnji novinarski konferenci dejal, da bi se lahko akutna faza pandemije končala že letos. FOTO: Shelley Christians/Reuters
Be. B., A. V., STA
11. 2. 2022 | 07:44
11. 2. 2022 | 21:38
17:20

20.53 FDA preložila odločitev o odobritvi Pfizerjevega cepiva za otroke pod petimi leti starosti

Ameriška uprava za hrano in zdravila FDA je danes objavila, da bo glede morebitne odobritve treh doz Pfizerjevega cepiva za otroke, mlajše od petih let, počakala na več podatkov, poroča New York Times. Na upravi so objavili tudi, da so preložili datum sestanka z zunanjimi strokovnjaki na to temo, ki je bil predviden za torek. Od teh strokovnjakov pričakujejo tudi morebitno priporočilo glede tega, ali naj odobrijo cepljenje otrok te starostne kategorije z dvema odmerkoma, kar je pričakoval Pfizer-BioNTech. Ta je sicer decembra objavil, da so študije cepljenja otrok z dvema odmerkoma pokazale, da ne prinaša dovoljšnje zaščite.

Podjetje je objavilo tudi, da njegovo preizkušanje cepljenja s tremi odmerki hitro napreduje, a je FDA na novinarski konferenci objavila, da bodo starši na odločitev glede tega morali čakati še okoli dva meseca. Okoli 18 milijonov otrok, mlajših od pet let, je sicer v ZDA edina kategorija, ki še ni upravičena do cepljenja. Kot dodaja New York Times, jih je doslej zaradi covida-19 umrlo skoraj 400.

Pričakujejo, da bo Pfizer-BioNTech do začetka aprila posredoval podatke o cepljenju s tremi odmerki. Številni strokovnjaki, ki dvomijo o učinkovitosti cepljenja otrok te starosti z dvema odmerkoma, napovedujejo, da bodo pokazali boljšo zaščito.

17.50 WHO: Akutna faza pandemije bi se lahko končala do sredine leta

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je na današnji novinarski konferenci dejal, da bi se lahko akutna faza pandemije končala že letos. Pogoj za to pa je 70-odstotna precepljenost svetovnega prebivalstva, njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni direktor WHO je danes obiskal podjetje Afrigen Biologics and Vaccines v Južni Afriki, ki je izdelalo prvo cepivo tipa mRNK na celini s sekvencioniranjem genetske kode, ki jo je za svoja cepiva uporabila Moderna.

Na novinarski konferenci po obisku je Tedros napovedal, da se lahko akutna faza pandemije konča že letos pod pogojem, da se doseže 70-odstotna svetovna precepljenost do sredine junija ali julija.

15.50 Cepljeni v Veliko Britanijo odslej brez obveznega testiranja

Pri vstopu v Veliko Britanijo se vsem, ki so polno cepljeni, po novem ni več treba testirati na novi koronavirus. Britanska vlada je namreč z današnjim dnem odpravila še enega zadnjih omejitvenih ukrepov, sprejetih v času epidemije covdia-19 s ciljem zajezitve širjenja koronavirusa.

Doslej so se morali vsi, ki so vstopali v državo, prijaviti na test pri pooblaščenem izvajalcu in tega opraviti v prvih dveh dneh po prihodu. Ta obveznost sicer še naprej velja za tiste, ki niso cepljeni, pri čemer pa jim po vstopu v državo ni več treba iti v samoizolacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

15.40 V Franciji od konca februarja brez mask v zaprtih prostorih

V Franciji od konca februarja ne bo več zahtevano, da ljudje v zaprtih prostorih nosijo maske, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočilo francosko ministrstvo za zdravje, ki se ob napovedani omilitvi ukrepov sklicuje na izboljšanje zdravstvenih razmer v državi.

Nova pravila bodo veljala za javne prostore, kot so bari, restavracije in prostori za športne in prostočasne dejavnosti, ki trenutno za vstop zahtevajo potrdilo o cepljenju, obveznost nošenja mask pa bo še vedno veljala ob uporabi javnih prevoznih sredstev.

Svet so presenetile fotografije Macrona in Putina, ki sta med več kot pet ur trajajočimi pogovori sedela na nasprotnih koncih mize, daljše od štirih metrov. FOTO: Sputnik/Reuters
Svet so presenetile fotografije Macrona in Putina, ki sta med več kot pet ur trajajočimi pogovori sedela na nasprotnih koncih mize, daljše od štirih metrov. FOTO: Sputnik/Reuters

13.25  Počivalšek: Želim si čim hitrejšega sproščanja epidemioloških ukrepov, a prehitevati ne smemo

Število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji v zadnjem času počasi, a vztrajno upada. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob robu vladnega obiska primorsko-notranjske regije poudaril, da si želi čim hitrejšega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19, a da vlada pri sproščanju ne sme prehitevati. Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je za STA danes potrdila, da sproščanja epidemioloških ukrepov bodo, ni pa še odločeno, katerih in kdaj. Po četrtkovem poročanju Radia Slovenija bi se prva sproščanja lahko zgodila v trgovinski dejavnosti.

Strokovna skupina naj bi o sproščanju ukrepov razpravljala na sestanku prihodnji ponedeljek. V torek popoldne pa naj bi na Brdu pri Kranju po neuradnih informacijah STA vlada o sproščanju ukrepov razpravljala s predstavniki zdravstva. Po Počivalškovih besedah bo vlada ukrepe sproščala v skladu z izboljšanjem zdravstvenega stanja v povezavi z epidemijo. Tudi Logarjeva je napovedala, da bo sproščanje odvisno od razmer v zdravstvu. Pri tem je opozorila, da stanje na covidnih oddelkih bolnišnic trenutno ni ugodno.

13.08  Velik pritisk bolnikov na urgenco in interno kliniko UKC Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se je v zadnjih dneh ponovno začelo zniževati število bolnikov s covidom-19, a opozarjajo na izjemno velik pritisk na bolnišnico pri preostalih bolnikih. Urgentni center po besedah predstojnika Gregorja Prosena deluje na robu zmogljivosti, veliko breme nosi tudi klinika za interno medicino. »Situacija je zelo resna, a kanček upanja daje zavita krivulja v zadnjih treh dneh, ki kaže na to, da številke hospitaliziranih covidnih bolnikov vendarle padajo. To smo čakali dolgo in upamo, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnjih dneh,« je v današnji izjavi za medije povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. Trenutno imajo hospitaliziranih 183 bolnikov s covidom-19, kar je okoli 20 manj kot prejšnji konec tedna, ko so v zadnjem valu epidemije imeli najvišje število hospitaliziranih covidnih bolnikov. 36 oseb je na intenzivnem zdravljenju, 78 na akutnem covidnem oddelku, 62 pa v covidnih rdečih conah na preostalih oddelkih UKC Maribor. Pri slednjih gre za bolnike, ki so bili sprejeti v bolnišnico zaradi drugih bolezenskih stanj, ne prvenstveno covida-19, a so pri njih ob sprejemu ali kasneje ugotovili okužbo z virusom sars-cov-2.

Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo

12.29  Macron zavrnil testiranje v Rusiji zaradi možnosti kraje DNK

Francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov kolega Vladimir Putin sta se v ponedeljek sestala v Moskvi, da bi poiskala rešitev ukrajinske krize. Ob prihodu je Macron zavrnil testiranje z ruskim PCR-testom, saj naj bi ga bilo strah morebitne kraje njegovega DNK. Zato sta s Putinom na srečanju sedela vsak na svojem koncu zelo dolge mize. Svet so presenetile fotografije Macrona in Putina, ki sta med več kot pet ur trajajočimi pogovori sedela na nasprotnih koncih mize, daljše od štirih metrov. Glede velike fizične oddaljenosti voditeljev so številni diplomati sprva domnevali, da je želel Putin s tem poslati neko sporočilo.

A dva vira, dobro seznanjena z zdravstvenim protokolom francoskega predsednika, sta kasneje za britanski Reuters povedala, da se Macron pred srečanjem s Putinom ni hotel testirati s PCR-testom na novi koronavirus, saj Francozi niso hoteli, da bi imeli Rusi DNK njihovega predsednika.

11.50  V murskosoboški bolnišnici zaradi visokega števila okuženih zaposlenih začasno zmanjšujejo obseg operacij

V Splošni bolnišnici Murska Sobota začasno prekinjajo nenujne operativne posege, sej število zaposlenih, okuženih z novim koronavirusom, še vedno narašča. Izjeme so rakave bolezni, nujna stanja, stanja nosečnosti in otroci. Zaradi koronavirusne okužbe je trenutno odsotnih 80 zaposlenih, od teh 46 v zdravstveni negi, so sporočili iz bolnišnice. Bolnikom se zaradi zmanjšanega obsega operacij opravičujejo in jih prosijo za razumevanje. V bolnišnici sicer trenutno zdravijo 64 covidnih bolnikov, od katerih jih deset potrebuje zdravljenje v intenzivni enoti. Bolnišnica ima zapolnjene tudi preostale zmogljivosti za zdravljenje necovidnih bolnikov.

10.20  V Italiji maske na prostem niso več obvezne

V Italiji v okviru sproščanja protikorinskih ukrepov zaradi zmanjševanja števila novih okužb od danes niso več obvezne zaščitne maske na prostem. Še naprej pa ostajajo obvezne v notranjih prostorih in javnem prevozu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.  Kljub odločitvi, ki jo je vlada v Rimu sprejela v torek, pa si bo treba v sosednji državi pokriti usta in nos v večji množici, ki se bo zbrala na prostem. Kot je namreč v torek sporočil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza, bo treba imeti zaščitne maske pri sebi in si jih nadeti za primer, ko se bo zbrala večja skupina ljudi.

Državljani članic EU za vstop v Italijo potrebujejo negativni test na okužbo z novim koronavirusom ali potrdilo o cepljenju oziroma o prebolelosti. Vendar pa pravilo PC velja na številnih priljubljenih turističnih lokacijah, kot so muzeji, pa tudi v restavracijah in javnem prevozu. Z današnjim dnem se v Italiji odpirajo tudi diskoteke, za vstop pa velja pravilo dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti. Plesni klubi so bili lani zaradi pandemije dalj časa zaprti in so se medtem lahko odprli, vendar je bilo dovoljeno manjše število obiskovalcev. Delo pa bodo nadaljevali le tisti, ki so preživeli, je za tiskovno agencijo Ansa v četrtek povedal Maurizio Pasca, predsednik poslovnega združenja Silb, ki zastopa tudi lastnike diskotek.

09.36  V četrtek potrdili 7514 novih okužb

Ob 2978 PCR-testih in 90.970 hitrih antigenskih testih so včeraj potrdili 7514 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Trenutno je v državi 162.374 aktivnih primerov okužbe, kar je 9317 primerov manj kot dan prej. V četrtek so zabeležili precej manj okužb kot dan prej, ko so jih potrdili 12.137. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 8626, kar je 594 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 7701 oziroma 442 manj kot dan prej.

Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 429 bolnikov, na intenzivnih 116. Včeraj je umrlo deset bolnikov s covidom-19.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.262.555 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.215.215.

07.40  Zaradi proticepilske blokade meje v ZDA in Kanadi začasno zapirajo avtomobilske tovarne

Avtomobilska podjetja v ZDA in Kanadi so začela zapirati tovarne in zmanjševati proizvodnjo zaradi nadaljevanja protestov voznikov tovornjakov v Kanadi, ki nasprotujejo cepljenju proti covidu-19 in protikoronskim ukrepom. Protestniki že četrti dan zapored blokirajo mejni prehod čez most Ambassador, blokado pa so razširili na še dva prehoda. Poleg pomembnega prehoda čez most Ambassador med Detroitom in Windsorjem sta zdaj blokirana še mejna prehoda v Alberti, ob meji z ameriško zvezno državo Montano, ter v Manitobi, ki meji na Severno Dakoto. Nadaljuje se tudi blokada kanadske prestolnice Ottawa, ki traja že dva tedna. Podjetje Ford je sporočilo, da je v sredo zaprlo tovarno v Windsorju zaradi pomanjkanja delov, ki so nato sicer le prispeli in v četrtek se je tovarna spet odprla, a z zmanjšanimi kapacitetami. Podjetje General Motors je v Lansingu v Michiganu ustavilo eno od izmen, Toyota pa je do konca tedna zaprla tri tovarne v Ontariu.

FOTO: Cole Burston/AFP
FOTO: Cole Burston/AFP

Župan kanadskega Windsorja Drew Dilken je napovedal, da bo zaprosil za sodni nalog, da se protestnike razžene. »Gospodarska škoda ni vzdržna in se mora končati,« je sporočil župan. Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer je kanadske oblasti pozvala, naj hitro uredijo zadeve, ker so prizadete plače delavcev in proizvodne linije, kar ni sprejemljivo. Tudi Bela hiša je v četrtek pozvala sosednjo državo, naj uporabi »zvezna pooblastila« in konča blokade meje. K temu je oblasti v Ottawi med drugim pozval ameriški minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas in jim obenem ponudil pomoč svojega ministrstva. Na izbruh podobnih protestov se sicer že pripravljajo tudi v ZDA, kjer je ministrstvo za domovinsko varnost sporočilo, da ima poročila o tem, kako vozniki tovornjakov načrtujejo blokade cest v večjih mestih. Protestniki zavračajo cepljenje proti covidu-19 in druge ukrepe proti širjenju pandemije.

07.30 WHO: Afrika prehaja iz faze pandemije covida-19

Afrika prehaja iz faze pandemije izbruha covida-19 in se pomika v situacijo, ko bo virus dolgoročno obvladovala, je dejal regionalni vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Afriko, poroča Guardian. »Pandemija prehaja v drugo fazo,« je dejal dr. Matshidiso Moeti. »Menimo, da se zdaj premikamo, zlasti ob pričakovanem povečanju cepljenja, v to, kar bi lahko postalo neke vrste endemično življenje z virusom.« Moeti je tudi dejal, da bi bilo število okužb s covidom v Afriki lahko sedemkrat večje, kot kažejo uradni podatki, in število smrti zaradi virusa od dva- do trikrat večje. »Zelo se zavedamo, da so težave z našimi sistemi za nadzor, ki smo jih imeli na celini, na primer z dostopom do zalog za testiranje, privedle do podcenjevanja primerov,« je na brifingu povedal Moeti.

FOTO: Sumaya Hisham/Reuters
FOTO: Sumaya Hisham/Reuters

Moetijevi komentarji potrjujejo to, kar vse pogosteje sumijo številni raziskovalci, ki so si prizadevali razumeti tako imenovani »afriški paradoks« – zakaj afriškim državam v uradnih poročilih ni uspelo zajeti podobne porazdelitve okužb in smrti kot drugod po svetu. Nekateri domnevajo, da je k temu prispeval precej mlajši starostni profil v teh državah, čedalje več pa jih meni, da je za to kriv šibak sistem zdravstvenega nadzora v nekaterih afriških državah, ki mu v zadnjih dveh letih ni uspelo zaznati okužb in smrti. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je število potrjenih okužb po vsej Afriki od 10. februarja preseglo 11 milijonov, smrtnih primerov pa 250.000. Če so ocene WHO pravilne, bi se realne številke lahko približale 70 milijonom oziroma 750.000.

07.00 Novozelandski protestniki že četrti dan zasedajo prostore parlamenta

Pred novozelandski parlament je v petek prispelo še več ljudi, saj protestniki, ki pozivajo k prenehanju obveznega cepljenja in nasprotujejo strogim omejitvam zaradi covida-19, kljub aretacijam nadaljujejo protest poroča Reuters. Minilo je štiri dni, odkar je več tisoč protestnikov, navdihnjenih z demonstracijami tovornjakov v Kanadi, zasedlo parlamentarne trate v prestolnici Wellington in s svojimi tovornjaki, avtomobili, avtodomi in motorji blokirajo okoliške ulice. V četrtek je policija aretirala 120 ljudi, ko so poskušali na silo odstraniti protestnike, vendar so kasneje v dnevu videli, da so ti prihajali nazaj, saj se utaborjeni protestniki niso želeli premakniti. Policija je v petek sporočila, da čez noč ni bilo nobenih pomembnih incidentov na območju parlamenta, čeprav sta bili aretirani še dve osebi zaradi »z alkoholom povezanega vedenja«.

FOTO: Marty Melville/AFP
FOTO: Marty Melville/AFP

06.00 Kitajska obljublja podporo Hongkongu, saj pričakujejo nov vrh števila okužb

Kitajska bo v celoti podprla Hongkong s svojo strategijo za koronavirus »dinamične ničle«, je sporočil njen urad, ki nadzoruje zadeve v mestu, saj pričakujejo, da bo ozemlje v petek doseglo nov rekord glede števila dnevnih okužb, navaja Reuters. Svetovno finančno središče naj bi danes poročalo o najmanj 1325 novih primerih koronavirusa, je poročala televizijska postaja TVB, kar je nov rekord, potem ko se je število okužb v sredo podvojilo na 1161 primerov. Osrednja vlada je bila »zelo zaskrbljena« zaradi varnosti in zdravja prebivalcev ter gospodarstva in preživetja ljudi, je dejal tiskovni predstavnik urada za zadeve Hongkonga in Macaa (HKMAO), ki spada pod kitajski državni svet ali kabinet.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine