Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sodniško društvo ogorčeno nad neimenovanjem vrhovnih sodnikov

Poslanci so na torkovi seji zavrnili predlog Sodnega sveta, da za vrhovna sodnika imenuje višja sodnika Stanko Živič in Aleksandra Karakaša.
V sodniškem društvu opozarjajo, da gre za politizacijo sodstva, saj večini v DZ niso bile všeč nekatere odločitve kandidatov iz preteklosti. FOTO: Leon Vidic/Delo
V sodniškem društvu opozarjajo, da gre za politizacijo sodstva, saj večini v DZ niso bile všeč nekatere odločitve kandidatov iz preteklosti. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
14. 7. 2021 | 13:16
14. 7. 2021 | 13:54
1:56
V Slovenskem sodniškem društvu so zaskrbljeni in ogorčeni, ker državni zbor v torek ni potrdil dveh kandidatov za vrhovna sodnika. »Gre za nedopustno politizacijo sodstva preko političnega sankcioniranja sojenja, ki očitno v posameznih zadevah ni bila všeč strankarski večini v DZ,« so zapisali.

image_alt
Janez Kranjc ni dobil podpore za novega ustavnega sodnika

 

Torkova seja


Poslanci so imeli na torkovi seji na mizi predlog Sodnega sveta, da za vrhovna sodnika imenuje višja sodnika Stanko Živič in Aleksandra Karakaša. Predlog za njuno imenovanje je namreč podprlo 42, proti pa je glasovalo 43 poslancev. Proti so glasovali v koalicijskih SDS, NSi in SMC, pa tudi v SNS in oba poslanca narodnih skupnosti. Poslanci DeSUS so se glasovanja vzdržali, za pa so bili v opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in poslanski skupini nepovezanih poslancev.

V sodniškem društvu opozarjajo, da gre za politizacijo sodstva, saj večini v DZ niso bile všeč nekatere odločitve kandidatov iz preteklosti.

Na torkovi seji je poslanka SDS <strong>Alenka Jeraj </strong>dejala, da ima »Stanka Živič za sabo dolgoletno kariero, ki pa je bila žal prepletena z dvoumnimi sodbami ter s škandali«. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na torkovi seji je poslanka SDS Alenka Jeraj dejala, da ima »Stanka Živič za sabo dolgoletno kariero, ki pa je bila žal prepletena z dvoumnimi sodbami ter s škandali«. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Rušenje temeljnih načel pravne države


Na torkovi seji je namreč poslanka SDS Alenka Jeraj dejala, da ima »Stanka Živič za sabo dolgoletno kariero, ki pa je bila žal prepletena z dvoumnimi sodbami ter s škandali«. Med drugim je opozorila na sojenje v zadevi Novič, kjer je bila Živičeva sodnica poročevalka.

Slovensko sodniško društvo zato protestira zoper »tak poseg zakonodajne veje oblasti v sodno in v neodvisnost sodnikov«. Po njihovem mnenju gre za rušenje temeljnih načel pravne države.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine