Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Sodniki opozarjajo, da imajo za tretjino nižje plače od drugih funkcionarjev

Predstavniki sodnikov, tožilcev in vlade so sedli za skupno mizo za odpravo dela plačnih anomalij v javnem sektorju.
»Sogovornikom smo predstavili, kako kritične so razmere na sodišču zaradi nezadovoljstva,« je po sestanku povedala Vesna Bergant Rakočević.

Foto Voranc Vogel
»Sogovornikom smo predstavili, kako kritične so razmere na sodišču zaradi nezadovoljstva,« je po sestanku povedala Vesna Bergant Rakočević. Foto Voranc Vogel
19. 10. 2022 | 05:00
19. 10. 2022 | 08:08
5:30

V nadaljevanju preberite:

Nedopustno je, da ima sodnik začetnik za od osem do deset plačnih razredov oziroma več kot za tretjino nižjo plačo od najslabše plačanega poslanca in je na ravni nižjega uradnika, je predsednica Sodniškega društva Slovenije Vesna Bergant Rakočević ponazorila enega od največjih problemov, na katere opozarjajo že vsaj desetletje – da so plače sodnikov v primerjavi z drugimi funkcionarji in javnimi uslužbenci brez razumnega in stvarnega razloga različno urejene v njihovo škodo. Zaostanek za približno tretjino pa ne velja le za sodnike začetnike, ki zaslužijo tudi manj od svojih pomočnikov, strokovnih sodelavcev, temveč razlike segajo vse do najvišjih predstavnikov vseh treh vej oblasti, kar razumejo kot namerno degradiranje sodstva.

Dvig plač za povprečno tri plačne razrede oziroma 12 odstotkov in dodatek za nezdružljivost sodniške funkcije z opravljanjem pridobitne dejavnosti sta med osnovnimi zahtevami sodnikov, ki so se včeraj, skupaj s tožilci, na delovnem sestanku srečali z ministricama za pravosodje Dominiko Švarc Pipan in za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik ter predstavnikom ministrstva za finance. Ponovno naj bi za skupno mizo sedli novembra, so pa sodniki zmerno optimistični, da se bo končno našla politična volja za ureditev anomalij.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine