Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sodišče zavrglo tožbo Generalija glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Upravno sodišče je zavrglo tožbo zavarovalnice Generali proti uredbi o omejitvi premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Generali zavarovalnica FOTO: Leon Vidic/Delo
Generali zavarovalnica FOTO: Leon Vidic/Delo
STA, K. S.
26. 5. 2023 | 11:21
26. 5. 2023 | 12:11
2:35

Upravno sodišče je zavrglo tožbo zavarovalnice Generali proti uredbi o določitvi najvišje cene mesečne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Sodišče je presodilo, da izpodbijana uredba ni tak akt, ki bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu.

Generali je, spomnimo, v začetku aprila sporočil, da s 1. majem dviga ceno dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, s tem pa vlado spodbudil, da poseže najprej v ceno zavarovanja, nato pa še v spremembo celotne ureditve sistema zdravstvenega zavarovanja.

image_alt
Generali podražil zavarovanje, Vzajemna in Triglav opozarjata na rast stroškov

Uredba, s katero je vlada določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra, hkrati pa zavarovalnicam prepovedala, da bi prenehale izvajati dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je predpis in tako splošni pravni akt, piše v sodbi. V tej sodišče zavarovalnici tudi pritrjuje, da uredba neposredno deluje na njen pravni položaj, saj so sami ceno postavili pri 44,89 evra.

A hkrati uredba po presoji sodišča nima lastnosti posamičnega akta, saj ne učinkuje le v enem konkretnem življenjskem primeru oziroma zgolj na določen krog oseb, ampak postavlja pravilo za vse zavarovalnice, ki ponujajo to zavarovanje, in za vsa takšna sklenjena zavarovanja. Določb uredbe tako ni mogoče šteti za posamični upravni akt, izdan v obliki predpisa. Le tak akt pa bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu.

Vlada je sredi aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra, potem ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig mesečne premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za več kot 30 odstotkov. Zatem sta tudi drugi dve zavarovalnici, Triglav in Vzajemna, napovedali možnost dviga premije. Generali je skupaj s tožbo vložil tudi predlog za izdajo začasne odredbe, kar je sodišče prav tako zavrglo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine