Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Premije bodo zamrznjene pri 35,67 evra

Kaj bo zamrznitev cen pomenila za zavarovance Generalija, ki so že prejeli obvestilo, da bodo s 1. majem plačevali premijo v višini 44,89 evra?
Zdravila za starostnike v lekarni. FOTO: Blaž Samec/Delo 
Zdravila za starostnike v lekarni. FOTO: Blaž Samec/Delo 
14. 4. 2023 | 10:50
14. 4. 2023 | 15:05
4:14

Vlada je sprejela uredbo, s katero je premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s 1. majem zamejila pri 35,67 evra. To je po včerajšnji seji vlade napovedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Včeraj so sicer že uredili pravno podlago za zamejitev premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Storitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je bila namreč vključena na seznam Uredbe o listi blaga in storitev, za katere se uporabljajo ukrepi kontrole cen.

Zamejitev cen bo predvidoma veljala do preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja. Tega napovedujejo s prvim septembrom, a je vprašanje, ali jim bo do takrat uspelo, saj je predlog zakona vložen po rednem postopku, ta pa se zna zavleči, sploh zaradi težavnosti tematike in prepletenosti številnih interesov.

Zgornjo mejo cene premije bo vlada postavila pri 35,67 evra. »To je tista zgornja meja, ki je danes maksimalna cena, ki jo plačujejo državljani za dopolnilno zdravstveno zavarovanje,« je dejal minister za zdravje. To ceno premije ima trenutno Vzajemna, kjer je zavarovancev največ, več kot 700.000, a tudi ti večinoma tam plačujejo nižjo premijo, ki s popustom znaša 34,60 evra.

Bo Vzajemna zdaj tudi tem zavarovancem premijo podražila na 35,67 evra? Bodo premijo na zgornjo dopustno mejo zdaj dvignili v Triglavu, zdravstveni zavarovalnici, kjer zdaj zavarovanci plačujejo 35,55 evra? Iz Vzajemne pa so sporočili, da je o podrobnostih v zvezi s tem še prezgodaj govoriti. Uredba o zamrznitvi cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja po njihovem posega v svobodno gospodarsko pobudo in je v nasprotju z direktivami EIOPE (Europian Insurence Occupational Pensions Authority). Tudi v Triglavu s podrobnostmi uredbe Vlade, ki bo podlaga za zamrznitev cen DPZZ, niso seznanjeni. Vsekakor pa bodo tudi v luči predlagane novele Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju potrebni dodatni razmisleki, kako bomo lahko zdravstvene zavarovalnice v nastalih razmerah uspele izpolnjevati dano vlogo v javnem zdravstvenem sistemu.

Na tiskovni konferenci v tem tednu so predstavniki vlade povedali, da so se morali na dvig premij odzvati hitro in odločno. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Na tiskovni konferenci v tem tednu so predstavniki vlade povedali, da so se morali na dvig premij odzvati hitro in odločno. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Posamezniki, ki so zavarovani pri Generaliju in so do zdaj tam plačevali 34,50 evra, so na domove že prejeli obvestilo o višji premiji v višini 44,89 evra. Po danes sprejeti uredbi to njihovo obvestilo ne more več veljati.

Iz vlade so po današnji seji sporočili, da se z določitvijo cene z uredbo se zagotavlja »redna preskrba« s tem produktom, sicer bi se zaradi višine premije odrekli sklenitvi zavarovanja, saj bi bilo predrago za finančno šibkejši segment ljudi. »Posledično bi sami krili doplačila neposredno ob koriščenju zdravstvenih storitev, kar bi zanje pomenilo še večjo finančno stisko, saj doplačila lahko znašajo tudi nekaj tisoč evrov v okviru bolnišničnega zdravljenja.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine