Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Vzajemna s tožbo nad zamrznitev cene dopolnilnega zavarovanja

Zavarovalnica je na upravno sodišče vložila tožbo s predlogom za zadržanje vladne uredbe o določitvi najvišje cene.
Vzajemna zdravstvena zavarovalnica je imela že lani na področju prostovoljnega dopolninega zdravstvenega zavarovanja izgubo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vzajemna zdravstvena zavarovalnica je imela že lani na področju prostovoljnega dopolninega zdravstvenega zavarovanja izgubo. FOTO: Leon Vidic/Delo
15. 5. 2023 | 15:08
15. 5. 2023 | 15:43
2:51

Zavarovalnica Vzajemna je na upravno sodišče vložila tožbo s predlogom za zadržanje vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ta po oceni Vzajemne in drugih zavarovalnic povzroča večjo škodo kot napovedana ukinitev.

Tožba je bila na upravno sodišče vložena v petek, Vzajemna pa bo svojo odločitev podrobneje obrazložila ta četrtek. Vzajemna je že lani iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ustvarila 5,6 milijona evrov izgube, ki pa jo je nadomestila z dobički drugih vrst zavarovanj. Izgubo sta imeli v tem segmentu tudi Generali in Zavarovalnica Triglav, ki še zbirata prostovoljno dopolnilno zavarovanje.

Spomnimo, da je v petek Zdravstvena zavarovalnica Triglav sporočila, da s 1. junijem viša premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na 45,52 evra. Zaradi vladne uredbe bodo zavarovanci sicer plačevali premijo v skladu z uredbo, vendar pa mora zavarovalnica ceno premije prilagajati škodam oziroma obveznostim iz naslova sklenjenih zavarovanj. Podražitev bi lahko bila tudi podlaga za odškodninsko tožbo proti državi, ki je omejila ceno dopolnilnega zavarovanja. 

Potem ko je Generali aprila napovedal zvišanje premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, se je vlada odločila za njegovo ukinitev, predvidoma s 1. septembrom. Nato je 14. aprila izdala še uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Mesečna premija tako ne sme presegati 35,67 evra, kot je trenutno najvišja polna premija na trgu dopolnilnih zavarovanj.

image_alt
Feniks iz pepela zdravstvenega zavarovanja

Zamejitev cen bo predvidoma veljala do preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja. Slednjega predvideva novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina Gibanja Svoboda.

Novela predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma uvedbo obveznega zdravstvenega prispevka. V nasprotju z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, ki je prostovoljno, bi bili obvezni zdravstveni prispevek primorani plačevati vsi državljani, z izjemo tistih, ki so po zakonu že oproščeni plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine