Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sodišče SDS zaradi posojil Dijane Đuđić in Novih obzorij odmerilo 20.000 evrov kazni

Prvaku stranke Janezu Janši dodatna kazen 2.000 evrov. Sodba še ni pravnomočna. V SDS so se pritožili.
Obdolžilna predloga zoper stranko <strong>Janeza Janše</strong> zaradi dveh spornih posojil je računsko sodišče vložilo marca lani. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Obdolžilna predloga zoper stranko <strong>Janeza Janše</strong> zaradi dveh spornih posojil je računsko sodišče vložilo marca lani. FOTO: Tomi Lombar/Delo
V. U.
8. 3. 2019 | 19:59
9. 3. 2019 | 19:31
2:51
Okrajno sodišče je pri posojilih Dijane Đuđić in Novih obzorij stranki SDS ugotovilo kršitve, poroča 24ur. Obdolžilna predloga zoper stranko Janeza Janše zaradi dveh spornih posojil je računsko sodišče vložilo marca lani, sodišče je v skrajšanem postopku odločilo, da so bile v obeh primerih kršitve. Stranki je dosodilo kazen, a ta še ni pravnomočna.

SDS je 450.000 evrov posojila pri 32-letni Đudićevi iz Prijedora najela sredi decembra 2017. Pogodbo je sklenila 19. decembra, kot je razvidno iz nje, je 32-letnica omenjeni znesek stranki posodila do konca leta 2019, in sicer z dvoodstotno obrestno mero. Drugo sporno posojilo 60.000 evrov si je SDS že pred časom izposodila pri podjetju Nova obzorja, katerega 44,2-odstotni lastnik je bila sama.


 

Kaj pravi zakonodaja


Zakon o financiranju strank omejuje financiranje fizičnih oseb, saj takšen kredit ne sme biti višji od desetkratnika povprečne mesečne bruto plače, kar bi pomenilo, da bi Dijana Đuđić lahko posodila približno 16.000 evrov. V primeru posojila Novih obzorij pa zakonodaja določa, da si stranke lahko izposodijo samo od bank, posojilnic in fizičnih oseb.

Po poročanju 24ur je sodišče 18. februarja SDS v primeru posojila Novih obzorij kaznovala v višini 16.000 evrov, Janeza Janšo kot odgovorno osebo pa z 2.000 evrov. V primeru posojila Dijane Đuđić pa je stranka dolžna poravnati kazen v višini 4.200 evrov.

Če je sodišče stranki prav tako izdalo odločbo o prekršku, ji po Zakonu o političnih strankah lahko tudi za več mesecev za polovico odtegne sredstva, do katerih je SDS upravičena tako iz državnih kot lokalnih proračunov. Stranka je januarja lani po dodatnih pojasnilih računskega sodišča sicer vrnila prvi obrok posojila 150.000 evrov z obrestmi vred, a to predrevizijskega postopka takrat ni ustavilo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine