Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

SMC v spremembo imena, nikakor pa ne ministrske ekipe

Na kongresu jeseni poleg programske usmeritve tudi o spremembi imena.
»Mi nismo šli v vlado, da bi kupčkali o posameznih mestih,« pravi Zdravko Počivalšek. FOTO: Mavric Pivk/Delo
»Mi nismo šli v vlado, da bi kupčkali o posameznih mestih,« pravi Zdravko Počivalšek. FOTO: Mavric Pivk/Delo
22. 6. 2020 | 15:50
22. 6. 2020 | 18:28
3:14
Ljubljana – Prvak SMC Zdravko Počivalšek napoveduje, da se bo stranka poslovila od »personificiranega imena stranke«, ki kljub temu, da so se že 2015 preimenovali iz Stranke Mira Cerarja v Stranko modernega centra s svojo kratico opominja na zdaj že distanciranega ustanovitelja Mira Cerarja. »Sam nočem biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti,« je bil ob svojem odhodu oster Cerar.

Glede novega imena je aktualni predsednik stranke Zdravko Počivalšek še skrivnosten, a menda ne bo kratica, še posebej ne njegovega imena. Ime stranke naj bi bilo osredotočeno predvsem na ključno usmeritev stranke – liberalnost, ki naj bi bila poleg pravične socialne države in trajnostnega gospodarstva eden od stebrov programske usmeritve stranke, ki jo želijo rešiti pred stečajem. »Da bo trda, če bodo volitve hitro, se zavedamo,« odgovarja Zdravko Počivalšek, ki pa kljub komaj zaznavni javnomnenjski podpori poudarja, da so imeli tudi pred volitvami 2018 že manj kot triodstotno podporo v javnomnenjskih anketah, pa so dobili deset poslanskih mest.

Imamo 52 aktivnih lokalnih odborov, nekaj je bilo odhodov, a lahko s ponosom povem, da je veliko interesa za delo naše stranke, še vztraja Počivalšek. Odločen je tudi, da ne glede na to, da sta SMC zapustila dva poslanca – Gregor Židan je prestopil v SD in Jani Möderndorfer v LMŠ –, ne namerava nobenega od štirih ministrstev prepustiti NSi, kjer vse glasneje opozarjajo, da je »vsekakor treba ta bremena pravično razdeliti«. SMC ima ob poslancu več kot NSi poleg predsednika državnega zbora, ki v koalicijskih pogajanjih šteje za dva ministrska resorja, še dodaten resor več.
 

Minister v nemilosti?


Kot potencialne resorje, ki bi NSi lahko zanimali, se poleg izobraževalnega ministrstva Simone Kustec Lipicer omenja tudi javna uprava Boštjana Koritnika, ob ravnanja katerega se je premier Janez Janša že spotaknil. Na zadnjem koalicijskem vrhu v najširši sestavi je tako pred vsemi izrazil nezadovoljstvo z njegovo reakcijo, ko je ob obisku upravne enote v Mariboru poudaril, da je odločitev o odpravi prepovedi koncerta Marka Perkovića - Thompsona po njegovem napačna poteza.

»Če je kdo zadovoljen ali nezadovoljen s katerim od naših ministrov, bova s predsednikom vlade najprej v odprtem pogovoru sama predelala,« je komentiral Počivalšek, ki pa na tem področju kljub temu ne pričakuje nobenih sprememb. Delovanje v desnosredinski koaliciji je sicer označil kot naporno in pojasnil, da so bili od začetka označeni za »tiste krivce, ki so omogočili to vlado«, in tudi zdaj so po njegovih besedah moteč element tistim, ki so jim bili leta 2014, saj očitno »nekaterim ne ustreza, da se ustaljene metode upravljanja vseh niti družbenega življenja v Sloveniji po malem pa le spreminjajo«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine