Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša poslal vabila za pogovore o novi koaliciji

Na pogovore, kjer bodo preštevali glasove za novo koalicijo, je prvak SDS povabil vse stranke. Dobili naj bi se v Državnem zboru v petek.
Iz Levice in LMŠ so pričakovano sporočili, da se pogovorov ne bodo udeležili. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Iz Levice in LMŠ so pričakovano sporočili, da se pogovorov ne bodo udeležili. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Suzana Kos, STA
3. 2. 2020 | 11:30
3. 2. 2020 | 22:41
6:43
Jutri se začnejo uradni pogovori predsednika države Boruta Pahorja z vodji poslanskih skupin, vendar je pričakovati, da bo nato opravil še en krog posvetovanj. Predsednik SDS Janez Janša je ocenil, da je mogoče, da se za preostanek tega mandata državnega zbora sestavi vlado, ki bo ambiciozna in ki bo večinska. Koliko je to mogoče, pa je danes še prezgodaj ocenjevati, je dodal. »Zagotovo pa SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode,« je zatrdil in dodal, da je zdaj na potezi predsednik republike.

»Vse, kar se zdaj dogaja, je neformalno. Strateško je položaj zelo podoben temu, kar je bilo pred enim tednom, nič se ni spremenilo. Formalno je na vrsti predsednik republike, ki bo opravil pogovore. Dogovorjena sva, da se potem slišiva in skupaj oceniva položaj,« je še dejal Janša v izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov.

Kot smo izvedeli v popoldanskem času, je prvak SDS že poslal vabilo na pogovore, kjer bodo prešteli glasove za novo koalicijo. Janša je na pogovore povabil vse stranke, dobili pa naj bi se v petek v DZ. Iz Levice in LMŠ so pričakovano sporočili, da se pogovorov ne bodo udeležili. 

Na pogovorih, na katerih bi oblikovali koalicijsko zavezo Za Slovenijo, bodo preverjali skladnost programov po posamičnih resorjih, organizacijsko obliko prihodnje vlade in tudi ustreznost kadrovskih ponudb. Če bi na prvih pogovorih uspeli najti skupen jezik, je Janša drugi del pogajanj predvidel za torek, 11. februarja, navaja STA

Prvak SDS Janez Janša se je odzval tudi na potezo predsednice SAB Alenke Bratušek, ki je parlamentarne stranke z izjemo SDS danes povabila k pogovorom za oblikovanje morebitne projektne koalicije. »V Sloveniji je očitno vse mogoče. Vlado, ki jo je o
Prvak SDS Janez Janša se je odzval tudi na potezo predsednice SAB Alenke Bratušek, ki je parlamentarne stranke z izjemo SDS danes povabila k pogovorom za oblikovanje morebitne projektne koalicije. »V Sloveniji je očitno vse mogoče. Vlado, ki jo je o

 

SMC je jeziček na tehtnici


Izvršni odbor Stranke modernega centra je na današnji seji, prvi po odstopu predsednika vlade, ocenil razmere v političnem prostoru in sprejel stališče, da so predčasne volitve zgolj ena od možnosti za razrešitev trenutnega položaja. »Predčasne volitve pomenijo vsaj polletni zastoj pri sprejemanju prepotrebnih ukrepov, poleg tega pa ne bi prinesle bistveno enostavnejših političnih razmerij. Zato je po prepričanju SMC potrebno preveriti voljo za oblikovanje morebitne drugačne vlade, ki pa bi se morala zediniti na vsebinskih vprašanjih,« so sporočili po jutranji seji izvršnega odbora SMC.

Stranka je v tem trenutku z desetimi poslanci jeziček na tehtnici za oblikovanje nove, desnosredinske koalicije. Poslanska skupina SMC in njen prvak Zdravko Počivalšek poudarjata, da so enotni ter da bo odločitev, ki jo bodo sprejeli, v dobro Slovenije. Iz izjav vodstva stranke je bilo sicer doslej mogoče razbrati, da so naklonjeni oblikovanju nove koalicije v tej sestavi državnega zbora. SMC samostojnega nastopa na volitvah glede na javnomnenjske raziskave ne bi preživela. Glede na današnje sporočilo po seji vodstva stranke, je naklonjenost oblikovanju nove koalicije bolj jasna.

SMC samostojnega nastopa na volitvah glede na javnomnenjske raziskave ne bi preživela. FOTO: Leon Vidic/Delo
SMC samostojnega nastopa na volitvah glede na javnomnenjske raziskave ne bi preživela. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Vsebina, ne ideološko izključevanje


Za SMC so ključnega pomena ukrepi s področja dolgotrajne oskrbe, zdravstvenega varstva, stanovanjske politike, sanacije okoljsko degradiranih območij in okrepitve gospodarskega okolja. Prihodnja vlada pa bo morala po besedah Zdravka Počivalška, kadarkoli že jo bomo dobili, stati na vsebini, ne na ideološkem izključevanju. To se ni izkazalo za konstruktivno osnovo za operativno delovanje vlade. »Če smo dovolj zreli in odgovorni, da stopimo skupaj za državo, smo zraven, sicer gremo na predčasne volitve,« je še povedal Počivalšek in dodal, da je stranka že oblikovala volilni štab in okrepila priprave na morebitne predčasne volitve.

Po petkovem sestanku z Marjanom Šarcem, ki pa SMC ponuja skupni nastop na morebitnih predčasnih volitvah, je Počivalšek, spomnimo, izjavil, da se njuni pogledi nekoliko razlikujejo.



Stranka Desus je od SAB dobila povabilo za pogovore o oblikovanju sredinske, projektne vlade, je povedala Aleksandra Pivec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Stranka Desus je od SAB dobila povabilo za pogovore o oblikovanju sredinske, projektne vlade, je povedala Aleksandra Pivec. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Pričakovan še en krog posvetovanj


Medtem je predsednica stranke Desus Aleksandra Pivec povedala, da je stranka Desus od SAB dobila povabilo za pogovore o oblikovanju sredinske, projektne vlade. V SAB pa so pojasnili, da so k premisleku o oblikovanju projektne vlade za sprejetje sprememb volilne zakonodaje povabili vse parlamentarne stranke, razen SDS.

Janša je potezo SAB pospremil z besedami, da je »v Sloveniji očitno vse mogoče«. »Vlado, ki jo je oblikovala stranka s komaj 13 poslanci, smo že imeli. Zdaj se očitno tega loteva stranka, ki jih ima pol manj,« je dejal in dodal: »Če si Slovenke in Slovenci želijo še enega takšnega eksperimenta, bomo z veseljem in zanimanjem opazovali, kako se bo končal. Mislim pa, da si tega ne želijo in da so pred nami zelo verjetno četrte predčasne volitve.«

Da je NSi pismo predsednice SAB prejel, je potrdil Matej Tonin, vsebine pisma pa še ni videl in ga ne more komentirati, saj je bil o vabilu ravnokar obveščen, vsebine pa ne pozna. »Mi se bomo z vsemi pogovarjali, nas zanima konkretna vsebina, poslanskih mandatov pa naša stranka ne bo reševala,« je ponovil prvak NSi.

»Na vprašanja, ali bi šel v koalicijo, ki jo bo vodil Janez Janša, v tem trenutku ne morem odgovoriti, novinarji takoj začnete s kadrovskimi vprašanji, pomembna pa bo vsebina,« je dodal. Za potencialno novo vlado je potrebno 46 glasov, da se do njih pride, se je treba dogovoriti za vsebino. Pri vseh pogovorih bodo vztrajali, da se najprej konkretno dogovori, katere stvari bi realizirali.

Politične stranke medtem z nestrpnostjo čakajo še na rezultate javnomnenjskih anket, ki bodo že upoštevale tudi dejstvo padca vlade, poleg tega pa se konkretni pogovori, na katerih bodo pretehtali možnost nastanka nove koalicije in določili projekte, ki jo bodo morebiti povezali, sploh še niso začeli.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine