Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Slovenskega premiera očitki v Strasbourgu niso razburili

Razprava v evropskem parlamentu je bila mirna, a bilo je tudi veliko očitkov, povezanih z napadi na tisk, sodnike in tožilce.
Predsednik slovenske vlade se je v evropskem parlamentu izognil zakonodajnim ciljem predsedovanja svetu EU, ki bi na koncu leta lahko pomenili dosežek. FOTO: Christian Hartmann/AFP
Predsednik slovenske vlade se je v evropskem parlamentu izognil zakonodajnim ciljem predsedovanja svetu EU, ki bi na koncu leta lahko pomenili dosežek. FOTO: Christian Hartmann/AFP
6. 7. 2021 | 22:23
6. 7. 2021 | 22:23
5:22

V nadaljevanju preberite:


Premier Janez Janša je nastop pred evropskim parlamentom izkoristil kot še eno priložnost za komentiranje položaja na stari celini. Konkretnim zakonodajnim ciljem predsedovanja svetu EU, ki bi na koncu leta lahko šteli za dosežek, se je izognil.

Tako je bilo predstavljanje načrtov prednostnega dela med polletnim predsedovanjem bolj rutinsko: odpornost na krize, varna Evropa, konferenca o prihodnosti Evrope. Glede posledice pandemije je opozoril, da je v prihodnjih mesecih neizogibno povečanje števila okužb z različico delta. Pripraviti bi se morali, da morebitni četrti val ne bi povzročal takšnih težav kot prejšnji, z zapiranjem. »Evropska strategija cepljenja deluje,« je prepričan Janez Janša. Sodržavljane bi po njegovih besedah morali prepričati, da vsakdo, ki se cepi, pripomore k doseganju cilja.

Po drugi strani ima evropska komisija jasne želje, kaj bi se moralo zgoditi do konca leta. Predsednica Ursula von der Leyen je govorila o utrjevanju doseženega v bitki s pandemijo in hitrejšim cepljenjem. Poudarila je negotovost, povezano s širjenjem različice delta. Čim prej naj bi potrdili čim več nacionalnih načrtov za okrevanje. V času slovenskega predsedovanja naj bi začeli razpravo o novih lastnih virih EU. Z njimi naj bi Unija vračala denar, ki si ga je evropska komisija izposodila na kapitalskih trgih za program za okrevanje. Slovenija naj bi v svetu EU začela zakonodajni proces.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine