Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sloveniji 428,4 milijona evrov za pomoč po poplavah

Pet držav bo dobilo več kot milijardo evrov, največ pa naša država.
Pomoč iz solidarnostnega sklada bo krila del stroškov nujnih ukrepov in ukrepov za obnovo, vključno s popravilom poškodovane infrastrukture. FOTO: Jože Suhadolnik
Pomoč iz solidarnostnega sklada bo krila del stroškov nujnih ukrepov in ukrepov za obnovo, vključno s popravilom poškodovane infrastrukture. FOTO: Jože Suhadolnik
27. 8. 2024 | 12:43
27. 8. 2024 | 14:25
2:05

Evropska komisija je predlagala za Slovenijo 428,4 milijona pomoči iz solidarnostnega sklada EU za Slovenijo po lanskih poplavah. Skupno bo za pet držav (še Avstrijo, Francijo, Grčijo in Italijo) zagotovila več kot milijardo evrov. Pomoč za Slovenijo je največja.

Pomoč iz solidarnostnega sklada bo krila del stroškov nujnih ukrepov in ukrepov za obnovo, vključno s popravilom poškodovane infrastrukture, varovanjem kulturne dediščine in čiščenja. Slovenija je lani že dobila 100 milijonov evrov predplačila. Slovenija bo zdaj lahko iz solidarnostnega sklada EU dobila še 328 milijonov evrov za odpravo posledic lanskih poplav.

Komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira je dejala, da pomoč ne zagotavlja le pomoči in kritja nujnih stroškov, temveč državam EU pomaga tudi pri boljši obnovi v okviru izzivov, ki jih prinašajo podnebne spremembe.

Predlog evropske komisije morata odobriti še svet EU in evropski parlament.  

Vlogo za sredstva iz solidarnostnega sklada je ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj oddalo v drugi polovici oktobra 2023, evropska komisija pa jo je kmalu zatem ocenila kot ustrezno, kar je omogočilo omenjeno prvo predplačilo v višini 100 milijonov evrov. Sledil je postopek dodatne preveritve, pri čemer je komisija zaprosila ministrstvo za dodatna pojasnila. Marca so slovenske oblasti posredovale potrebne informacije, kar je evropski komisiji omogočilo boljše razumevanje ocene škode in uporabljene metodologije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine