Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Slovenija voljno v novo kandidaturo

Vlada Janeza Janše prisluhnila želji ZDA, da Slovenija kandidira proti Belorusiji za nestalni sedež v letih 2024 in 2025.
Nestalno članstvo Slovenije v letih 1998 in 1999 je zdaj oddaljen spomin. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Nestalno članstvo Slovenije v letih 1998 in 1999 je zdaj oddaljen spomin. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
20. 12. 2021 | 05:00
5:53

V nadaljevanju preberite:

Vlada Janeza Janše je sprejela sklep, da Slovenija tretjič kandidira za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za obdobje 2024–2025. Kandidaturo, ki je nastala na predlog zunanjega ministrstva, je obravnaval odbor državnega zbora za zunanjo politiko. Slovenija v vzhodnoevropski skupini za članstvo kandidira proti že napovedani kandidaturi Belorusije, volitve pa bodo junija leta 2023.

Po slovenski napovedi kandidature se je odzvala Belorusija, ki je v odzivu zapisala, da Slovenija kandidira po nareku ene od stalnih članic Varnostnega sveta OZN. V diplomatskih krogih so v zadnjem mescu krožile informacije, da zahodne države na čelu z ZDA mrzlično iščejo kandidatko iz vzhodnoevropske regionalne skupine, ki bi kandidirala proti Belorusiji. Ker za kandidaturo niso našli nobene voljne države, se je po prepričevanju ZDA na koncu odzvala vlada Janeza Janše in privolila v kandidaturo.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine