Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Slovenija prepričala z gastronomsko ponudbo

Slovenija si bo z nazivom Evropska gastronomska regija 2021 prizadevala doseči boljšo kakovost življenja v naši regiji, so sporočili z gospodarskega ministrstva. 
Potica. FOTO: Roman Šipić
Potica. FOTO: Roman Šipić
S. S.
20. 7. 2018 | 17:27
20. 7. 2018 | 17:35
3:29
Slovenija je nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021. »Slovenija nas je navdušila s svojimi gastronomskimi presežki ter zavezo k trajnostnemu razvoju in z izvedbo vseh aktivnosti v zvezi z njim. Proizvodnja hrane je na visokem kakovostnem nivoju, prav tako sta nas navdušila izjemna ponos in strast vseh, s katerimi smo se srečali, ki ju kažejo pri spoštljivem ravnanju z okoljem.  Na nas so pustili velik vtis tudi številni sodelujoči deležniki, ki so se povezali v projekt v prizadevanju, da postane Slovenija svetovno znana zelena država na področju gastronomije, trajnostnega turizma, izobraževanj o prehrani in kakovostne preskrbe s hrano,« je, kot so sporočili z gospodarskega ministrstva povedala Diane Dodd v imenu strokovne komisije Evropske gastronomske regije. 

Strokovna komisija je Slovenijo obiskala med 17. in 20. julijem, ko je preverjala gastronomsko ponudbo naše dežele. Uradni naziv bo Sloveniji podeljen na slovesnosti, ki bo v okviru Evropskega tedna regij in mest potekala 8. oktobra v Bruslju, so pojasnili na ministrstvu. 
 
Različne Okuse Slovenije so spoznavali pri kuharskih mojstrih Luku Jezeršku z Dvora Jezeršek 1768,  Urošu Štefelinu iz Vile Podvin, Luki Koširju iz Gostišča Grič in Igorju Jagodicu iz Restavracije Strelec, medtem ko jim je vinsko ponudbo Slovenije predstavila Mira Šemič, sommelierka, diplomantka 4. stopnje WSET London, vinska akademičarka in direktorica kulinaričnega vodnika Gault & Millau Slovenija. 

Na Bledu so se seznanili s  pripravo potice, okušali doma pridelane dobrote turistične kmetije Mulej, znane po sodobnem načinu pridelave mleka, in si ogledali trajnostno usmerjeno ponudbo Garden Villagea Bled, prvega glampinga na svetu, ki je pred kratkim prejel šest zvezdic znamke World of Glamping. V Lukovici so obiskali sadovnjak in Čebelarski center Slovenije, v Mariboru pa Višjo šolo za gostinstvo in turizem, kjer so jim pripravili pokušino prigrizkov z mesno slanino avtohtonega krškopoljskega črnega pasastega prašiča. V Planici nad Framom so spoznali ponudbo iz domače kuhinje Barbare Štern s turistične kmetije Pri Kovačniku, v vinski kleti Zlati grič v Slovenskih Konjicah pa vrhunskih vin. V Ljubljani so si ogledali trgovinico Dobrote Dolenjske in obiskali tržnico s prireditvijo Odprta kuhna, so našteli na ministrstvu. 

»Slovenija si bo z nazivom Evropska gastronomska regija 2021 prizadevala doseči boljšo kakovost življenja v naši regiji, in sicer s poudarjanjem edinstvene kulinarične kulture, izobraževanji za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbujanjem inovativnosti v gastronomiji,« so poudarili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Častni pokrovitelj projekta Slovenija Evropska gastronomska regija 2021 je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Ambasadorji so: Janez Bogataj, Ana Roš, Mira Šemić in Luka Košir. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine