Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sledi: zadržanje ali žreb?

Spisana pobuda za ustavno presojo novele zakona o RTV Slovenija, ki je danes začel veljati.
Sama zmaga na referendumu še ne pomeni, da ustavni sodniki ne bodo preverili ustavnosti novele. FOTO: Črt Piksi/Delo
Sama zmaga na referendumu še ne pomeni, da ustavni sodniki ne bodo preverili ustavnosti novele. FOTO: Črt Piksi/Delo
28. 12. 2022 | 05:00
2:35

Skladno z napovedjo, da se bo na prvi dan uveljavitve obrnil na ustavno sodišče, je danes ob 14. uri novinarsko konferenco ob vložitvi pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija sklical prvi podpisani pod njo Peter Gregorčič, predsednik programskega sveta, ki mu je tako kot tudi nadzornemu svetu in vodstvu RTV Slovenija danes prenehal mandat.

Do konstituiranja novega manjšega sveta bosta tako programski kot nadzorni svet nadaljevala delo, medtem ko generalno vodstvo, ki je, milo rečeno, v vojni z zaposlenimi, do nadaljnjega opravlja le še tekoče posle.

Vsaj tako predvideva novela, ki pa jo bo Gregorčič s pobudo poskušal izpodbijati, tudi ker jo je vlada Roberta Goloba v državni zbor poslala po nujnem postopku, ki je rezerviran za preprečevanje težko popravljivih posledic za delovanje države. Matej Avbelj, avtor pobude, je novi zakon označil za očitno protiustaven.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je že navedla, da pobudo razume kot še en zavlačevalni manever vodstva zavoda, a je tudi dodala, da gre za demokratični postopek, ki ga na ministrstvu spoštujejo in ga bodo tudi upoštevali.

Če ustavno sodišče ne bo zadržalo novele, bo najprej na potezi nova predsednica Nataša Pirc Musar. S predstavniki ministrstva za kulturo se bo predvidoma sestala jutri.
Če ustavno sodišče ne bo zadržalo novele, bo najprej na potezi nova predsednica Nataša Pirc Musar. S predstavniki ministrstva za kulturo se bo predvidoma sestala jutri.
A bolj ključno je, kako bodo vsebino pobude razumeli ustavni sodniki in ali bodo, preden bodo sprejeli odločitev, izvrševanje novele začasno zadržali. V prihodnjih osmih dneh bo morala skladno s spremembami nova predsednica republike Nataša Pirc Musar opraviti žreb, katerih devet članov sveta se imenuje za dve leti oziroma katerih osem za štiri leta. Z njo se bodo na to temo predstavniki ministrstva za kulturo sestali že jutri.

Šele nato se bodo lahko začeli še ne povsem dodelani postopki za izbiro 17 novih članov sveta, ki bo konstituiran, ko bodo v uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju oziroma izvolitvi večine vseh članov sveta. To pomeni, da bi lahko tudi v primeru zapleta pri imenovanju enega ali dveh članov svet že nastopil mandat in nato v 15 dneh po konstituiranju izvedel tudi razpis za novo upravo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine