Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Slab informacijski sistem »odžira« milijone?

Črpanje denarja iz blagajne EU prepočasno.
Minister je tudi pred sejo vlade zatrdil, da obžaluje svojo napako. FOTO: Arhiv Dela
Minister je tudi pred sejo vlade zatrdil, da obžaluje svojo napako. FOTO: Arhiv Dela
9. 11. 2018 | 16:41
12. 11. 2018 | 12:40
4:20
Ljubljana - Počrpanih le okoli deset odstotkov od dobrih treh milijard evrov razpoložljivih evropskih sredstev v programskem obdobju 2014-2020 je za poslance največje opozicijske stranke SDS razlog za alarm, zato vladi predlagajo, naj pripravi načrt za pospešeno črpanje denarja iz evropske blagajne.

O problematiki črpanja evropskih sredstev je pred dnevi razglabljal odbor državnega zbora (DZ) za zadeve EU, danes pa so o tem podrobno razpravljali na izredni seji DZ. Ker so lokalne volitve pred vrati, so bili predlagatelji tarča očitkov, da je zahteva po izredni seji DZ predvolilna poteza in da gre le za nabiranje političnih točk. Vendar so takšne očitke zanikali, saj da so o tem večkrat opozarjali tudi v času vlade Mira Cerarja.

Marko Bandelli je že na zaslišanju kot kandidat za ministra za strateške projekte in kohezijo izpostavil, da bi bilo treba črpanje evropskih sredstev izboljšati. Poslanci opozicije so ga spomnili, da je že takrat izpostavljal, da bo prvi dan ministrovanja začel z ukrepi za boljše črpanje evropskega denarja.



Glede informacijskega sistema je Bandelli včeraj dejal, da ne drži, da ta ni primeren, ampak je problem zaradi dodatnih potrebnih vnosov. Dodal je, da so še nekatere napake, a jih odpravljajo. »Verjamem, da bo v kratkem začel na polno delovati. Na tem delam tudi osebno.« Bandelli se sicer strinja, naj vlada v 30 dneh pripravi pripravi sklep z načrti za pospešitev črpanja.
 

Prepotreben občinski denar


Evropska sredstva so za občine večkrat ključnega pomena za razvoj in investicije v infrastrukturo, saj jim državna povprečnina in pobrane občinske dajatve večkrat ne omogočajo izvedbo zastavljenih projektov, predvsem dražjih in obširnejših.
Bandelli se sicer strinja, da bi morala biti Slovenija pri črpanju sredstev učinkovitejša, kot glavni vzrok za težave je vnovič izpostavil novi informacijski sistem službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Če predlagatelji po eni strani pričakujejo takojšen načrt za pospešitev črpanja, pa je bilo v razpravi v DZ slišati nemalo kritik na nekdanjo vlado. Alenka Jeraj iz SDS jim je očitala, da so odpustili kup ljudi, ki so bili posebej usposobljeni za delo na tovrstnem področju, izpostavila pa, da so prav si odpuščeni na delovnem in socialnem sodišču dobili sodni spor.

Minister Marko Bandelli je moral včeraj pojasnjevati ukrepe za izboljšanje črpanja evropskih sredstev. FOTO: Jože Suhadolnik
Minister Marko Bandelli je moral včeraj pojasnjevati ukrepe za izboljšanje črpanja evropskih sredstev. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Od modrih luči do spornega pisma


Tudi današnja razprava v DZ je minila v luči neprimernega pisma ministra Bandellija, ki ga je septembra poslal županskemu kandidatu v občini Komen Eriku Modicu. V njem je bil Bandelli kritičen do Modičevih potez, pri čemer mu je navrgel, da že ve, kaj pomeni nepodpora dveh resorjev, ki ju vodi Stranka Alenke Bratušek (SAB).

Vsebina pisma razkriva, da je Modica opozoril, da imajo njegove poteze lahko vpliv pri črpanju evropskega denarja, o katerem odločata ministrstvi pod okriljem SAB. Med drugim je namreč zapisal: »Pa sam veš pomen ne podpore dveh pomembnih resorjev kot kohezija, EU sredstva za regionalni razvoj in predvsem infrastrukture.« Ministrstvo za infrastrukturo namreč vodi Alenka Bratušek.

Minister je tudi pred sejo vlade zatrdil, da obžaluje svojo napako. »Zavedam se, da sem pred dvema mesecema naredil hudo napako. Rad bi vam povedal, da je za tem pisanjem seveda zapleteno ozadje, a kljub temu vem, da moj zapis ni bil primeren, zaradi česar mi je resnično žal,« je dejal.

Ni pa to edini Bandellijev spodrsljaj v kratkem času. Pred tedni je namreč v javnost prišlo, da je s službenim vozilom po avtocesti vozil z modrimi lučmi, ker se mu je mudilo na kongres občin in tekmovanje osnovnošolskih otrok. Takrat je to svojevrstno pojasnil, saj da »po zakonu lahko počne, kar hoče«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine