Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Sloveniji grozi amnestija za goljufije z evropskimi sredstvi

Glavna tožilka Laura Kövesi je skladno z uredbo o pogojevanju izplačil iz proračuna EU s svojimi skrbmi že seznanila evropsko komisijo.
Evropska glavna tožilka Laura Kövesi je prepričana, da razvoj dogodkov »priča o jasni in vztrajni nameri oviranja učinkovitosti kazenskega pregon primerov goljufij v Sloveniji, vključno z davčnimi prevarami, davčnim utajami in korupcijo«. FOTO: Leon Vidic/Delo
Evropska glavna tožilka Laura Kövesi je prepričana, da razvoj dogodkov »priča o jasni in vztrajni nameri oviranja učinkovitosti kazenskega pregon primerov goljufij v Sloveniji, vključno z davčnimi prevarami, davčnim utajami in korupcijo«. FOTO: Leon Vidic/Delo
27. 1. 2022 | 15:26
27. 1. 2022 | 20:35
2:48

Evropsko tožilstvo (EPPO) opozarja, da bi slovenski tožilci v primeru sprejetja predlaganih sprememb kazenskega zakonika za veliko večino kaznivih dejanj, ki so v njihovi pristojnosti, imeli veliko manj časa za preiskave. Zato v vseh primerih ne bi mogli ustrezno preiskovati, številne odprte primere pa bi morali takoj in dokončno zapreti, so sporočili EPPO.

»To bi v okviru sedanjega kazenskega postopka v praksi predstavljalo de facto amnestijo za številne primere goljufije v škodo proračuna EU v Sloveniji,« so dodali. Glavna tožilka Laura Kövesi in njena dva namestnika so se danes na sedežu EPPO v Luxembourgu o tej temi pogovarjali s slovenskim generalnim tožilcem Dragom Šketo.

image_alt
Šlo je za sabotažo od znotraj

Kövesijeva je opozorila, da bi spremembe lahko imele negativen učinek tudi na preiskave in pregon v drugih državah članicah v primerih, kadar bi kakšni ukrepi za pomoč morali biti izpeljani v Sloveniji. Razvoj dogodkov v njenih očeh »priča o jasni in vztrajni nameri oviranja učinkovitosti kazenskega pregona primerov goljufij v Sloveniji, vključno z davčnimi prevarami, davčnim utajami in korupcijo«.

Zaradi tega je obvestila evropsko komisijo skladno z evropsko uredbo o režimu pogojevanja evropskih sredstev za zaščito proračuna EU, ki velja od 1. januarja lani. Med drugim predvideva zamrznitev izplačil v primeru kršitev načela vladavine prava EU. Eden od virov za ugotavljanje kršitev načela vladavine prava so informacije EPPO.

Pogovori so sicer še potekali o proračunskih omejitvah in ustavitvi imenovanj na tožilske funkcije v Sloveniji.

Premier Janez Janša se je odzval, da predloga, ki ga je vložila SNS, na seji državnega zbora, ki se bo začela v ponedeljek, koalicija ne bo podprla. To sta NSi in Konkretno sporočili že v torek. Zakaj so ga podprli na seji pravosodnega odbora kljub nasprotovanju vse stroke in pravosodnega ministrstva, niso jasno obrazložili. V opoziciji napovedujejo, da se bodo v primeru, da bodo spremembe vseeno sprejete, pridružili h zbranju podpisov za referendum, ki so ga napovedali v Institutu 8. marec.

FOTO:Delo
FOTO:Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine