Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Alfred Draščič ni več direktor Marjetice Koper

Nadzorniki razrešili direktorja komunalnega podjetja, v katerem so napovedali stavko. Sindikat in vodstvo podjetja jutri za skupno mizo.
Marjetica Koper v primeru stavke ne bo odvažala smeti, razen iz javnih ustanov kot so šole, vrtci in zdravstveni domovi. FOTO: Igor Modic/Delo
Marjetica Koper v primeru stavke ne bo odvažala smeti, razen iz javnih ustanov kot so šole, vrtci in zdravstveni domovi. FOTO: Igor Modic/Delo
STA
19. 2. 2020 | 19:30
19. 2. 2020 | 20:14
2:27
Nadzorniki komunalnega podjetja Marjetica Koper, katere zaposleni so za 25. februar napovedali začetek stavke, so na današnji seji iz nekrivdnih razlogov razrešili direktorja podjetja Alfreda Draščiča.

Vodenje podjetja začasno prevzema prvi nadzornik Davor Briševac, ki se bo o stavkovnih zahtevah jutri sestal s predstavniki delavcev. Več v družbi za zdaj niso povedali, izjavo za javnost so napovedali za jutri.



Prva naloga novega začasnega direktorja občinskega komunalnega podjetja, ki zaposluje 230 ljudi, bo z delavci doseči dogovor za izognitev stavki. Za jutri zgodaj popoldne je tako sklican prvi usklajevalni sestanek s predstavniki zaposlenih, tako da bo očitno v družbi vendarle stekel socialni dialog, katerega odsotnost so delavci očitali Draščiču.

Delavci Marjetice Koper, ki med drugim zahtevajo višje plače, so za 25. februar napovedali stavko. Predsednik sindikata v Marjetici Koper Žarko Pejčić, ki je v uvodnem delu seje nadzornikov predstavil poglede zaposlenih, sicer ni želel komentirati dogajanja na njej.
 

Dialog za izognitev stavki


Pejčić in Irena Jaklič Valenti iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije sta za STA povedala, da je za četrtek zgodaj popoldne sklican usklajevalni sestanek z vodstvom. Udeležbo na njem so zaposleni potrdili, tako da bo očitno v družbi vendarle stekel dialog za izognitev stavki.

Delavci sicer pričakujejo dvig osnovnih plač, sklenitev kolektivnega nezgodnega zavarovanja in plačilo nadomestila plače za čas stavke. Draščič je prepričan, da bi zahtevani dvig plač za 3,65 odstotka družbo pahnil v izgubo.

Stavka, napovedana za 25. februar, bo sicer trajala do izpolnitve delavskih zahtev. Med njo naj bi opravljali le nujen obseg del, kar se nanaša na kanalizacijsko in pogrebno službo, odvoz smeti pa bi izvajali le pri javnih ustanovah, kot so šole, vrtci, domovi za ostarele in zdravstveni domovi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine