Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Severovzhod države prehaja močnejša nevihtna celica

Reke v severnem delu Slovenije imajo še vedno velik pretok. Ponoči in v soboto dopoldne bo večina rek upadala, zmerno bosta naraščali Mura in Drava.
FOTO: Foto Občina Tolmin
FOTO: Foto Občina Tolmin
STA
27. 9. 2024 | 20:41
27. 9. 2024 | 21:02
3:30

V severozahodni Sloveniji se je zvečer obnovila močnejša nevihtna celica, ki se pomika proti severovzhodu, je sporočila Agencija RS za okolje (Arso).

Reke v severni polovici Slovenije imajo še vedno velike pretoke, razliva se Soča v zgornjem toku in Sava Bohinjka v Bodeščah. Pritoki Soče, ki so se dopoldan razlivali, upadajo, Soča v Kršovcu pa je znova nekoliko narasla. Tudi gladina Bohinjskega jezera še vedno narašča. Pretoki ostalih rek se zmanjšujejo, še navaja Arso.

Na območju občine Bovec je voda tekom dneva zalila vsaj štiri kleti. V kraju Prilesje v občini Kanal ob Soči pa je Soča poplavila krajevno cesto, ki so jo gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kanal zapri in postavili ustrezno prometno signalizacijo, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Ponoči in v soboto dopoldne bo večina rek po državi upadala, zmerno pa bosta naraščali Mura in Drava. Popoldne in zvečer bodo ponovno narasle reke v večjem delu države. Ob močnejših krajevnih nalivih lahko zlasti v zahodni in jugozahodni Sloveniji hitro narastejo hudourniški vodotoki, navaja Arso.

Danes bo ob večerni plimi gladina morja dodatno povišana, še opozarjajo.

V četrtek in danes je na severozahodu države, torej na območju Posočja in v delih Gorenjske, še posebej na Bohinjskem, padlo zelo veliko dežja. 24-urna akumulacija padavin je dosegla od približno 100 litrov na kvadratni meter pa do blizu 400 litrov.

Tak primer je po pisanju portala Meteoinfo, ki se sklicuje na zadnje podatka Arsa, Vogel. Tam je bil tako po navedbah portala nekaj pred 19. uro dosežen nov slovenski padavinski rekord, saj je v 24 urah padlo 378 litrov dežja na kvadratni meter, kar je siceršnja celotna povprečna mesečna količina. Prejšnji slovenski padavinski rekord je bil zabeležen lani, ko je prav tako na Voglu med 22. in 23. septembrom padlo 365 litrov dežja na kvadratni meter.

Skupno je v trenutnem padavinskem dogodku na Voglu v zadnjih dveh dneh padlo že več kot 450 litrov dežja na kvadratni meter. To je več kot na drugem koncu Slovenije, v Prekmurju, običajno pade v pol leta, so za primerjavo zapisali na omenjenem portalu.

V soboto bo sprva na zahodu in jugu še nekaj jasnine, čez dan se bo pooblačilo. Sredi dneva se bodo v severni Sloveniji začele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo popoldne razširile nad večji del države. Na Primorskem bo možna tudi kakšna nevihta. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem proti večeru zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 23 stopinj. Popoldne se bo občutno ohladilo, poroča Arso.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine