Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Drugi val podaljšuje okrevanje v sredino leta 2021

Protikoronski paketi so uspešni, to kažejo boljše bonitetne ocene za Slovenijo.
Vlada je potrdila nov paket za premostitev krize. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vlada je potrdila nov paket za premostitev krize. FOTO: Leon Vidic/Delo
11. 11. 2020 | 10:55
11. 11. 2020 | 14:57
6:21
Vlada je včeraj potrdila šesti protikoronski paket. Minister za finance Andrej Šircelj je opozoril, da smo imeli zaradi paketov oktobra manj brezposelnih kot maja, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je napovedal že sedmi paket. Strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar pa je opozoril na težke razmere na vzhodu države.

Vladni govorec Jelko Kacin je začel s podatki. Zaradi spremenjenega načina testiranja, ko morajo na test tudi družinski člani tistih v karanteni, so vzeli 7550 testov, pri tem pa potrdili 2217 okužb. Pomurje bo prevzelo prvenstvo po okužbah od Gorenjske, je napovedal Kacin. V bolnišnicah je bilo včeraj 21 ljudi več kot prej. Številka na novo sprejetih sicer pada od 3. novembra, povečuje pa se število odpuščenih iz bolnišnic. 202 bolnika sta potrebovala intenzivno nego, umrlo je 40 ljudi, kar je največ od začetka epidemije.


Ciljana pomoč


Šircelj je dejal, da je PKP6 v teh razmerah nujen, saj se razmere v gospodarstvu z zdravstveno krizo slabšajo. Ukrepi v prvih paketih so učinkoviti in uspešni, je ocenil Šircelj, in povedal, da je bilo maja brezposelnih dobrih 90.000 ljudi, oktobra pa 83.000. Podatki za Slovenijo so boljši kot za večino EU, bonitetne agencije višajo ocene, zato se Slovenija ceneje zadolžuje.



Drugi val podaljšuje okrevanje v sredino leta 2021, šele cepivo bo odpravilo krizo, meni Šircelj. Posebej prizadeti sektorji dobijo največ pomoči. Spreminja se poroštvena shema, z deset na 25 odstotkov prihodkov. Sedanja poroštvena shema ni zelo uspešna, saj je finančno stanje podjetij in prebivalstva še dobro, banke pa so dajale posojila brez poroštva.

Odlog plačila davkov in prispevkov je še mogoč, do dveh let. Ostaja možnost uvoza opreme brez davka. »Želimo ohraniti delovna mesta, želimo ohraniti gospodarstvo na ravni, da bo lahko po krizi delalo s polno paro,« pravi Šircelj. Napovedal je, da bodo sledili proračunski ukrepi.

»Še malo potrpljenja in upoštevanja ukrepov,« je pozval še Počivalšek in napovedal, da se bodo takoj lotili priprave sedmega paketa. Konkretne rešitve so usmerjene v delovnointenzivne panoge, kot so turizem in industrija srečanj. Podjetja bodo lahko dobila pomoč za pokrivanje fiksnih stroškov od 1. oktobra do novega leta, če so jim prihodki upadli za vsaj 40 odstotkov glede na lani. Podjetja bodo dobila do 1,23 odstotka letne prodaje. Upravičenci do novega leta dajo vlogo na Furs. Ukrep pokrivanja fiksnih stroškov zajema najemnine, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in tudi stroške energije.

image_alt
Kakšne ukrepe prinaša šesti protikoronski paket


Vlada je določila pravila virtualnih skupščin podjetij in potrjevanje prisotnih. Odlog poplačila posojil je mogoč do sredine 2012. Počivalšek je prepričan, da bodo ti ukrepi omogočili gospodarstvu, da bo prihodnje leto uspešno okrevalo. Napovedal je, da bodo v novih paketih zajeli še tiste, ki jih v prejšnjih niso. Pri tem bodo tesno sodelovali z obema zbornicama in tudi sindikati. Počivalšek zavrača, da bi kateremu od partnerjev dajali prednost.

Slovensko gospodarstvo se mora prestrukturirati iz trženja mišic v trženje možganov, pravi Počivalšek, vendar je zdaj kriza in je treba pomagati vsem. Za industrijo srečanj bodo, če še kaj manjka, novo pomoč predvideli v sedmem paketu. O frizerskih salonih in podobnih dejavnostih pa je Počivalšek dejal, da je zdravje prvo in da moramo najprej doseči, da upade število okužb.

PKP6 bo težak približno milijardo evrov, največ pa bo šlo za pokrivanje fiksnih stroškov podjetij, ki ne morejo poslovati, je še povedal Počivalšek. Temelje za odločitve, je poudaril, dobijo v številkah o poslovanju podjetij in o virih okužb.

Na vprašanje, koliko gostinskih in nastanitvenih podjetij je nehalo poslovati, je Počivalšek odgovoril, da so zdaj zaprti vsi gostinski lokali, razen dostave, ne ve pa, koliko jih ne bo več odprlo vrat. Že v petem paketu je vlada podaljšala možnost uporabe vavčerjev, je še povedal Počivalšek, ne ve pa natančno, kaj bo z njimi prihodnje leto.
 

Nove omejitve


Jutri bo seja vlade in na njej naj bi odločali tudi o pobudi ministra za zdravje Tomaža Gantarja za zaostritev ukrepov. »To je zdravstvena in gospodarska kriza, zato je treba sprejemati kompromise. Pomoč je ohranila večino podjetij, a razmere še niso dobre, preživetje gospodarstva je pomembno, čeprav je zdaj prvo zdravje,« odgovarja Počivalšek.


Težave na vzhodu države


V vzhodnem delu države so polne skoraj vse postelje, je povedal Kacin in dodal, da so novi prostori v Ljubljani zelo koristni, med drugim je rodilo tudi 17 nosečnic s covidom.

Grabar je opozoril na zelo težke razmere na njihovem območju. »Doslej nam je uspelo pokriti vse potrebe po pomoči,« je dejal Grabar in povedal, da imajo 144 pozitivnih bolnikov, še 23 jih je v enoti intenzivne nege. Že štiri tedne ne morejo sprejeti nobenega bolnika več, zato je dobrodošla vsaka pomoč drugih bolnišnic. V zadnjih desetih dneh jim je tako uspelo premestiti 18 bolnikov. Zavedanje, da ta možnost obstaja, je veliko vredno, vseh bolnikov pa se ne da premeščati.

Od začetka jesenskega vala se je okužilo več kot 160 zaposlenih, skupaj pa sta iz delovnega procesa izločena 202 sodelavca. Od prvih okuženih se je 30 zaposlenih že vrnilo. Grabar opaža tudi izredno solidarnost med sodelavci, imajo pa tudi nekaj pomoči od drugod.

»Ljudje naj res premislijo pred vsakim stikom,« je pozval Grabar in prosil, da vsi upoštevajo ukrepe, tudi ob martinovanju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine