Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Se Hrastničanom vendar nasmiha nov dom?

Po obisku doma starejših so bili po pogovorih z ministroma v Hrastniku zadovoljni - neuradno je kriva tiha obljuba novogradnje.
Za 128 hrastniških oskrbovancev zdaj skrbi dobrih šestdeset zaposlenih, v naslednjih dneh se jim obeta še dodatna pomoč. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Za 128 hrastniških oskrbovancev zdaj skrbi dobrih šestdeset zaposlenih, v naslednjih dneh se jim obeta še dodatna pomoč. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
23. 7. 2020 | 21:13
23. 7. 2020 | 21:23
8:24
Država bo v naslednjih dveh letih za dodatne zaposlitve v domovih starejših zagotovila 30 milijonov evrov, koalicijske stranke pa obljubljajo, da bodo z javnimi sredstvi zgradile pet novih domov. Ali bo med njimi tudi Hrastnik, minister za delo Janez Cigler Kralj, ki je danes obiskal Hrastnik, ni mogel z gotovostjo potrditi. Glede na to, da so bili po pogovorih z njim in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem v Hrastniku zadovoljni, je neuradno »kriva« tiha obljuba, da se jim v naslednjih letih vendar nasmiha novogradnja.

Uradno je minister Gantar na vprašanje, kako to, da je po obisku v domu starejših več kot očitno omilil obtožbe, ki jih je v zadnjih dneh izrekel na rovaš slabega vodenja doma, neupoštevanja protokolov in celo, da bi morali dom zaradi kadrovskih stisk zapreti že davno pred epidemijo, za Delo pojasnil: »Napake so bile, ne moremo jih zanikati, čeprav ne s slabim namenom, temveč zaradi pomanjkanja izkušenj.

Kadrovske in prostorske možnosti so v Hrastniku in še v številnih domovih res slabe. Od tu tudi moja kritika, da dom ne bi smel delovati. A naj bo ta primer v poduk vsem drugim.« Kot pravi minister, je moral tudi on doslej velikokrat poslušati neupravičene očitke iz domov, da ni navodil, ni pomoči … Ekipe epidemiologov in zdravnikov so se pravočasno odzvale, zatrjuje. Res pa je, da nadomeščanja delavcev, ki morajo skrbeti za osnovne potrebe oskrbovancev, ne more kriti zdravstvo. Za to je treba kadrovsko okrepiti socialno oskrbo. Ministra jezi, kot pravi, tudi Skupnost socialnih zavodov, ki nenehno zavrača, da je to njihovo delo, hkrati pa ima na rovaš zdravstva letos na voljo 160 milijonov evrov: »Če imajo zdravstveno nego financirano, naj tudi bo na ustreznem nivoju.«

Marko Funkl, župan občine Hrastnik, Drago Kopušar, direktor Doma starejših Hrastnik, Tomaž Gantar, minister za zdravje Republike Slovenije, in Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Marko Funkl, župan občine Hrastnik, Drago Kopušar, direktor Doma starejših Hrastnik, Tomaž Gantar, minister za zdravje Republike Slovenije, in Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Kljub temu, da se število okužb s korona virusom v Hrastniku in tamkajšnjem domu starejših še ni povsem umirilo – v zadnjih dneh so v občini beležili štiri nove okužbe, skupaj jih je prek petdeset, od teh je v domu okuženih 39 ljudi –, pa država tega zasavskega mesta z okrog deset tisoč prebivalci ne bo izolirala. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zanikali, da bi to možnost sploh tehtali.
 

Minister vzel besedo nazaj, a je še jezen


Ure pred sestankom z ministroma za delo Janezom Ciglerjem Kraljem in za zdravje Tomažem Gantarjem so minile precej napeto. V Hrastniku so pričakovali pogrom, a nazadnje je tudi minister Gantar precej spravljivo zapustil občino in dom starejših. Kot je dejal, »nas je vse skupaj dohitela dediščina nevlaganja v sisteme zdravstva in socialnega varstva, ki jo vsi plačujemo, zato je krivdo težko zvaliti vedno le na enega«.

Marko Funkl, župan občine Hrastnik, med sestankom in obiskom Doma starejših Hrastnik. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Marko Funkl, župan občine Hrastnik, med sestankom in obiskom Doma starejših Hrastnik. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Hrastniški župan Marko Funkl je želel z ministroma razčistili nekaj najbolj spornih zadev zadnjih dni. Prva so javno izrečeni očitki ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da v Hrastniku ne poznajo oziroma ne upoštevajo protokolov v zvezi z zajezitvijo širjenja korona virusa, druga pa, da bi morali njihov dom zaradi kadrovskih stisk zapreti že davno pred epidemijo.

Hrastničani so ministru zamerili, da je potreboval enajst dni, da se je začel z njimi o neprimerni lokaciji doma – preurejen je iz objekta dijaškega doma – in o kadrovskih težavah v domu starejših, s katerimi je država seznanjena že skoraj desetletje, pogovarjati v času, ko v svojih vrstah in vrstah zaposlenih doma preštevajo vsak dan več okuženih in obolelih. V Hrastniku so tudi prepričani, da minister v ponesrečenem času problematizira to, ali direktorji domov za starejše berejo protokole in sejih držijo – ob tem ko je občina več kot teden dni državo prosila za pomoč in za dodatne kadre.

Preberite še: Hrastniške obolele prevzeli v bolnišnici Šempeter

Občina Hrastnik ima po besedah župana Marka Funkla že odkupljeno zemljišče za nov dom, na pripombe države so spremenili tudi že dokumentacijo za izvedbo projekta, naredili so idejno zasnovo – delno na svoje, delno na stroške doma. »Dokumentacija je pripravljena, le v roke naj jo vzamejo. Tudi v OPPN je dom že predviden. Delati ga lahko začnemo, takoj ko bo denar.« Tega pa za zdaj še ni od nikoder, so le obljube, da bo …

Sicer pa je minister Gantar za <em>Delo </em>še dejal, da je moral tudi on doslej velikokrat poslušati neupravičene očitke iz domov, da ni navodil, ni pomoči.   FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Sicer pa je minister Gantar za Delo še dejal, da je moral tudi on doslej velikokrat poslušati neupravičene očitke iz domov, da ni navodil, ni pomoči.   FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Za 128 hrastniških oskrbovancev zdaj skrbi dobrih šestdeset zaposlenih, v naslednjih dneh se jim obeta še dodatna pomoč trinajstih oseb iz vseh koncev države: prostovoljci, študentka prek študentskega servisa, pa delavci iz domov v Metliki, Topolšici, na Ptuju, v Tisju, iz bolnišnice v Trbovljah, na pomoč prihaja tudi osebje iz Zdravstvenega doma Hrastnik, žezdaj pri urejanju con v domu pomaga hrastniška Civilna zaščita, dogovarjajo pa se tudi za sodelovanje prek Slovenske filantropije.

Na prenizke standarde in premalo vlaganj v domove za starejše občane je opozoril tudi minister za delo Janez Cigler Kralj. Poudaril je, da je treba tiste, ki so okuženi, umaknati v bolnišnice, tudi če nimajo simptomov okužbe, saj s tem domovom omogočijo možnost za reorganizacijo prostorov in vzpostavitev različnih con. Sedem hrastniških obolelih je tako nameščenih v bolnišnici Šempeter pri Novi Gorici.

Sicer pa je minister Gantar za Delo še dejal, da je moral tudi on doslej velikokrat poslušati neupravičene očitke iz domov, da ni navodil, ni pomoči … Ekipe epidemiologov in zdravnikov so se pravočasno odzvale, zatrjuje. Res pa je, da nadomeščanja delavcev, ki morajo skrbeti za osnovne potrebe oskrbovancev, ne more kriti zdravstvo. Za to je treba kadrovsko okrepiti socialno oskrbo. Ministra jezi, kot pravi, tudi Skupnost socialnih zavodov, ki nenehno zavrača, da je to njihovo področje, hkrati pa ima na rovaš zdravstva letos na voljo 160 milijonov evrov. »Če imajo zdravstveno nego financirano, naj tudi bo na ustreznem nivoju,« je pribil.

V zadnjih dneh so v občini Hrastnik beležili štiri nove okužbe, skupaj že okrog petdeset, od teh je v domu okuženih 39 ljudi.

Na kritiko ministra Gantarja so se odzvali tudi na Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Dobršen del krivde za nastali položaj v državi in za stisko domov za starejše je namreč minister zvalil na Skupnost kot strokovno združenje izvajalcev institucionalnega varstva. Minister se odgovoru na vprašanje o predpisani obvezni osamitvi obolelih s koronavirusno boleznijo 19 v pooblaščenih zdravstvenih zavodih po trditvah Skupnosti vztrajno izmika rekoč, da so v bolnišnico napoteni vsi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Zahteve Skupnosti se namreč nanašajo na poseben ukrep za preprečevanje in obvladovanje navedene nalezljive bolezni, to je na obvezno popolno osamitev (izolacijo) bolnika, ki se mora v skladu z vladnim sklepom o uporabi ukrepov izvajati v pooblaščenem zdravstvenem zavodu, kar pa domovi za starejše niso. Skupnost ne pričakuje in ne zahteva bolnišničnega zdravljenja za vse stanovalke in stanovalce s koronavirusno boleznijo 19, temveč njihovo popolno osamitev izven domov, kot to predpisuje zakonodaja.

Skupnost kot neutemeljeno zavrača tudi ministrovo trditev, da so bili pripravljeni vsi protokoli za ravnanje ob pojavu korona virusa v domovih za starejše, saj je delovna skupina, ki je bila ustanovljena pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter je zadolžena za njihovo pripravo, doslej opravila dva sestanka in dela še ni zaključila.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine