Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Še brez jasnih utemeljitev o razlogih za razrešitev

Generalni direktor Igor Kadunc še vedno čaka na utemeljitev nadzornega sveta, ki predlaga njegovo razrešitev. Neuradno bo pripravljena v nekaj dneh. O njegovi predčasni razrešitvi bodo tako glasovali že na naslednji seji programskega sveta.
Generalni direktor Igor Kadunc je doslej uspešno odbil vse napade. FOTO: Blažž Samec/Delo
Generalni direktor Igor Kadunc je doslej uspešno odbil vse napade. FOTO: Blažž Samec/Delo
26. 11. 2018 | 21:40
26. 11. 2018 | 21:57
3:36
Ljubljana – Ne generalni direktor RTV Slovenija ne programski svetniki še niso prejeli utemeljitve predloga za razrešitev generalnega direktorja, ki ga na podlagi sklepa nadzornega sveta pripravlja predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough.

Programski svetniki, ki so se seznanili s predlogom za razrešitev, so sklenili, da bodo po prejemu uradne pobude in pisnega odgovora generalnega direktorja nanj predlog obravnavali skladno s poslovniškimi določili. Obrazložitev nadzornikov glede očitanih kršitev je po neuradnih podatkih Dela mogoče pričakovati v nekaj dneh, tako da bodo programski svetniki razrešitev obravnavali na decembrski seji.

Iz skopih sklepov nadzornikov zaenkrat izhaja, da generalnemu direktorju očitajo nezakonito zaposlovanje nekaterih sodelavcev, neizpolnjevanje sklepov nadzornega sveta v zvezi s poslovanjem RTV Slovenija ter kršitve dolžnega ravnanja, ko jih generalni direktor ni pravočasno obvestil o sodelovanju podjetja Captain, katerega lastnik in prokurist je Igor Kadunc, z Zavodom Blade in posredno z RTV Slovenija. Podobno kršitev je potrdila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), a je generalni direktor Igor Kadunc tudi tokrat programskim svetnikom povedal, da je RTV Slovenija dobila le obvestilo, ki kaže, da bi lahko obstajal konflikt interesov, in da bi morala RTV Slovenija za zaposlene pripraviti izobraževanje glede določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Izobraževanje bodo po besedah Kadunca izvedli januarja. Kadunc sicer vseskozi očitke zavrača in jih je že označil kot poskus njegove osebne diskreditacije in apetite nekaterih političnih skupin po prevladi nad nacionalno radiotelevizijo. Prepričan je, da bodo svetniki pobudo zavrnili.

Za razrešitev generalnega direktorja je potrebna absolutna večina v 29-članskem programskem svetu. Kakšna bo odločitev svetnikov, je po pogovoru z več programskimi svetniki še nemogoče napovedati, pričakovati je, da bo tesna. Če bo Kadunc odstavljen, bodo programski svetniki morali imenovati vršilca dolžnosti in pripraviti nov razpis za generalnega direktorja.

Med programskimi svetniki so se kresala mnenja tudi o finančnem načrtu za prihodnje leto, med drugim ostaja še vedno odprto vprašanje višjih stroškov za delo, ki se bodo po uskladitvi sindikatov javnega sektorja po oceni generalnega direktorja zvišali od enega milijona do milijon in pol evrov na leto. »Denar za to imamo,« je zagotovil Kadunc in poudaril, da je kljub temu treba s sredstvi varčevati že zdaj, ko so še na voljo. Programski svetniki so navkljub željam generalnega direktorja odločanje o finančnem načrtu za prihodnje leto zamaknili in odločili, da bo o svojem mnenju k predlogu finančnega načrta za prihodnje leto, ki ni zavezujoče, glasovali na naslednji seji. S 16 glasovi za in tremi proti pa so sprejeli programsko-produkcijski načrt. Med svetniki je bilo spet slišati mnenje, da je vodstvo pri pripravi načrta očitno brez idej o prepotrebnih spremembah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine