Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šarec in Plenković še nista trla »trdih orehov«

Šarec od Junckerja ni dobil pojasnila, zakaj se ni zmenil za mnenje pravne službe evrospke komisije, za Plenkovića arbitraža še vedno odprto vprašanje.
Hrvaški premier Andrej Plenković ob prihodu v Salzburg FOTO: Kerstin Joensson/AP
Hrvaški premier Andrej Plenković ob prihodu v Salzburg FOTO: Kerstin Joensson/AP
20. 9. 2018 | 10:30
20. 9. 2018 | 16:19
2:19
Salzburg – »Spoznala sva se, ni bilo posebnega bilateralnega sestanka, sva pa govorila. Verjamem, da bova v dialogu in razvijanju dobrih odnosov glede nerešenega vprašanja meje. Pomembno je, da odgovorno in zrelo pristopamo k stvarem, ki so leta z nami. Dobra volja z moje strani je, verjamem, da je tudi na slovenski,« je ob robu drugega dne neformalnega srečanja voditeljev Evropske unije dejal hrvaški premier Andrej Plenković.

Za trenje trdih orehov ni bilo priložnosti, je dejal Marjan Šarec. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Za trenje trdih orehov ni bilo priložnosti, je dejal Marjan Šarec. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Na vprašanje Dela, ali nedavno medijsko razkritje mnenja pravne službe, ki pritrjuje Sloveniji v prid v zvezi z reševanjem slovensko-hrvaške meje, pomeni, da arbitražne razsodbe hrvaška vlada še vedno ne priznava, je Plenković dejal: »Evropska komisija ni podala svojega mnenja. Položaj Hrvaške je zelo jasen, želimo najti rešitev, s katero bosta zadovoljni tako Hrvaška kot Slovenija.«

Tudi predsednik slovenske vlade Marjan Šarec je ob robu vrha povedal, da sta se s hrvaškim kolegom Plenkovićem srečala, vendar »za trenje trdih orehov ni bilo priložnosti«.

Za izmenjavo konkretnih stališč ni bilo niti časa na prvem srečanju s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. To Šarec od njega pričakuje na srečanju v Bruslju, za katerega upa, da bo »v najkrajšem možnem času«. 

Šarec je svoj prvi obisk v tujini v vlogi predsednika valde je označil kot »rutinsko izmenjavo stališč«. Na naše vprašanje, kaj vrh pomeni za iskanje političnega zavezništva pred prihodnjimi evropskimi volitvami, je premier dejal: »Na tem področju smo precej daleč. Verjemem, da bo kmalu dosežen premik.« Tako je posredno nakazal, da je najbolj verjetna priključitev evropskim liberalcem ALDE pod vodstvom Guya Verhofstadta, kamor je že vključena stranka SMC Mira Cerarja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine