Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šarec in direktorji o rešitvah za bolnišnice

Sestanek: Konstruktivni pogovor s predsednikom vlade v odstopu.
Janez Poklukar, generalni direktor UKC Ljubljana, skupaj s kolegi težko pričakuje sprejetje splošnega dogovora. FOTO: Jure Eržen/Delo
Janez Poklukar, generalni direktor UKC Ljubljana, skupaj s kolegi težko pričakuje sprejetje splošnega dogovora. FOTO: Jure Eržen/Delo
28. 1. 2020 | 22:30
31. 1. 2020 | 14:34
2:32
Ljubljana – Po odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja je marsikdo pričakoval, da bo sestanek, ki ga je sklical z direktorji bolnišnic, preklican, a se je ta danes kljub temu zgodil. Direktorja največjih kliničnih centrov, ljubljanskega in mariborskega, sta bila kljub trenutno neugodnemu političnemu vzdušju zadovoljna, da je njihovim težavam prisluhnil vrh politike.

Šarec jih je povabil, da bi soočil njihove poglede na skrajševanje čakalnih dob in da bi skupaj našli rešitve, direktorji – sestanka se jih je udeležila večina – pa so bili v svojih stališčih precej enotni.

Janez Poklukar, direktor ljubljanskega UKC, je povedal, da so srečanje sklenili s tremi glavnimi točkami: treba se bo ukvarjati s posodabljanjem procesov in digitalizacijo, bolnišnicam bo treba s čimprejšnjim sprejetjem splošnega dogovora omogočiti ustrezno financiranje, poleg tega pa sprejeti še nujne ukrepe glede zdravstvene nege, saj kader beži. »Za letos ni v celoti financiran dogovor med vlado in sindikati o napredovanjih. Če ne bo ustrezne korekcije glede tega, se kliničnemu centru obeta večmilijonski izpad,« je opozoril Poklukar. Poudaril je še, da je tudi amortizacija opreme prenizko obračunana.

Podobno meni tudi Vojko Flis, direktor UKC Maribor, ki pa je bil vesel, saj je Šarec pokazal pripravljenost za pogovor o problemih iz prakse: »Danes smo se pogovarjali o dejanskem stanju in možnih rešitvah. Vsak je povedal, kaj ga najbolj teži.« Flisu se zdi najhuje, da na začetku leta ni znan finančni okvir, v katerem bodo delali, in da je vlada v preteklosti sprejela obveznosti, ki zdaj niso finančno poravnane.
 

Otežena realizacija predlaganega


Glede na politične razmere je jasno, da današnji sestanek ne more obroditi sadov. Šarčevo vztrajanje pri njem so zato nekateri razumeli tudi kot všečno potezo oziroma dobro reklamo za morebitne predčasne volitve.

NSi, ki je v parlamentarno proceduro vložila interventni zakon za stabilizacijo javnega zdravstva, ki bi pomagal skrajševati vrste in so ga pripravili na zdravniški zbornici, je poslanske skupine včeraj obvestila, da jim je pripravljena predstaviti ta zakon.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine