Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zdravniki predlagali rešitev za skrajšanje vrst

Status neodvisnega ponudnika zdravniške službe bi jim omogočil dodatno delo.
ZdravsvenaOskrbaNezadovoljstvo
ZdravsvenaOskrbaNezadovoljstvo
15. 1. 2020 | 09:35
17. 1. 2020 | 11:42
6:25
Ljubljana – Ker se stanje na področju čakalnih vrst ne izboljšuje, so na zdravniški zbornici vzeli stvari v svoje roke. Spisali so predlog zakona o interventnih ukrepih za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema, ki so ga v NSi že posvojili in vložili v parlamentarno proceduro.

Z njim želijo zagotoviti izvedbo dodatnih zdravstvenih storitev, ki so z vidika dolžine čakalnih dob najbolj problematične oziroma presegajo tri mesece. To bi po novem dosegli z začasno vključitvijo vseh razpoložljivih kapacitet domačih izvajalcev zdravstvene dejavnosti, tudi zasebnikov.

Za nadomestitev pomanjkanja zdravnikov Zdravniška zbornica Slovenije predlaga vzpostavitev novega pravnega okvira za dodatno delo zdravnikov. Ti bi lahko pridobili status neodvisnega ponudnika zdravniške službe (svobodnega zdravnika), ki bi zdravnikom z licenco omogočil opravljanje dodatnega dela, o čemer bi se z izvajalci zdravstvene dejavnosti prosto dogovarjali. Tako bi bila zdravnikom omogočena večja fleksibilnost dela v javnem in zasebnem sektorju, s tem bi se povečala skupna ponudba dela na vseh ravneh zdravstvene dejavnosti.


Foto: Infografika Delo
Foto: Infografika Delo


Izraba vseh kapacitet


Na zbornici so prepričani, da bi zakon, ki so ga skrbno premislili, znatno izboljšal dostopnost zdravstvenih storitev za paciente.

Če bi v delo vključili tudi zasebne izvajalce zdravstvenih dejavnosti, bi po njihovih podatkih lahko dodatno v letu dni opravili 51.297 terapevtskih posegov, kar je 15 odstotkov več, kot se jih zdaj opravi znotraj javne zdravstvene mreže. Izbrani izvajalci, ki nimajo koncesije, bi začasno dobili pravico do izvajanja javne službe na podlagi sklenjene pogodbe z ZZZS. V njej bi se tudi zavezali opraviti določeno število storitev. Te bi lahko naročali tako javni kot zasebni izvajalci zdravstvene dejavnosti, kar je do zdaj zakon o zdravstveni dejavnosti omejeval. Zdaj mora predlog dobiti še politično podporo.


Zdenka Čebašek Travnik. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Zdenka Čebašek Travnik. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Strah pred privatizacijo


V poslanskih skupinah SMC, SD, SDS in SNS se bodo do predloga opredelili v prihodnjih dneh.Tudi poslanca narodne skupnosti bosta zakon še podrobno proučila.V SAB se jim zdi bistveno, da se nedopustne čakalne dobe čim prej skrajšajo in da denar sledi pacientu, ne da se meče v jamo brez dna. Neke vrste interventnemu zakonu, ki bi za določeno obdobje in pod jasnimi pogoji omogočil aktivacijo vseh zdravstvenih zmogljivosti za zmanjševanje čakalnih vrst, so zato naklonjeni. Za njih bo zelo pomembno stališče resornega ministrstva.

V Levici predlogu, ki želi po njihovem dodatno privatizirati javno zdravstveno mrežo, ob tem pa se uvaja še več politik, ki so pripeljale do stanja, v katerem smo, nasprotujejo. »NSi je z vložitvijo tega zakona še enkrat dokazala, da je izpostava zdravniško-zavarovalniškega lobija v parlamentu. Predlagani desničarski recepti javno zdravstvo uničujejo, ne pa rešujejo in krepijo,« je bil oster poslanec Levice Miha Kordiš.

Predlog zakona bosta v četrtek podrobneje predstavila Zdenka Čebašek Travnik, predsednica zdravniške zbornice, in predsednik NSi Matej Tonin.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine