Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Počivalšek pozval gospodarstvo k opravljanju dela od doma

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Zdravko Počivalšek. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Jure Eržen/Delo
A. Č., M. B., STA
30. 11. 2021 | 07:21
30. 11. 2021 | 18:13
9:47

17.10 Minister Počivalšek poziva gospodarstvo k opravljanju dela od doma

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zaradi zaostrene epidemiološke slike gospodarstvo pozval k opravljanju dela od doma v čim večji meri in povsod, kjer je mogoče tako organizirati delovne procese. S tem ter ob doslednem upoštevanju pogoja PCT in drugih samozaščitnih ravnanj se bo mogoče izogniti novemu omejevanju dejavnosti, je prepričan.

»Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da se v prihodnjih tednih izognemo novemu omejevanju dejavnosti in zapiranju družbe,« je poudaril.

V preteklosti se je po njegovih besedah izkazalo, da k temu v veliki meri pripomore opravljanje dela od doma, dosledno upoštevanje pogoja PCT in drugih samozaščitnih ravnanj. »Prepričani smo, da skupaj zmoremo premagati trenutno zdravstveno krizo ter v čim večji meri zagotoviti normalno delo in življenje v državi,« je še izpostavil Počivalšek.

16.50 Prihodnji nemški kancler podpira obvezno cepljenje

Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz je danes dal vedeti, da podpira obvezno cepljenje proti covidu-19, so za več tujih tiskovnih agencij potrdili viri blizu nemških socialdemokratov (SPD). Po poročanju nemških medijev je Scholz na današnjih pogovorih tudi dejal, da podpira dodatne omejitve za necepljene, vključno s prepovedjo vstopa v trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin. Obvezno cepljenje proti covidu-19 mora potrdi nemški bundestag.

Nemčija se sooča z rekordnimi novimi okužbami z novim koronavirusom in zaradi tega naraščajočim pritiskom na bolniške postelje na intenzivni negi. Med ukrepi, o katerih danes poteka razprava, so zaprtje gostinskih lokalov in klubov ter omejevanje velikih dogodkov. Več nemških zveznih dežel je že odpovedalo božične sejme ter necepljenim prepovedalo dostop do javnih prostorov, kot so telovadnice in drugi prostori za prostočasne dejavnosti.

16.00 Štrukelj: Molnupiravir bo verjetno učinkovit tudi pri omikronu

Zdravilo za zdravljenje covida-19 molnupiravir bo po podatkih, ki jih imajo do zdaj, učinkovito tudi pri novi različici novega koronavirusa omikron, meni Borut Štrukelj z ljubljanske farmacevtske fakultete. Smiselno se mu zdi tudi cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom.

image_alt
Komisija potrdila povezavo med smrtjo mlajše ženske in cepljenjem

Slovenija 21.600 terapevtskih odmerkov tega zdravila proti covidu-19 pričakuje v začetku decembra. Terapevtski odmerek zdravila je skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja, torej bo prva pošiljka tega zdravila zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covidom-19.

Zdravilo molnupiravir. FOTO: Merck & Co Inc Via Reuters
Zdravilo molnupiravir. FOTO: Merck & Co Inc Via Reuters

14.00 V Grčiji denarne kazni za necepljene nad 60 let

V Grčiji bodo morali starejši od 60 let do 16. januarja prejeti vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, v nasprotnem primeru jim grozi sto evrov denarne kazni mesečno, je danes v televizijskem nagovoru sporočil grški premier Kiriakos Micotakis, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»Samo ena starostna skupina vztraja pri čakanju: Od 580.000 necepljenih državljanov, ki so starejši od 60 let, se jih je novembra cepilo le 60.000. In na žalost obolevajo in umirajo ravno starejši od 60 let,« je še dejal predsednik grške vlade.

Pojasnil je, da se državljani ne bodo mogli izogniti obveznosti cepljenja, saj bo državni zavod za zdravstveno zavarovanje podatke o necepljenih posredoval davčnemu uradu, ki je pristojen za pobiranje globe. »Zbrane globe bodo namenjene bolnišnicam. To ni kazen, ampak bonus za zdravje, pravično dejanje,« je še dejal Micotakis.

V Grčiji z okoli 11 milijoni prebivalci je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni proti covidu-19 polno cepljenih 62 odstotkov prebivalcev.

V Grčiji  denarne kazni za necepljene starostnike. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 
V Grčiji  denarne kazni za necepljene starostnike. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo  

13.00 Na Nizozemskem prvi primer omikrona že 19. novembra

Nova koronavirusna različica omikron je na Nizozemskem prisotna že dlje časa, kot so menili sprva. Omikron so namreč odkrili pri še dveh vzorcih, ki so ju na Nizozemskem vzeli 19. in 23. novembra, so danes sporočili iz nacionalnega inštituta za zdravje in okolje RIVM.

Trenutno preučujejo stike okuženih z omikronom, da bi lahko ugotovili razsežnost širjenja te različice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Doslej so menili, da so prve primere nove različice potrdili pri 14 potnikih iz Južne Afrike, ki so v Amsterdam prispeli v petek, 26. novembra.

Za zdaj ni znano, ali sta bili osebi, pri katerih so še potrdili omikron, tudi v Južni Afriki. Oblasti so ju obvestile o odkritju, začeli so tudi iskati vse stike.

»V prihodnje bomo izvedli različne študije glede razširjenosti omikrona na Nizozemskem,« so še sporočili iz RIVM. Pri tem bodo znova preučili tudi starejše vzorce testov.

Na Nizozemskem so doslej potrdili 16 primerov omikrona, kar je največ v Evropski uniji.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

10.05 Včeraj potrdili 2482 novih okužb, 16 smrti

Ob 6287 testih so včeraj potrdili 2482 novih okužb. Delež pozitivnih testov je tako znašal 39,5 odstotka. Včeraj je bilo obenem opravljenih 92.718 hitrih antigenskih testov in umrlo je 16 ljudi, poroča sledilnik za covid-19.

Število novih primerov upada. Povprečje zadnjih sedem dni znaša 2199, kar je 5,6 odstotka manj kot včeraj. Za 3,3 odstotka je upadla tudi 14-dnevna pojavnost; ta zdaj znaša 1761 na 100.000 prebivalcev.

9.50 Direktor Moderne dvomi o učinkovitosti obstoječih cepiv proti omikronu

Obstoječa cepiva proti covidu-19 bodo imela najverjetneje težave z novo koronavirusno različico omikron in trajalo bo nekaj mesecev, da se bo razvilo učinkovito cepivo, je danes v intervjuju za časnik Financial Times dejal izvršni direktor farmacevtskega velikana Moderna Stephane Bancel.

Bancel je za časnik ocenil, da bodo o učinkovitosti trenutnih cepiv dobili več informacij v prihodnjih dveh tednih, vendar znanstveniki niso optimistični.

Svet je zaskrbljen zaradi hitrega širjenja različice omikron. FOTO: Džung Jon Dže/AFP
Svet je zaskrbljen zaradi hitrega širjenja različice omikron. FOTO: Džung Jon Dže/AFP

Pojasnil je, da so znanstveniki zaskrbljeni, saj je 32 od 50 mutacij, ki so prisotne na omikronu, na beljakovini bodice S, ki je del virusa, ki ga uporabljajo cepiva za okrepitev imunskega sistema proti covidu-19. To bi lahko pomenilo občutno pomanjkanje učinkovitosti trenutnih cepiv, je dodal.

Pri Moderni tako že ustvarjajo cepivo, ki bo učinkovito proti omikronu.

9.25 Velik odziv prostovoljcev v kampaniji #NisteSami

Po Sloveniji je vse več gest, ki spodbujajo zdravstvene delavce v zahtevnih epidemioloških razmerah. V kampanjo #nistesami se je vključil tudi sodelavci pri sledilniku za covid-19, ki so prek družbenih omrežij iskali pomoč pri dostavi paketov #NisteSami iz Ljubljane do covidnih bolnišnic. Dostavo so iskali v SB Celje, SB Ptuj, SB Murska Sobota, SB Nova Gorica, SB Izola in B Topolšica. Po vsega pol ure so iz sledilnika sporočili, da imajo dostavljavce za že skoraj vse bolnišnice, še vedno iščejo osebo za dostavo v bolnišnico Topolšica.

Zdravstvene ustanove sicer poročajo o velikem odzivu prostovoljcev za pomoč med epidemijo. Iz UKC Maribor so sredi novembra celo sporočili, da glede na trenutne razmere vseh, ki so se javili in ponudili pomoč, ne morejo vključiti v delovne procese. »Vse kontaktne podatke skrbno hranimo in bomo, ko bo to potrebno, prostovoljce poklicali. Hvala slehernemu posamezniku, ki je ponudil pomoč,« so še zapisali.

7.00 Omikrona pri nas (še) ni

V Sloveniji različice omikron za zdaj še niso odkrili, so pa sum nanjo danes potrdili v sosednji Avstriji. Možnost za hitro širjenje omikrona bi po mnenju znanstvenikov zagotovo nekoliko zmanjšala visoka precepljenost – v Sloveniji je trenutno sicer polno cepljenih dobrih 54 odstotkov celotne populacije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine