Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

S čim se popoldne ukvarjajo uslužbenci Sove

Obveščevalci: Zakonodaja dopušča, da se ukvarjajo tudi s pridobitno dejavnostjo. Trenutno se jih z njo ukvarja sedem, v preteklosti je bil eden od njih celo stečajni upravitelj
Direktor <strong>Rajko Kozmelj</strong> je dovoljenje za opravljanje pridobitne dejavnosti dal sedmim uslužbencem Sove. Kaj natančno počnejo, ni jasno.
Direktor <strong>Rajko Kozmelj</strong> je dovoljenje za opravljanje pridobitne dejavnosti dal sedmim uslužbencem Sove. Kaj natančno počnejo, ni jasno.
25. 10. 2019 | 06:00
25. 10. 2019 | 07:15
3:50
Parlamentarni nadzorniki so včeraj znova opravili nenapovedani nadzor v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Tokrat so jih zanimale poraba posebnih sredstev za tehniko, tajne lokacije in sodelovanje s tujimi službami, v začetku tedna pa so na sedežu agencije nenapovedano opravili nadzor v zvezi s sledljivostjo uporabe specialne tehnike Sove.

Pred tem jih je zanimalo zaposlovanje v agenciji, tudi zaposlitev znanke predsednika vlade, vendar direktor Sove Rajko Kozmelj, kot je znano, tega ne dopusti. Morda bo nadzornike zanimalo tudi, s čim se ukvarjajo obveščevalci v okviru svojih pridobitnih dejavnosti. Da se pri tem dogajajo tudi nepravilnosti, je pred časom pisal tednik Mladina.

Štiri direktorje Sove smo vprašali ali (so) se njihovi podrejeni popoldne, poleg službe, ukvarjali še s čim. Prvi nam ni odgovoril, češ da se ne spomni. Drugi je povedal, da je dovoljenja podrejenim odobril, za kakšna dela, ni razkril, tretji pa se je spomnil svoje odločitve o prepovedi, da bi njegov podrejeni kot uslužbenec Sove hkrati vodil tudi lokalno televizijo.

Pod direktorjem Rajkom Kozmeljem ima dovoljenje za opravljanje pridobitne dejavnosti sedem uslužbencev, v času njegovega predhodnika Zorana Klemenčiča pa ga je imelo 19 obveščevalcev. S čim konkretno so se ukvarjali, na Sovi niso razkrili, prav tako ne, kakšna je povprečna plača zaposlenega, da si mora iskati dodatne prihodke drugje. Tega tudi ni mogoče izračunati, saj število uslužbencev ni javni podatek. Znano je le, da bo Sova letos za svoje delovanje porabila 15,6 milijona evrov.
 

Šef in uspešen stečajni upravitelj




Ta teden so na sedežu Sove imeli več obiskov parlamentarnih nadzornikov, včeraj so ti pregledovali porabo denarja za tehniko, tajne lokacije in sodelovanje s tujimi službami. FOTO: Blaž Samec
Ta teden so na sedežu Sove imeli več obiskov parlamentarnih nadzornikov, včeraj so ti pregledovali porabo denarja za tehniko, tajne lokacije in sodelovanje s tujimi službami. FOTO: Blaž Samec


O popoldanskih obslužbenih dejavnostih obveščevalcev je Mladina med drugim pisala tudi, da je eden od visokih uslužbencev Sove opravljal še delo stečajnega upravitelja in bil pri tem zelo dejaven in uspešen. Težava pa je bila, ker zaradi svoje visoke funkcije namestnika direktorja enega od centrov Sove tega ne bi smel početi, saj zakon o javnih uslužbencih prepoveduje opravljanje pridobitne dejavnosti visokim uslužbencem. Kozmelj je v intervjuju za Mladino na vprašanje o popoldanski dejavnosti minuli teden povedal, da so tudi zaradi takšnih primerov kadrovanje na agenciji »prevetrili, povečali transparentnost in strokovnost«. Njegova trditev se ne sklada z njegovim zavračanjem pregleda zaposlitve znanke predsednika vlade.

Zakon o Sovi sicer dovoljuje, da se njeni uslužbenci ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo. Ne smejo pa opravljati dela, ki bi jih oviralo pri delu, škodovalo ugledu agencije oziroma ne bi bilo združljivo z naravo njene dejavnosti. Direktor mora biti obveščen, tudi če gre za dejavnost pedagoškega, umetniškega in publicističnega dela oziroma kulturne dejavnosti. O popoldanskem delu mora obveščevalec pred začetkom, tudi če gre le za enkratno delo, pridobiti pisno soglasje direktorja. Ta odloča tudi o tem, katerih del uslužbenci ne smejo opravljati. Veljavnost soglasij pa je časovno omejena.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine