Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sova potrdila naznanitev kaznivega dejanja zaradi izdaje tajnih podatkov

Zaradi suma nezakonitega izdaje tajnih podatkov po nadzoru Knovsa na agenciji je Sova naznanila znane in neznane storilce zaradi suma storitve več kaznivih dejanj.
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je naznanila znane in neznane storilce zaradi suma storitve več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je naznanila znane in neznane storilce zaradi suma storitve več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov. FOTO: Blaž Samec/Delo
14. 10. 2019 | 12:59
14. 10. 2019 | 17:07
2:17
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je tožilstvu naznanila znane in neznane storilce zaradi suma storitve več kaznivih dejanj po 260. členu kazenskega zakonika, ki se nanaša na izdajo tajnih podatkov. Podrobnejših pojasnil v zvezi z »ovadbo«, kot pojasnjujejo, zaradi interesa nadaljnjih postopkov ne bodo posredovali.

Sovino naznanilo suma sledi dopisu parlamentarne komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), v katerem so izpostavili, da je po nedavno opravljenem nadzoru skupine Knovsa na Sovi eden od članov Knovsa medijem izdal tajni podatek, s katerim so se seznanili na Sovi. Zaradi zaskrbljenostjo nad varnostjo podatkov Knovsu niso posredovala še drugih anonimiziranih podatkov v zvezi s kadrovanjem.

Poleg tega v Sovi izpostavljajo še, da je Knovs v tem primeru presegel svoja pooblastila. Za nadzor pa so zaprosili inšpektorat za javni sektor. Predsednik Knovsa Matej Tonin se s tem sicer ne strinja, zato je za torek tudi sklical izredno sejo Knovs. Med drugim je napovedal, da bo Knovs uporabil vse pravne možnosti za odpravo nesprejemljivih ovir pri nadzoru.

Da je očitno, da je glede zahtevanih podatkov med Knovsom in Sovo prišlo do različnih pravnih tolmačenj o tem, kaj Knovs sme in česa ne sme zahtevati od Sove, pa ugotavlja član Knovsa  Matjaž Nemec. Zato je parlamentarno zakonodajno-pravno službo zaprosil za pravno mnenje o pristojnostih Knovsa glede njegove zahteve za podatke o kadrovskih zadevah Sove.

»Gre za stvar Sove, Knovsa in drugih organov. Se bodo že oni med seboj dogovorili in videli, kakšni so postopki in bodo tako tudi ravnali,« pa je danes komentiral predsednik vlade Marjan Šarec in zatrdil, da verjame, da tako Sova kot njen direktor Rajko Kozmelj delata dobro.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine