Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Robert Golob, politik novega kova

Pod žarometom: Predsednik Gibanja Svoboda je s 54 glasovi postal mandatar 15. slovenske vlade. Ena glasovnica je bila neveljavna, 30 poslancev je bilo proti.
Roberta Goloba so poslanci potrdili za mandatarja, po predstavitvi ministrov na pristojnih parlamentarnih odborih bo prihodnji teden dobil še vlado. FOTO: Voranc Vogel
Roberta Goloba so poslanci potrdili za mandatarja, po predstavitvi ministrov na pristojnih parlamentarnih odborih bo prihodnji teden dobil še vlado. FOTO: Voranc Vogel
25. 5. 2022 | 20:25
25. 5. 2022 | 21:20
3:54

»Včasih morda hitrih besed, a vedno premišljenih dejanj. Je odličen strateg, vizionar in tudi dober vodja.« S temi besedami opisuje Roberta Goloba njegov politični sopotnik, generalni sekretar stranke Gibanje Svoboda Matej Arčon.

Predvidoma prihodnji petek, po predstavitvi kandidatov na pristojnih parlamentarnih odborih, bodo poslanci odločali o predlogu njegove ministrske ekipe, ali bo prevzel vajeti izvršne oblasti. Je politik novega kova. Po Janezu Drnovšku je prvi, ki prihaja iz gospodarstva in od tam v politiko očitno prenaša tudi prijeme vodenja in organizacije dela. Je finančno neodvisen in ekonomsko svoboden. Čeprav je bil zadnjih petnajst let aktiven v poslovnem svetu, trdi, da nima stikov s centri moči, ki so v preteklosti prepogosto odločali o poti, po kateri je hodila Slovenija. Tudi puška Marjana Šarca se je po njegovi oceni znašla v koruzi zato, ker je leva sredina prepredena z interesi.

Svojim poslancem in sodelavcem je zabičal previdnost pred lobisti, ki jih bodo obletavali po prevzemu oblasti, in jim na srce položil zavedanje, da delajo v javnem interesu. Vztraja pri odločitvi o nesodelovanju z agencijami, ki se ukvarjajo tudi z lobiranjem, medtem ko je bila v preteklosti redna praksa politike – v želji, da bi imela (tudi) medijski mir – privolitev v sklepanje različnih svetovalnih in drugih pogodb, in denar z računov državnih podjetij se je tako obilno pretakal na njihove transakcijske račune.

image_alt
Sem ekonomsko svoboden in nedojemljiv za vse oblike korupcije

{/twitter}

Afer se ne boji, pravi, ker ima čisto vest, saj nikoli v življenju ni prejel nobene provizije, vsi njegovi zaslužki pa so javni in davki plačani.

Tiste, ki jih je spustil v svoj krog, je dal preveriti profesionalcem. Med morebitnimi kandidati za poslance so zavrnili marsikoga, za katerega so ocenili, da ima prevelik politični nahrbtnik. Njegovi poslanci, a ne le oni, so morali opraviti tudi Gallupov test, ki ga je za sestavljanje ekip in dodeljevanje nalog uporabljal že v Gen-I. Z ugotavljanjem vrlin in talentov – da bo vsak lahko delal tisto, v čemer je najboljši – bo nadaljeval, napoveduje. V poslu se je naučil odločnosti, realnosti in tega, da ne živi v iluzijah glede tega, kaj prinaša prihodnost.

Ko smo ga vprašali, ali se ne boji izzivov oziroma težav, ki jih prinašajo razmere v svetu, je odgovoril: »Ko so stvari enostavne, se je lahko 'tepsti' za politične funkcije.«

Petinpetdesetletni Robert Golob je bil rojen v Šempetru pri Gorici, študiral je elektrotehniko in doktoriral pri 27. letih. Gen-I je vodil od leta 2006. Iz Primorske se ne bo preselil v Ljubljano, vztraja tudi, da svoje družine ne bo izpostavljal javnosti. Bil je član Pozitivne Slovenije, nato stranke Zavezništva Alenke Bratušek, letos pa je s prevzemom stranke Z.dej in njenim preimenovanjem stopil na čelo Gibanja Svoboda, ki ga je volilo 410.769 ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine